• Посилання скопійовано

Пенсійну звітність оновлено!

Вже не вперше цього року Пенсійний фонд вносить зміни до існуючої форми пенсійної звітності. От і черговою Постановою від 25.10.2011 р. №32-31 нещодавно правлінням ПФУ було оновлено низку документів та форм.
Розберімося докладніше, наскільки важливі ці зміни та кого вони стосуються.

Коментованою постановою правління ПФУ внесло зміни до таких документів:

1) до Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5;

1 З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №49/2011 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

2) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2.

Зміни до Iнструкції набрали чинності з 28 листопада (з дня офіційного опублікування коментованого документа).

Норму Iнструкції стосовно верхньої межі доходу для нарахування ЄСВ підкориговано під зміни, внесені до законодавства ще влітку. Так, відповідно до змін, внесених до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» Законом України від 08.07.2011 р. №3668-VI, максимальна база нарахування ЄСВ починаючи з 1 жовтня була збільшена з 15 до 17 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Отже, тепер п. 3.15 Iнструкції не суперечить Закону №2464 і говорить, що максимальна база нарахування ЄСВ з 1 жовтня становить 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб:

1) 16745 грн з 1 жовтня до 31 листопада;

2) 17068 грн з 1 грудня до 31 грудня.

У новій редакції Iнструкції закріплено, що роботодавці-пільговики (перелічені в п. 3.11, 3.12, 3.13 Iнструкції) повинні нараховувати знижену ставку єдиного соціального внеску не тільки на зарплату, а і на суми лікарняних, а деякі — і на суми винагород за договорами цивільно-правового характеру. Це стосується:

1) сплати ЄСВ на суми лікарняних працюючих інвалідів у розмірах 8,41% та 5,5% звичайними роботодавцями, а також підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів відповідно;

2) сплати ЄСВ у розмірі 5,3% від суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а також суми лікарняних підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій інвалідів (див. таблицю).

Таблиця

Зміст доповнень до Таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного соціального внеску

Код категорії застрахованих осіб
Назва категорії застрахованих осіб
Назва
Нараховується на заробітну плату (дохід), %
Утримується із заробітної плати (доходу), %
36
Працюючі інваліди на підприємствах, в установах і організаціях Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності
8,41
2
37
Особи, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствах УТОГ та УТОС* Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності
5,3
2
38
Особи, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствах УТОГ та УТОС* Сума винагороди за цивільно-правовими договорами
5,3
2,6
39
Особи, які є інвалідами та працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, у яких:
кількість інвалідів — не менше ніж 50% загальної чисельності працюючих;
ФОП таких інвалідів — не менше ніж 25% суми витрат на оплату праці,
нараховують ЄСВ 5,5% на ФОП працюючих інвалідів
Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності
5,5
2
* За умови, що:
1) кількість інвалідів — не менше 50% від всіх працюючих;
2) ФОП інвалідів — не менше 25% витрат на оплату праці;
3) ЄСВ нараховується у розмірі 5,3% на весь ФОП.

Вищенаведені зміни знайшли своє відображення і у звітності (у змінах до Порядку №22-2), але вони набирають чинності з 1 січня 2012 року. Серед іншого, внесено зміни до форм звітності, що подається роботодавцями.

У новій редакції викладено таблицю 1 додатка 4 та додаток 7 до Порядку. В таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України (додаток 4) з'явилися нові рядки:

1) розшифрування рядка 2.2 «Сума винагород за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами» показує:

— на яку суму винагород за договорами цивільно-правового характеру нараховано ЄСВ за звичайною ставкою 34,7% (новий рядок 2.2.1 таблиці);

— на яку — за ставкою 5,3% (підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, зокрема товариствами УТОГ та УТОС) (новий рядок 2.2.2 таблиці);

2) розшифрування рядка 2.3 «Сума допомоги з тимчасової непрацездатності» дозволяє показати окремо, за якими ставками нараховувався ЄСВ на суми лікарняних:

рядок 2.3.1 — ЄСВ на лікарняні за ставкою 33,2%;

рядок 2.3.2 — ЄСВ на лікарняні, нараховані інвалідам, що працюють на звичайних підприємствах, за ставкою 8,41%;

рядок 2.3.3 — ЄСВ на лікарняні, нараховані підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствами УТОГ та УТОС, за ставкою 5,3%;

— рядок 2.3.4 — ЄСВ на лікарняні, нараховані підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів (за умов, визначених ч. 14 ст. 8 Закону №2464) працюючим інвалідам, за ставкою 5,5%;

3) розшифрування рядка 3.2, у якому зазначається сума ЄСВ, нарахована на суми винагород за договорами цивільно-правового характеру, показує, яку суму ЄСВ було нараховано:

— за звичайною ставкою (34,7%) — рядок 3.2.1;

— за ставкою 5,3% (підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариствами УТОГ та УТОС) — рядок 3.2.2;

4) розшифрування рядка 3.3 (ЄСВ, нарахований на лікарняні). У рядках 3.3.1, 3.3.2, 3.3.3 та 3.3.4 роботодавець показує, яку суму ЄСВ було нараховано на лікарняні, наведені в рядках 2.3.1, 2.3.2, 2.3.3 та 2.3.4, за ставками 33,2%, 8,41%, 5,3% та 5,5% відповідно.

У новій редакції викладено й додаток 7 «Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання», але внесені зміни мають, швидше, «косметичний характер». Так, наприклад, якщо раніше в шапці звіту зазначали місяць, за який подається звіт, то тепер — «Місяць, в якому подається звіт». Але ця зміна не вплинула на порядок подання додатка 7. Як і раніше, цей звіт подається страхувальником протягом двох робочих днів після настання із застрахованою особою нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання (п. 3.7 Порядку №22-2).

Також з'явилися зміни у порядку виправлення помилок. У разі якщо страхувальник виявив помилку в раніше поданих відомостях і треба не змінити, а повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 (Відомості про трудові відносини осіб) та 7 (Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства) додатка 4, то страхувальнику слід подати тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу.

Таблицю відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (додаток 2 до Порядку) доповнено новими рядками, що стосуються нарахувань ЄСВ на виплати працюючим інвалідам. Суть доповнень показано в таблиці.

Як було зазначено вище, зміни в додатку 2 до Порядку набирають чинності з 1 січня. Але відповідно до роз'яснення, наданого ПФУ листом від 28.11.2011 р. №26339/03-20, уперше оновлену форму необхідно подати за грудень 2011 року з відображенням у таблиці 1 додатка 4 нарахувань за новими ставками:

1) суми нарахованого ЄСВ на лікарняні за працюючих інвалідів:

у розмірі 8,41%, — у рядку 3.3.2;

у розмірі 5,5% — у рядку 3.3.4;

2) підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ та УТОС, суми нарахованого ЄСВ у розмірі 5,3%:

— на суми винагороди фізичним особам за роботи та послуги за договорами цивільно-правового характеру — у рядку 3.2.2;

на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності — у рядку 3.3.3.

Також платники можуть здійснити перерахунок сум ЄСВ, нарахованих за січень — листопад 2011 року, за відповідними зменшеними розмірами ставок та відобразити такі суми в таблиці 1 Звіту за грудень 2011 року в такому порядку:

1) суму ЄСВ, помилково нараховану у розмірі 33,2% та 34,7% за січень — листопад 2011 року, відображаємо у рядках 7.1.8 та 7.1.7 «зменшено нарахувань» відповідно;

2) суму ЄСВ, нараховану в нових розмірах 8,41%, 5,3% та 5,5% за 2011, — у рядках 6.1.4, 6.1.5 та 6.1.6 «донараховано єдиного внеску» відповідно.

Як роз'яснює ПФУ у згаданому листі №26339/03-20, фінансові санкції за перерахунок ЄСВ за січень — листопад 2011 року, пов'язаний зі зміною ставок, не застосовуються. Надміру сплачені кошти можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄСВ або повернути згідно з порядком, затвердженим постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-1. Повернення коштів здійснюється на підставі заяви, яка подається платником у довільній формі органу ПФУ, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску. У заяві обов'язково зазначаються:

— найменування (П. I. Б.) платника;

— ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер (за наявності);

— причини повернення коштів;

— суми платежу, що підлягають поверненню.

До заяви платник обов'язково додає оригінал або копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), який підтверджує помилкову сплату коштів.

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру