• Посилання скопійовано

Що набирає чинності з 01.01.2012 р.

Основним нововведенням у законодавстві, якого чекали бухгалтери й інші представники бізнесу з настанням 2012 року, є Закон про спрощену систему (Закон №4014)1. Проте вже традиційно з Нового року набирає чинності ще низка положень законів і нормативних актів. Згадаймо найважливіші з них.

Ставка податку на прибуток — 21%

Платникам податку на прибуток новий рік принесе добру новину у вигляді зниження ставки податку до 21%. Ставка 21% діятиме до кінця 2012 року, а в 2013 році планується подальше зменшення ставки до 19% (згідно з п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

Захист персональних даних

Найбільше запитань у наших передплатників спричинюють, без сумніву, «драконівські» міри відповідальності за правопорушення у сфері захисту баз персональних даних, що з 2012 р. будуть запроваджені згідно з Законом №3454 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних».

Так, ще з 01.01.2011 р. набрав чинності Закон «Про захист персональних даних», що передбачив низку іноді, на перший погляд, майже безглуздих організаційно-правових заходів щодо захисту таких даних. Визначення персональних даних та інших термінів у названому законі є таким, що навіть використання інформації про співробітників та контрагентів-фізосіб вважається використанням персональних даних2.

1 Про це «ДК» докладно писав у №48/2011 та №49/2011, №49/2011.

2 Докладно цю тему висвітлено у «ДК» №50/2011, «ДК» №51-52/2011.

Через це всі підприємства та підприємці — навіть малі і непрацюючі — мусять «реєструвати бази даних» про працівників та контрагентів: адже за ухилення від реєстрації з 2012 р. буде передбачено штраф на посадових осіб від 8500 грн до 17000 грн. Щоб підкреслити «драконівський» характер такого штрафу, варто для порівняння навести приклад: згідно зі ст. 130 КпАП, за керування транспортними засобами особами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння (вперше протягом року) передбачено максимальний штраф до 3400 грн. Тож виходить, що нереєстрація, по суті, неіснуючої бази даних малого підприємства (адже погодимося, що держава мусить розуміти, що працівники є на кожному підприємстві, і звітності про них — немало) — уп'ятеро страшніша для суспільства, ніж п'яний водій.

Подання фінзвітності

Нагадаємо, що у 2012 р. платники податку на прибуток, що належать до категорії малих підприємств, уперше зіткнуться з необхідністю подавати фінансову звітність до податкових органів. Фінзвітність до податкового органу подається у строки, встановлені для річної декларації з прибутку, — не пізніше 9 лютого.

До речі, у цей самий строк (не пізніше 9, а не до 20 лютого наступного за звітним року) тепер подаватиметься фінзвітність усім користувачам: Постановою КМУ від 20.04.2011 р. №433 внесено зміни до Порядку подання фінзвітності.

Реєстрація всіх імпортних ПН та ПН за підакцизними товарами

Відповідно до змін, внесених Законом №3609 до абз. 6 п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України, з 1 січня 2012 року підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.

А ось за рештою операцій підлягатимуть реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних ті накладні, сума ПДВ за якими дорівнює або перевищує 10000 грн.

Електронний звіт з РРО

З 2012 р. набирають чинності зміни, внесені до Закону про РРО Законом №2756 (з урахуванням внесених Законом №3609) щодо можливості передачі інформації до податкових органів проводовими або безпроводовими каналами зв'язку та правил відповідальності за певні порушення. Згідно з цими змінами, суб'єкти, які використовують РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі (стосується всіх РРО), або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді (стосується саме ЕККР), повинні подавати до органів ДПС проводовими або безпроводовими каналами зв'язку електронні копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці у пам'яті реєстраторів розрахункових операцій або у пам'яті модемів, які до них приєднані.

До речі, ДПСУ так і не затверджено відповідного нормативного документа щодо порядку подання такої інформації.

Податкові консультації в електронній формі

З 2012 р. запроваджується можливість отримати податкову консультацію в електронній формі. Згідно зі змінами до ст. 52, 53 ПКУ, не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому у письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема на підставі того, що у майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована.

Надання великим платником електронних документів

Як, мабуть, пам'ятають посадові особи великих платників, ще з часу прийняття ПКУ його п. 85.2 зобов'язує їх надавати не пізніше наступного дня після початку перевірки копії документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, в електронній формі у форматі та порядку, що мали бути визначені ДПСУ. Проте цей порядок так і не визначено. Натомість змінами, внесеними до п. 85.2 ПКУ Законом №36091, які набирають чинності з 2012 р., до цієї норми внесено важливе уточнення: такі документи надаватимуться, якщо вони створюються великим платником в електронній формі. Передбачено також, що у разі невстановлення електронного формату та порядку надання такої інформації платник податків звільняється від обов'язку подання її в електронній формі.

1 Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України».

Оподаткування операцій з IСI

Законом №3609 з 2012 р. ПКУ доповнено новим пп. 165.1.50, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включаються операції з конвертації цінних паперів, у разі якщо їх обмін здійснюється за звичайними цінами або за вартістю чистих активів з розрахунку на один цінний папір, не призводить до відчуження інвестицій та проводиться з цінними паперами IСI, що перебувають в управлінні однієї компанії з управління активами.

Змінюється і порядок оподаткування доходу, що виплачується (нараховується) емітентом унаслідок викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, відповідно до закону, який визначатиметься як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у т. ч. емітенту) у зв'язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості. Такий дохід оподатковуватиметься за ставкою 5%, причому професійний торговець обов'язково виступатиме у ролі податкового агента (зміни до п. 167.2, 170.2.9, 172.1 ПКУ).

Акциз на нафтопродукти

Змінами до пп. 215.3.4 ПКУ, внесеними Законом №3609, збільшуються ставки акцизного податку на низку нафтопродуктів.

При цьому передбачається, що нафтопродукти (коди 2710 11 11 00, 2710 11 15 00, 2710 11 21 00, 2710 19 11 00, 2710 19 15 00, 2710 19 25 00, 2710 19 29 00 згідно з УКТ ЗЕД) можуть бути реалізовані як сировина для виробництва у хімічній промисловості за нульовою ставкою акцизного податку (у такому разі податкові органи здійснюють контроль за їх цільовим використанням).

Зміни щодо земельного податку

Зміни, внесені Законом №3609 до ст. 14, 276, 278 ПКУ в частині пільгового справляння земельного податку за земельні ділянки залізничного транспорту та аеродромів, також набирають чинності з 2012 р.

А змінами до пп. 288.5.2 ПКУ передбачено, що у разі укладення договору оренди земельної ділянки, що перебуває у державній або комунальній власності та надана для будівництва та/або експлуатації аеродромів, річний розмір орендної плати не може перевищувати чотирикратний розмір земельного податку, передбачений ПКУ.

Аналогічно правило щодо звільнення бюджетних установ, що надають в оренду будівлі, споруди чи приміщення іншим бюджетним установам, від сплати земельного податку з земель, на яких розташоване таке майно, з 2012 р. буде поширено на випадки надання будівель та приміщень в оренду також дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

Змінами до п. 286.1 ПКУ на органи з питань земельних ресурсів та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно покладено обов'язок надання податковим органам інформації, необхідної для обчислення та справляння плати за землю не лише на їхній запит, а й щомісяця не пізніше 10 числа наступного місяця. Порядок надання такої інформації встановлюється Кабміном.

Податок на нерухомість та податкові різниці відкладено

Законом №3609 відстрочено на півроку — з 01.01.2012 р. до 01.07.2012 р. — запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який передбачено статтею 265 ПКУ.

Згідно з цим самим Законом термін набрання чинності передбаченим п. 46.2 ПКУ правилом, згідно з яким «у складі фінансової звітності платник податків зазначає тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою Міністерством фінансів України», перенесено з 2012 на 2013 р.

Зміни щодо реєстрації нерухомості

З 2012 р. мала докорінно змінитися система реєстрації речових прав на нерухоме майно — на 01.01.2012 р. припадав початок застосування нової редакції Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (редакція Закону №1878) та відповідних змін до Цивільного та Земельного кодексів. З цієї дати мала скасовуватися державна реєстрація правочинів (угод) щодо нерухомості і залишатися лише реєстрація прав на нерухомість. Проте у грудні 2011 р. Верховна Рада прийняла Закон, яким строк набрання чинності цими змінами переноситься, за попередніми даними, на 01.01.2013 р. (на момент підготовки матеріалу Закон не опубліковано, номер законопроекту 9545).

Посилення відповідальності держслужбовців

З 6 січня 2012 р. набирає чинності Закон №3720 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування». Ним внесено низку доповнень до законодавства, що регламентує порядок застосування дисциплінарної та адміністративної відповідальності названих осіб за правопорушення у сфері ліцензування.

Варто зазначити також доповнення КпАП статтею 188-41, що передбачає відповідальність у вигляді штрафу від 30 до 50 н. м. д. г. керівників держорганів за неподання, несвоєчасне подання для державної реєстрації нормативно-правових актів, які відповідно до закону підлягають державній реєстрації, а також за направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли держреєстрації і не опубліковані в установленому законом порядку, та за надіслання для виконання вказівок, роз'яснень у будь-якій формі, що встановлюють правові норми. Протоколи про ці правопорушення складатимуть посадові особи Мін'юсту або його органів, а розглядатимуться справи районними судами.

Зміни у мінімальній зарплаті, розмірі соцпільг, прожиткового мінімуму

Щорічна зміна показників мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, розміру соціальної пільги стала вже закономірністю. Ці показники передбачаються Законом про держбюджет на 2012 рік. На жаль, на момент підготовки номеру до виходу з друку ці показники ще не були відомі. Про це читайте докладно у «ДК» №4/2012, який вийде у світ 23.01.2012 р.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру