• Посилання скопійовано

Суть справи

Нова декларація про прибуток для СД
Підпункт 153.14.2 ПКУ регламентує ведення обліку результатів спільної діяльності (далі — СД) окремо від обліку господарських результатів інших операцій. Наказом №1352 Мінфін затвердив нову форму податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи (далі — декларація СД).
Згаданий наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування, тим самим з цієї ж дати втратив чинність Наказ ДПАУ №113, яким затверджувалася попередня форма та порядок ведення обліку результатів СД на території України без створення юридичної особи.
Про основні нововведення та відмінності порівняно з чинною звітністю з податку на прибуток для учасників СД читайте у цьому матеріалі.

Пенсійну звітність оновлено!
Вже не вперше цього року Пенсійний фонд вносить зміни до існуючої форми пенсійної звітності. От і черговою Постановою від 25.10.2011 р. №32-3 нещодавно правлінням ПФУ було оновлено низку документів та форм.
Розберімося докладніше, наскільки важливі ці зміни та кого вони стосуються.

Заповнюємо розрахунок акцизного податку
Ось і добігає кінця багатий на податкові новації 2011 рік. Перед усіма суб'єктами господарювання, зокрема і перед платниками акцизного податку, постає завдання підбити підсумки податкового року та правильно відзвітувати. Ми вже не раз на сторінках «Дебету-Кредиту» висвітлювали питання, пов'язані з акцизним податком. Розглянемо докладніше заповнення Декларації з цього податку.

Звітуємо за землю
Незважаючи на те, що прийняття ПКУ суттєво не змінило механізм справляння плати за землю, певні зміни все ж таки відбулися. За 2012 рік, по суті, вперше всі звітуємо за новою формою звітності з плати за землю.

Перерахунок ПДФО: три можливі варіанти
Зміни, що відбулися з 06.08.2011 р. у ПКУ завдяки Закону №3609, стосуються майже всіх розділів Кодексу. Винятком не став і розділ IV, що визначає обчислення ПДФО. Iстотним доповненням до таких змін стала тема перерахунку за наслідками 2011 року. Але цей перерахунок отримав свої особливості...

Нова форма податкової накладної
Мінфін своїм наказом від 01.11.2011 р. №1379 затвердив нову форму податкової накладної та порядок її заповнення.
Коли нова форма ПН набере чинності (станом на 13.12.2011 р. — ще не чинна), відповідно втрачає чинність діючий нині Наказ ДПАУ №969 «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення», в якому було багато неврегульованих та спірних моментів. У новому порядку (далі — Порядок №1379) деякі з таких моментів вже уточнені та з'явилися деякі нові вимоги щодо правил заповнення ПН. Проаналізуймо основні нововведення Порядку №1379.

Виправлення помилок у звіті про пільги
У Довіднику пільг №58 є така пільга з податку на прибуток, як сума поворотної фінансової допомоги, отриманої від засновника згідно пп. 135.5.5 ПКУ. Код пільги 11020226, діє з 01.04.2011 р. Підприємство — платник податку на прибуток за ставкою 23% у II кварталі 2011 р. отримало поворотну фінансову допомогу від засновника, але не відобразило її у звіті з пільг. У III кварталі 2011 р. також було отримано таку допомогу, але вона частинами поверталася (також було повернено допомогу, одержану у II кварталі 2011 р.). Чи можна відобразити пільгу з податку на прибуток за II і III квартал разом у звіті за IV квартал? Якщо ні, як виправити цю помилку? Які штрафні санкції при цьому можливі?

5 гарячих запитань щодо баз персональних даних
Тема реєстрації баз персональних даних (далі — БПД) останнім часом непокоїть багатьох, адже за відсутність реєстрації загрожує відповідальність. Отже, заповнюємо заяву.

Транспортно-експедиційні послуги в обліку-2
Ми продовжуємо тему ТЕП, розпочату в «ДК» №45/2011. У сьогоднішньому матеріалі розглянемо податковий та бухгалтерський облік таких операцій.

До змісту номеру