• Посилання скопійовано

Щодо сплати єдиного внеску юридичними особами, що перебувають на спрощеній системі оподаткування

Лист ПФУ від 12.10.2011 р. №21735/03-30

Щодо сплати єдиного внеску юридичними особами, що перебувають на спрощеній системі оподаткування

Суттєво. Юридичні особи, що є платниками єдиного податку, нараховують і сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на загальних підставах.

! Юрособам-«єдиноподатникам»

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 20.09.2011 р. №44432/1/1-11 Пенсійний фонд України розглянув звернення щодо сплати єдиного внеску юридичними особами, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, і в межах своєї компетенції повідомляє.

З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати.

Статтею 12 Закону визначено, що Пенсійний фонд відповідно до покладених на нього завдань надає роз'яснення з питань застосування законодавства про збір і ведення обліку єдиного внеску.

Підрозділом 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що з 1 січня 2011 року нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску здійснюються суб'єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок або фіксований податок, у порядку, визначеному Законом.

Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску. Порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається виключно Законом і прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами (стаття 8 Закону).

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. №507 «Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. №727» не визначає порядок нарахування і сплати єдиного внеску, а роз'яснює порядок застосування окремих норм Указу Президента України від 03.07.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва».

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону базою для нарахування єдиного внеску для працедавців є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», і суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Отже, юридичні особи, що є платниками єдиного податку, нараховують і сплачують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з урахуванням вищезазначеного.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру