• Посилання скопійовано

Сплачений працівником штраф за підприємство потрібно провести за авансовим звітом

На підприємство виписано штраф за невчасне подання податкової декларації. На розрахунковому рахунку грошей мало. Чи може фізособа (наприклад, бухгалтер) заплатити штраф готівкою через банк, зазначивши у квитанції, що штраф сплачується від імені підприємства?
Чи можна не проводити у бухгалтерському обліку акт на штраф та квитанцію про його оплату (тобто не відшкодовувати гроші та не нараховувати штраф)? Що передбачено за ненарахування штрафу в обліку, якщо його сплатив працівник?

Якщо працівник підприємства сплатив штраф, накладений на таке підприємство, а потім включив таку оплату до звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт1, то після затвердження звіту керівником підприємства цей працівник отримає відшкодування своїх витрат2. Таку виплату можна зробити або з каси підприємства готівкою, або на рахунок працівника у банку. При цьому чинним законодавством чітко не встановлено терміну розрахунку підприємства-працедавця за авансовими звітами. На що потрібно звернути увагу:

1) статтею 116 КЗпП установлено, що у день звільнення працівника з ним потрібно провести розрахунок. Процедура розрахунку з працівником передбачає, з боку працедавця, погашення всіх заборгованостей, що існують у межах трудових відносин, перед працівником. Оскільки сплата штрафу здійснювалася у межах трудових відносин за розпорядженням підприємства, то заборгованість за затвердженим авансовим звітом потрібно погасити також на дату звільнення працівника;

2) оскільки заборгованість за авансовим звітом не належить до фонду оплати праці відповідно до Iнструкції №53 і не є зарплатою працівника, то щодо неї діє загальний термін позовної давності у три роки, встановлені ст. 257 ЦКУ. Цей термін може бути продовжений на підставах, перерахованих у розділі 19 ЦКУ (наприклад, за домовленістю сторін). Проте, коли термін давності минає, заборгованість перед працівником стає безнадійною. I тоді кредиторська заборгованість, за якою закінчився термін позовної давності, згідно з пп. «а» пп. 14.1.11 ПКУ і пп. 135.5.4 НКУ потрапляє до складу інших доходів у податковому обліку підприємства — платника податку на прибуток (для підприємства — платника єдиного податку — згідно з п. 292.3 ПКУ).

1 Форму такого звіту і порядок його складання затверджено наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. №996.

2 Iдеально, якщо на підприємстві є наказ, що дозволяє цьому працівникові проводити такі оплати на користь підприємства. Але навіть якщо такого наказу немає, затвердження авансового звіту керівником підприємства, на наш погляд, достатньо для того, щоб визнати факт здійснення такого платежу на користь, за рахунок та за розпорядженням працедавця.

3 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.

Приклад У зв'язку з відсутністю коштів на поточному рахунку підприємства бухгалтер у січні 2012 р. сплатив штраф, накладений на підприємство за невчасну здачу податкової декларації, у розмірі 1020 грн. Про це бухгалтер наступного дня після сплати подав авансовий звіт. У березні 2012 р. підприємство погасило заборгованість перед працівником. У бухгалтерському та податковому обліку ці операції буде відображено таким чином (див. таблицю).

Таблица

Відображення в обліку сплати штрафу за підприємство працівником

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума,
грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Нараховано штраф на підставі повідомлення-рішення ДПС
948*
645**/Штрафи
1020
—***
2.
Подано авансовий звіт працівника
645/Штрафи
372
1020
3.
Погашено заборгованість перед працівником з каси підприємства
372
301
1020
* Згідно з п. 20 П(С)БО 16 «Витрати», затвердженого наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. №318.
** Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну України від 30.11.99 р. №291, не передбачено окремого субрахунка для обліку штрафів, хоча Iнструкція про застосування цього Плану рахунків, затверджена тим самим наказом, говорить про те, що саме за рахунком 64 проводяться у тому числі і фінансові санкції, які йдуть у дохід бюджету. Тож, який субрахунок для обліку таких штрафів використовувати, — встановлює само підприємство. Це може бути субрахунок 645 (самостійно доданий підприємством до встановлених чотирьох субрахунків рахунка 64), а може бути і додатковий субрахунок 6426 встановленого субрахунка 642, наприклад.
*** Сплачені за рішенням ДПС штрафи не відносять до складу податкових витрат згідно з пп. 139.1.11 ПКУ.

Якщо таку сплату штрафу не відобразити в обліку, є вірогідність, що під час податкової перевірки буде виявлено факт сплати штрафу не підприємством, і ДПС справедливо розцінюватиме сплачену суму штрафу як безповоротну фінансову допомогу з відповідними наслідками — донарахуванням податку на прибуток та сплатою штрафних санкцій підприємством згідно з п. 123.1 НКУ 25% сум донарахованого податку і сплатою пені згідно з ст. 129 НКУ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру