• Посилання скопійовано

Нова декларація з ПДВ — не зовсім нова!

На виконання указів Президента1 Мінфін своїм наказом від 25.11.2011 р. №14922 оновив форму податкової звітності для усіх платників ПДВ та порядок її складання (далі — Наказ №1492 і Порядок №1492).
На сторінках нашого видання у подальшому ми докладно аналізуватимемо зазначений документ. А у цій статті — про перші враження.

З набранням чинності Наказом №1492 втрачає чинність наказ ДПАУ від 25.01.2011 р. №41, яким було впроваджено попередню форму декларації з ПДВ та порядок її заповнення. Чого очікувати пересічним платникам ПДВ від нової звітності і чи є кардинальні зміни у порядку її заповнення — розглянемо зараз.

1 Укази Президента України від 08.04.2011 р. №446 «Про Положення про Міністерство фінансів України» та від 12.05.2011 р. №584 «Про Положення про Державну податкову службу України».

2 Діє з 10.01.2012 р. — дня офіційного опублікування («Офіційний вісник України» від 10.01.2012 р. №102). З документом можна ознайомитись на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №04/2012 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК». Нові форми звітності з ПДВ дивіться у розділі «Бланки звітності».

Склад і структура звітності

Наказом №1492 затверджено такі форми звітності з ПДВ:

1) декларація з ПДВ (загальна для усіх платників ПДВ) та відповідні додатки до неї;

2) скорочена декларація з додатками (для сільгосппідприємств, які обрали спеціальний режим оподаткування, — відповідно до ст. 209 ПКУ);

3) спеціальна декларація з додатками (згідно з п. 209.18 ПКУ — для сільгоспвиробників, які відповідають критеріям, наведеним у ст. 209 ПКУ, але не обрали спецрежим);

4) переробна декларація з додатками (для сільгосппереробників — відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);

5) розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

У разі виправлення помилок, виявлених у звітності попередніх податкових періодів, платникам належить заповнювати відповідні уточнюючі розрахунки також оновленої форми. Як бачимо, склад нової звітності з ПДВ ідентичний попередній, яку платники ПДВ подавали починаючи зі звітності за березень 2011 року. I структура декларацій не зазнала змін, утім, як і оновлений порядок їх заповнення. Тому платники ПДВ не мають підстав для хвилювання щодо заповнення нової «старої» звітності з ПДВ.

Застосування Порядку №1492

Згідно із п. 1 розділу III Порядку №1492 декларація подається платником до органу ДПС за формою, встановленою на дату подання. На наш погляд, це положення викладено нечітко. А відповідно до абз. 2 п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій (розрахунків) набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. До того часу чинними є попередні форми декларацій. Тому, на нашу думку, звітність з ПДВ за новою формою мала би подаватися починаючи зі звітності за лютий — адже Наказ №1492 набрав чинності з 10.01.2012 р. Проте маємо застереження: попередня звітність з ПДВ (затверджена Наказом №41) набрала чинності з 04.03.2011 р., а вперше платники її змушені були подавати вже за підсумками березня минулого року. З огляду на таку практику є велика ймовірність, що вже при поданні звітності за січень усіх платників змусять подавати саме нову звітність. Крім того, коли звітність за IV квартал 2011 р. (для квартальних платників ПДВ) подаватиметься у лютому, то, знову ж таки, не виключено, що можуть вимагати вже нову форму декларації. Разом із поданням декларації з ПДВ за підсумками останнього податкового періоду (декларації за грудень) треба не забути і про подання заяви на застосування квартального звітного (податкового) періоду у разі, якщо платник має підстави для обрання такого періоду. Тішимося хоча б із того, що нова форма декларації з ПДВ, по суті, є повною аналогією попередньої декларації, просто затверджена наказом Мінфіну, а не ДПАУ, як раніше.

Крім того, для великої кількості платників, що подають електронну звітність, цікавим буде доповнення п. 3 розділу III Порядку №1492: звітність в електронній формі має бути подано не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк. Це означає, що платник не тільки повинен надіслати електронну звітність до закінчення останньої години такого дня, а й має отримати підтвердження про її прийняття (квитанція №2) до спливу цього строку1.

Iнакше є велика ймовірність, що вашу звітність з тієї чи іншої причини вважатимуть не зданою вчасно.

Яку годину дня вважати останньою — 24.00 чи 18.00? Відповідно до пп. 4.13.5 Методрекомендацій №827 ЦОЕЗ працює щодня, крім вихідних, святкових та неробочих днів, тобто цим підпунктом режим роботи ЦОЕЗ не обмежено певними годинами. I якщо, наприклад, звітність надіслати пізно ввечері, то перша квитанція і повідомлення можуть надійти навіть уночі.

Хоча платники неодноразово стикалися з тим, що квитанція №2 щодо звітності, поданої в останній день строку, часто-густо приходить наступного дня. Крім того, робота вашого інтернет-провайдера також впливає на своєчасність подання звітів в електронній формі. Можемо лише порадити подавати звітність до органів ДПС (а також решті користувачів вашої звітності) завчасно.

Квартальним платникам

Відповідно до п. 202.2 ПКУ мають право на обрання квартального податкового періоду платники єдиного податку, а також платники, визначені пп. «б» п. 154.6 ПКУ2.

1 Електронна звітність складається з урахуванням вимог законів України від 22.05.2003 р. №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 22.05.2003 р. №852-IV «Про електронний цифровий підпис», а також Наказу ДПАУ від 31.12.2008 р. №827 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків в ОДПС України».

2 Це платники єдиного податку, а також платники, коло яких визначено пп. «б» п. 154.6 ПКУ, що мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року.

Такі платники повинні подати до органу ДПС разом із декларацією за грудень (IV квартал) 2011 року заяву про обрання квартального податкового періоду. При цьому квартальний період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року. Таким чином, за грудень 2011 року зазначені платники подають декларацію з ПДВ та заяву про перехід на квартальний період ще за старою формою. Крім того, в Порядку №1492 зовсім не враховано можливість бути квартальним платником для спрощенців, тобто не враховано зміни до п. 202.2 ПКУ, внесені Законом від 04.11.2011 р. №4014-VI. Тому скоріш за все платникам ПДВ ще треба очікувати змін у майбутньому.

Наталія КУЦМІДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру