• Посилання скопійовано

Що нового

Змінено процедуру видачі копії ліцензії

! Суб'єктам ліцензованої діяльності

Президент підписав Закон №3994, яким змінюється процедура видачі копії ліцензії.

Зокрема, змінами визначається, що місцем провадження фізичною особою — підприємцем господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, є територія, приміщення, що відповідають вимогам ліцензійних умов та належать фізичній особі — підприємцю на праві власності та/або користування.

У разі наявності у заявника — юрособи філій, інших відокремлених підрозділів, за місцем яких буде провадитися заявлена діяльність, а у заявника-ФОП місць провадження заявленої діяльності у заяві зазначається їх місцезнаходження.

Копію ліцензії юридичній особі видаватимуть на кожну філію, інший відокремлений підрозділ, де відповідний ліцензіат буде провадити зазначений у ліцензії вид господарської діяльності, а ліцензіату-ФОП — на кожне місце провадження господарської діяльності у порядку, визначеному статтями 10 та 11 Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Закон України від 03.11.2011 р. №3994-VI чинний з 04.12.2011 р.


Мінсоцполітики пояснило, що вважати сумісництвом

! Працівникам та роботодавцям

Департамент зарплати та умов праці Мінсоцполітики наголошує, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному чи одночасно кількох підприємствах (установах, організаціях), якщо інше не передбачене законодавством, колдоговором чи угодою сторін. Ця норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

При роботі за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір. Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника може бути як інший власник, так і той, з яким працівник уклав трудовий договір про основну роботу. У такому випадку трудові договори юридично не пов'язані між собою.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 год. на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не може перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Разом з тим працівник, що працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад, може виконувати іншу оплачувану роботу. Така робота не вважається сумісництвом, якщо оплата праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Оплата праці за сумісництвом здійснюється за фактично виконану роботу.

Лист Мінсоцполітики від 28.09.2011 р. №697/18/155-11 див. у наступних числах «ДК»


Затверджено форми повідомлень про проведення позапланових перевірок

! СГД

Пенсійний фонд України затвердив форми повідомлень:

1) про початок проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юрособи в результаті її ліквідації або про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням;

2) про неможливість проведення позапланової перевірки, призначеної у зв'язку з рішенням про припинення юрособи в результаті її ліквідації або про припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням;

3) про наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення юрособи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням, що надається органу ПФУ;

4) про наявність заперечень проти проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням, що надається держреєстратору;

5) про відкликання заперечень проти проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті її ліквідації або підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням.

Крім того, ПФУ затвердив Порядок щодо заповнення та подання держреєстратору форм вищезазначених повідомлень.

Постанова Пенсійного Фонду України від 31.10.2011 р. №33-1 чинна з 18.12.2011 р.


ДМСУ посилила контроль за заповненням ВМД

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ нагадує, що законодавством з питань митної справи передбачена можливість поміщення в митний режим транзиту товарів, відправником та одержувачем яких є резидент. Для забезпечення контролю за внесенням до реєстру підприємств, допущених до електронного декларування, підприємств-резидентів, відомості про яких зазначаються у гр. 2 «Відправник/Експортер», 8 «Одержувач» та 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» транзитних ВМД, ДМСУ розпорядилась забезпечити контроль за внесенням:

1) до гр. 2, 8 та 9 транзитних ВМД відомостей про осіб-резидентів (згідно з дод. 2 до Iнструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації (наказ ДМСУ від 09.07.97 р. №307);

2) відомостей про незалежного фінансового посередника, яким видано гарантійний документ, до гр. 9 ВМД та відомостей про зазначену в гарантійному документі особу, якій видана гарантія, на доповнення до ВМД (до полів електронної ВМД, що відповідають доповненню до ВМД) з посиланням на гр. 9 ВМД (якщо застосовуються заходи гарантування у вигляді надання незалежними фінансовими посередниками фінансових гарантій митним органам).

Лист ДМСУ від 16.11.2011 р. №11.1/1.2-12.2/15602-ЕП


Обкладення ПДВ операцій з придбання лізинговою компанією майна у фізосіб

! Лізинговим компаніям

ДПСУ зазначила, що в разі придбання лізинговою компанією однорідних вживаних товарів у фізосіб, не зареєстрованих як платники ПДВ, з метою їх подальшої передачі за договорами фінлізингу лізингові компанії можуть використовувати для розрахунку бази оподаткування положення частини другої п. 189.3 ПКУ.

При цьому лізингові компанії повинні використовувати як ціну продажу вартість таких однорідних вживаних товарів за договорами фінлізингу, а як ціну їх придбання — їх вартість за договорами купівлі-продажу.

Проте, якщо умови постачання товарів у межах договорів фінлізингу не відповідають умовам, установленим п. 189.3 Кодексу, зазначений пункт застосовуватися не може.

Лист ДПСУ від 25.10.2011 р. №4182/7/15-3417-26


ФСС з ТВП надав рекомендації щодо виплат допомоги фізособам-підприємцям

! Страхувальникам у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП щодо виплат фізособам-підприємцям рекомендував своїм відділенням таке:

1) у разі виявлення сум недоплати до наданої з 01.01.2011 р. допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів та з метою забезпечення отримання добровільно застрахованими особами матеріального забезпечення у повному обсязі — здійснити в порядку, встановленому чинним законодавством, відповідні доплати;

2) у разі виявлення сум переплати щодо наданої допомоги з 01.01.2011 р. — повідомити таких осіб про добровільне повернення у місячний термін надміру отриманих коштів Фонду;

3) у разі відмови добровільно застрахованої особи повернути надміру отримані кошти Фонду — вирішити спір у судовому порядку.

Лист ФСС з ТВП від 02.11.2011 р. №01-16-3122


З 1 січня 2012 р. фінзвітність подається за міжнародними стандартами

! ПАТ, банкам, страховикам

Кабмін вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, відповідно до яких публічні акціонерні товариства, банки, страховики зобов'язані будуть складати фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами починаючи з 1 січня 2012 р.

Підприємствам, які надають фінансові послуги (крім страхування), та НПФ звітувати відповідно до міжнародних стандартів потрібно буде починаючи з 1 січня 2013 року, а тим, які здійснюють допоміжну діяльність у сферах фінансових послуг і страхування, — починаючи з 1 січня 2014 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. №1223
чинна з 01.01.2012 р., див. у наступних числах «ДК»


Затверджено Методрекомендації щодо оренди майна Мінкультури

! Юрособам, фізособам

Мінкультури затвердило Методичні рекомендації щодо оренди державного майна, віднесеного до сфери управління Міністерства культури України, згідно з якими орендарями можуть бути господарські товариства, створені членами трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу, інші юридичні особи та громадяни України, фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства.

Фізособа, яка бажає укласти договір оренди держмайна з метою використання його для підприємницької діяльності, до укладення договору зобов'язана зареєструватись як СПД.

Iніціатива щодо оренди майна може виходити від орендарів, від орендодавців — пропозиція.

ФДМУ щодо державного майна формує щороку на підставі інформації органів, уповноважених управляти відповідним майном, переліки цілісних майнових комплексів підприємств та їх структурних підрозділів і нерухомого майна, що може бути передане в оренду.

Переліки оприлюднюються в ЗМI та на офіційних веб-сайтах орендодавців.

Наказ Міністерства культури України від 14.11.2011 р. №1028/0/16-11 чинний з14.11.2011 р.


Мінфін роз'яснив особливості використання службового авто

! Особам, які використовують службовий автомобіль

Мінфін вважає, що у разі поїздок посадової особи, в розпорядження якої надано автомобіль, на відстань, що не перевищує 200 км, дозвіл керівника на користування автомобілем не потрібен, але при цьому мають бути документи, що підтверджують зв'язок поїздки зі службовою діяльністю такої посадової особи.

Обмежень (у кілометрах) щодо використання службового автомобіля в межах міста не передбачено.

Дії осіб, які використовують службовий автомобіль для поїздок, не пов'язаних зі службовою діяльністю, можуть бути кваліфіковані як адмінправопорушення, яке тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 70 до 85 н. м. д. г.

Лист Мінфіну від 14.10.2011 р. №31-07230-16-21/25290


Визначено механізм застосування податкової застави органами ДПС

! Платникам податків

Мінфін затвердив Порядок, яким визначив механізм застосування податкової застави органами державної податкової служби.

Дія Порядку поширюється на платників податків — фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування відповідно до Податкового кодексу або податкових законів, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів.

Наказ Мінфіну від 11.10.2011 р. №1273
набере чинності з дня опублікування (станом на 06.12.2011 р. не опублікований)


Iнформацію щодо фінпоказників можна буде подавати в електронній або паперовій формі

! Особам, які здійснюють діяльність з управління активами

ДКЦПФР своїм рішенням внесла зміни до Положення про порядок подання інформації щодо фінансових показників діяльності осіб, які здійснюють діяльність з управління активами інституційних інвесторів, відповідно до яких інформацію можна буде подавати в електронній або паперовій формі (раніше в електронній та паперовій). Але місячна інформація, як і раніше, подається лише в електронній формі.

На підтвердження прийняття інформації комісія надсилатиме реєстраційний номер, за яким інформацію зареєстровано. У разі відсутності реєстраційного номера така інформація вважатиметься неприйнятою.

Також змінами прописується порядок подання виправленої інформації.

Крім того, рішенням затверджено Порядок заповнення особою, що здійснює діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), електронних форм інформації, яка подається до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Рішення ДКЦПФР від 18.08.2011 р. №1098
набере чинності з дня опублікування (станом на 06.12.2011 р. не опубліковане)


Покарання за податкові правопорушення, здійснені до набрання чинності ПКУ

! Платникам податків

ВАСУ дійшов висновку, що з 01.01.2011 р. до 06.08.2011 р. за правопорушення, здійснені до набрання чинності ПКУ, мав застосовуватися найменший обсяг відповідальності, передбачений для такого правопорушення ПКУ або Законом №2181. При цьому якщо застосовувалася санкція ПКУ, склад правопорушення мав бути тотожним складу, передбаченому законом на момент здійснення правопорушення.

Починаючи з 6 серпня 2011 року за податкові правопорушення застосовуються санкції у розмірах, передбачених ПКУ, незалежно від дати здійснення таких порушень.

Iнформаційний лист ВАСУ від 24.11.2011 р. №2198/11/13-11


Нотаріуси та адвокати — не СГД

! Приватним нотаріусам та адвокатам

ВРУ внесла зміни до Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, затвердженого Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» (зі змінами, внесеними Законом від 08.07.2011 р. №3677-VI).

Змінами із зазначеного переліку вилучено Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю (Закон «Про адвокатуру») та Свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю (Закон «Про нотаріат»).

Закон України від 03.11.2011 р. №3995-VI чинний з 01.01.2012 р.


Затверджено Порядок розслідування і ведення обліку нещасних випадків

! Роботодавцям

Кабмін затвердив Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Порядок визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності або в їхніх філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах.

Дія Порядку поширюється на:

1) власників підприємств або уповноважені ними органи (роботодавців);

2) працівників, у т. ч. іноземців та осіб без громадянства, які відповідно до законодавства уклали з роботодавцем трудовий договір (контракт) або фактично допущені до роботи роботодавцем;

3) фізосіб-СПД;

4) членів фермерського господарства, членів особистого селянського господарства, осіб, що працюють за договором, укладеним відповідно до законодавства.

Також дія Порядку поширюється на працівників дипломатичної служби під час роботи у закордонній дипломатичній установі України та осіб, які відповідно до законодавства про працю працюють за трудовим договором (контрактом) у військових частинах (підрозділах) або на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Міноборони, МВС, Держспецтрансслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, ДПтС, МНС, Держспецзв'язку, Держтехногенбезпеки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. №1232 чинна з 01.01.2012 р.


Рекомендації щодо перенесення робочих днів у 2012 році

! Роботодавцям

З метою створення сприятливих умов для святкування 8 березня — Міжнародного жіночого дня, 1 і 2 травня — Дня міжнародної солідарності трудящих та 28 червня — Дня Конституції України, а також раціонального використання робочого часу у 2012 році для працівників, яким встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями, рекомендовано перенести робочі дні з:

1) п'ятниці 9 березня — на суботу 3 березня;

2) понеділка 30 квітня — на суботу 28 квітня;

3) п'ятниці 29 червня — на суботу 7 липня.

Спеціальний режим роботи банків та їхніх установ у зазначені дні визначає Національний банк.

Розпорядження КМУ від 28.11.2011 р. №1210-р

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру