• Посилання скопійовано

Чи обов'язково перевіряти реєстрацію податкової накладної в Єдиному реєстрі

Постачальник видає нам податкову накладну та копію квитанції, що підтверджує її реєстрацію в ЄРПН. Чи треба перевіряти реєстрацію цієї ПН в ЄРПН, чи достатньо наданих нам документів для формування ПК?

Положеннями статті 201 ПКУ визначено, що платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, що є підставою для включення зазначених у ній сум податку до складу податкового кредиту за умови дотримання інших вимог ПКУ щодо формування податкового кредиту.

Відповідно до абз. 2 п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцеві ПН після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В абзаці 8 п. 201.10 ПКУ зазначається, що покупець має право звіряти дані отриманої ПН на відповідність до даних Єдиного реєстру податкових накладних.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246 (далі — Порядок).

Згідно з п. 13 Порядку, з метою отримання інформації, що міститься у Реєстрі, покупець складає запит за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення в електронному вигляді у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, та надсилає його засобами телекомунікаційного зв'язку ДПС.

На запит покупця щодо надання інформації, що міститься у Реєстрі, видається:

1) про ПН та/або розрахунок коригування — витяг з Реєстру;

2) про ПН, до якої на дату надходження такого запиту зареєстровано розрахунок коригування, — витяг, що містить відомості про ПН та відповідний розрахунок коригування;

3) про розрахунок коригування до ПН — витяг, що містить відомості про податкову накладну та відповідний розрахунок коригування.

В абзаці 9 п. 201.10 ПКУ зазначається, що відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку заповнення ПН не дає права покупцеві на включення сум ПДВ до ПК та не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, зазначеної у ПН, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Роз'яснення з цього питання надається в узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань відображення у податковому обліку з ПДВ звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затвердженій наказом ДПС України від 16.02.2012 р. №127.

ДПС у Львівській області

До змісту номеру