• Посилання скопійовано

Отримати ПСП можна і на невсиновлену дитину

Чи має право на податкову соціальну пільгу батько, який утримує трьох дітей віком до 18 років, двоє з яких є його рідними, а третя — дитина його дружини, не всиновлена ним?

Відповідно до пп. 169.1.1 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі — ПСП) у розмірі, що дорівнює 100% прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), який встановлено законом на 1 січня звітного податкового року.

Згідно зі статтею 1 р. ХIХ ПКУ до 31 грудня 2014 року з метою застосування пп. 169.1.1 ПКУ ПСП надається у розмірі, що дорівнює 50% прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), який встановлено законом на 1 січня звітного податкового року.

Відповідно до пп. 169.1.2 ПКУ платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ст. 169 ПКУ, з розрахунку на кожну таку дитину.

Згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень. При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та у розмірі, які передбачені пп. 169.1.2 та підпунктами «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ, визначається як добуток суми, встановленої у абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, та відповідної кількості дітей.

Згідно з пунктом 3 ст. 5 Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. №1227, для застосування пільги з підстав, передбачених у пп. 169.1.2 ПКУ, платник податку, який має двоє чи більше дітей віком до 18 років, крім заяви, подає:

1) копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

2) копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник).

Згідно зі статтею 157 Сімейного кодексу України питання утримання та виховання дитини вирішується батьками спільно. При цьому з метою надання ПСП «вихованням дитини» слід вважати насамперед її спільне проживання з батьками. Документом, що підтверджує таке спільне проживання, може бути довідка з ЖЕКу.

Таким чином, якщо батько, який має трьох дітей віком до 18 років, двоє з яких є його рідними дітьми, а третя - дитина дружини, не всиновлена ним, бажає скористатися правом на застосування до його доходу податкової соціальної пільги, визначеної пп. 169.1.2 ПКУ, то він повинен разом із поданням до підприємства заяви щодо її застосування, крім документів, зазначених у Порядку, подати довідку з ЖЕКу.

Алчевська ОДПI

До змісту номеру