• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкові перевірки в житті підприємства
Мало кого тішить думка про майбутню податкову перевірку. Але на сьогодні уникнути їх майже неможливо з огляду на положення ПКУ. Тож варто бути озброєним наперед. У цій статті поговоримо про те, якими бувають перевірки, які строки їх проведення, про строки зупинення перевірок.

Як поводитися при перевірках
У попередньому матеріалі ми розглянули, які бувають перевірки згідно з нормами ПКУ. Розглянемо також, які права мають платники податків у процесі проведення перевірки, а також, які обов'язки покладено на них згідно з ПКУ.

Податкові консультації: як за ними працювати
Сам процес комунікацій із податківцями завжди викликав у підприємств більше суперечливих емоцій, ніж може випливати з простого на перший погляд шаблону «запитання — відповідь». Проте реалії ведення бізнесу диктують свої умови, і часто без відповіді з боку податкового органу просто не обійтись. Спробуймо розібратися в нюансах взаємодії з податківцями в отриманні відповідей на запитання підприємства.

Що потрібно знати про податкову звітність
Податковий кодекс визнає податковою звітністю документ, на підставі якого здійснюється нарахування або сплата податкового зобов'язання. А отже, ставитися до заповнення та подання такого документа треба з усією серйозністю, адже неправильний розрахунок податку чи неподання декларації призведе до застосування значних санкцій до підприємства.

Податкова застава — що це?
Податкова застава — один із способів забезпечення погашення платником податків зобов’язання щодо їх сплати. Цей інструмент, свого часу запроваджений законом №2181, знайшов своє відображення і в тексті ПКУ. Заставлене майно вважається обтяженим, із відповідними наслідками та обмеженнями, встановленими законом. З'ясуймо особливості регулювання податкової застави за ПКУ.

Штрафи за Податковим кодексом
Невідворотність відповідальності за порушення законодавства — один з основних принципів податкового законодавства. Розглянемо фінансову відповідальність, про яку йдеться у ПКУ.

Коли нараховують пеню
Розглядаючи питання відповідальності платників, звернімо увагу також на особливості нарахування пені — у яких випадках пеня нараховується контролюючим органом і чи повинен платник податку нараховувати її самостійно при виявленні правопорушення.

5 практичних моментів адміністрування податків
Адмініструванню податків присвячено другий розділ ПКУ. У спецвипуску ми розглянули найважливіші питання, пов'язані з цією темою. А зараз коротко спинимося ще на деяких практичних моментах адміністрування податків, які залишилися поза увагою у поточних публікаціях.

До змісту номеру