• Посилання скопійовано

Щодо юридичного статусу свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця

Лист Держреєстраційної служби від 30.09.2011 р. №617-0-8-11-7.2

Щодо юридичного статусу свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця

Суттєво. Для отримання витягу з Єдиного державного реєстру запитувач має право звернутися із запитом до державного реєстратора незалежно від місцезнаходження або місця проживання запитувача.

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Державна реєстраційна служба України розглянула лист <...> щодо юридичного статусу свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця і повідомляє.

Верховною Радою України 07.04.2011 р. за №3205 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» (далі — Закон №3205).

Цим Законом вилучено з чинного законодавства поняття «Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця», а також встановлено подання виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр) у тих випадках, де передбачалося подання копії свідоцтва.

Законом №3205 не передбачена необхідність заміни свідоцтва про державну реєстрацію на виписку або витяг з Єдиного державного реєстру, а також не встановлено заборони або строку використання фізичною особою — підприємцем наявного у нього свідоцтва про державну реєстрацію.

Водночас повідомляємо, що поняття виписки і витягу з Єдиного державного реєстру визначено Положенням про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженим наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. №97, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.10.2005 р. за №1294/11574 (далі — Положення).

Відповідно до пункту 3 Положення виписка — це документ, що містить відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця, що подала запит про її видачу.

Витяг — це документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців за критеріями пошуку, зазначеними в запиті (пункт 5 Положення).

Пунктом 2.2 Положення встановлено, що для отримання виписки з Єдиного державного реєстру запит подається державному реєстраторові за місцезнаходженням або місцем проживання запитувача.

Для отримання витягу з Єдиного державного реєстру запитувач має право звернутися із запитом до державного реєстратора незалежно від місцезнаходження або місця проживання запитувача.

Відповідно до Наказу Держкомпідприємництва «Про розмір і порядок внесення плати, що стягується за отримання витягу і довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.02.2006 р. за №165/12039, розмір плати за отримання витягу з Єдиного державного реєстру становить три неоподатковувані мінімуми доходів громадян. За кожен аркуш інформації на бланку встановленого зразка справляється плата у розмірі 20 відсотків одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Статтею 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» установлено, що за отримання виписки з Єдиного державного реєстру справляється плата у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Не справляється плата за отримання виписки з Єдиного державного реєстру під час проведення державної реєстрації фізичної особи — підприємця; внесення змін до відомостей про фізичну особу — підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі; припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за судовим рішенням про визнання фізичної особи — підприємця банкрутом, а також при внесенні до Єдиного державного реєстру судового рішення про відміну державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Заступник голови I. КУХАРЕНКО

До змісту номеру