• Посилання скопійовано

Звітуємо за землю

Незважаючи на те, що прийняття ПКУ суттєво не змінило механізм справляння плати за землю, певні зміни все ж таки відбулися. За 2012 рік, по суті, вперше всі звітуємо за новою формою звітності з плати за землю1.

Плату за землю запроваджено розділом ХIII ПКУ. Відповідно до ст. 269 Кодексу, платниками податку є власники земельних ділянок (часток, паїв) та землекористувачі. Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ПКУ, платники єдиного податку звільняються від сплати земельного податку щодо тих земельних ділянок, які використовуються у госпдіяльності. Земельний податок вони сплачують за земельні ділянки, що не використовуються ними для її провадження. Зауважимо, у зв'язку з цим згідно з пп. 291.5.3 ПКУ фізособи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, не можуть бути платниками єдиного податку. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Відповідно до ст. 271 ПКУ базою оподаткування є:

1) нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим розділом;

2) площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Зверніть увагу: відповідно до п. 286.6 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожній із таких осіб:

1) у рівних частках — якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена у натурі, або одній із таких осіб-власників, визначеній за їхньою згодою, якщо інше не встановлено судом;

2) пропорційно до належної частки кожної особи — якщо будівля перебуває у спільній частковій власності;

3) пропорційно до належної частки кожної особи — якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена у натурі.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожній із них пропорційно до тієї частки площі будівлі, що перебуває у їх користуванні, але, зверніть увагу, з урахуванням прибудинкової території.

Згідно зі ст. 285 Кодексу базовим періодом є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим за 12 місяців).

Платники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і подають звітність не пізніше 20 лютого поточного року до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки2. Така декларація заповнюється з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями3. При поданні першої декларації разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. У подальшому така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. За нововідведені земельні ділянки (або за новоукладеними договорами оренди землі) платник повинен подати декларацію протягом 20 календарних днів наступного місяця. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачує попередній власник за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новий власник — починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності. У цьому випадку орган ДПС надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності. Податкове зобов'язання із плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками (землекористувачами) земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки щомісяця до 30 числа (включно) місяця, наступного за звітним.

1 Форму декларації затверджено Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1015 «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)».

2 Копії звіту до органу ДПС, в якому СГД перебуває на обліку, подавати не потрібно.

3 Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Проте не за всі земельні ділянки сплачується земельний податок.

Верховна Рада АРК, обласні, міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території: часткове звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку лише за рахунок коштів, що зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.

Особливості застосування пільгового оподаткування пописано ст. 284 ПКУ. Конкретні пільги для юросіб та фізосіб прописані статтями 281 та 282 ПКУ. Зверніть увагу: від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, але тільки за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платникові фіксованого сільськогосподарського податку.

Проаналізуємо нову форму декларації з плати за землю1. Насамперед слід звернути увагу, що Наказ №1015 запроваджує єдину декларацію з плати за землю. До 1 січня 2011 року орендарі комунальної та державної землі та власники земельних ділянок окремо подавали податковий розрахунок земельного податку2 та податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності3. За 2012 рік суб'єкти земельних відносин подаватимуть єдину декларацію, роблячи у шапці декларації відповідну позначку у секторах 2 та 3, за що саме вони звітують: земельний податок чи орендну плату за землі державної та комунальної власності.

1 У «ДК» №5/2011 ми вже надавали роз'яснення щодо порядку заповнення звітності із плати за землю.

2 Затверджено наказом ДПАУ від 02.12.2003 р. №582.

3 Затверджено наказом ДПАУ від 20.12.2005 р. №588.

У секторі 1.1.Т поруч зі словами «Земельний податок» та «Орендна плата» зазначається номер послідовно наростаючим підсумком залежно від кількості поданих відповідних декларацій. Наприклад, якщо спочатку подається звітна декларація з земельного податку до 20 лютого, а потім у травні, наприклад, уточнююча, то така декларація міститиме позначки у реквізиті «Код типу декларації» поруч із 03 «Уточнююча» та у секторі 1.1.Т «Земельний податок» цифра 2 (перша декларація була звітна, друга — уточнююча). Iз форми декларації випливає: якщо СГД має землю у власності та одночасно орендує земельну ділянку, він повинен окремо подати декларації щодо земельного податку як землевласник та щодо орендованої ділянки як платник орендної плати за землю.

Новим реквізитом у земельній звітності є «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта» (зазначається фізособами). У разі якщо протягом звітного періоду змінюються об'єкт оподаткування, нормативна грошова оцінка земельної ділянки, ставки податку, розмір орендної плати за землі державної або комунальної власності, це має бути відображено у показниках відповідних колонок 10 — 21 нової звітної декларації. Причому нові показники заповнюються з дня календарного місяця, в якому починають, та/або до дня календарного місяця, в якому припиняють діяти зазначені зміни.

Рядки 6 — 11, 14 — 19 та 21 заповнюються у разі уточнення ПЗ із плати за землю. Сума штрафу (р. 11 та/або р. 19) нараховується платником самостійно відповідно до підпункту «а» чи «б» п. 50.1 ПКУ. Сума пені нараховується платником самостійно на підставі пп. 129.1.2 ПКУ і відображається у рядках 12 або 20.

У додатках «Відомості про наявні земельні ділянки» та «Відомості про пільги на земельний податок з наявних площ земельних ділянок» відмінностей від попередньої форми майже немає.

Зверніть увагу: питання індексації нормативної грошової оцінки залишається актуальним.

Алгоритм розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель (п. 289.2 ПКУ) станом на 1 січня поточного року визначається за формулою:

Кi = [I - 10] : 100 ,

де I — індекс споживчих цін за попередній рік.

У разі якщо індекс споживчих цін не перевищує 110%, такий індекс застосовується зі значенням 110.

Приклад Юрособа володіє земельною ділянкою в межах населених пунктів. Нормативна грошова оцінка на 01.07.2007 р. — 80 тис. грн, площа — 2000 м2. Iндексація за 2008 р. — 1,152, за 2009 р. — 1,059, за 2010 р. — 1,0, за 2011 р. — 1,0 (умовно). Сумарний коефіцієнт — 1,219968. Фрагмент заповнення декларації із земельного податку на 2012 рік див. у зразку.

Зразок

Податкова декларація з плати за землю

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру