• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 25.10.2011 р. №4183/7/15-3417-26

Відчуження легкового автомобіля. Нагадаємо, що в листі ДПАУ від 15.06.2011 р. №16590/7/16-1517-26 (див. «ДК» №37/2011) податківці вважали, що продавець з операцій відчуження легкового автомобіля повинен включати до бази обкладення ПДВ суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Як наслідок, покупець переплачував вартість автомобіля за рахунок неправильно визначеної (збільшеної) бази ПДВ.

Редакція «ДК» не погоджувалась з такою фіскальною позицією контролюючого органу і наводила свої аргументи:

1) сума збору аж ніяк не сплачується продавцю — платнику ПДВ, це окремий платіж. Тому база для ПДВ визначається без урахування пенсійного збору;

2) базою для ПДВ при реалізації авто є договірна вартість, але не нижча за звичайні ціни1, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів. До загальнодержавних податків та зборів збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не належить.

При купівлі легкових автомобілів, у т. ч. у виробників або торговельних організацій (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством), покупці2 сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 3% від вартості авто.

Вартість легкового автомобіля, згідно з п. 13 Порядку №17403, визначається відповідно до документів, що підтверджують цю вартість: договорів купівлі-продажу, довідок-рахунків торговельних організацій, у т. ч. накладної, касового чека, договорів міни, довідок органів митної служби, актів експертної оцінки вартості автомобіля тощо.

1 До 01.01.2013 р. для визначення ЗЦ діють норми п. 1.20 Закону про прибуток (п. 1 розділу ХIХ ПКУ).

2 Покупцями є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізособи, які набувають право власності на легкове авто.

3 Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затверджений постановою КМУ від 03.11.98 р. №1740.

Державтоінспекція здійснює реєстрацію авто тільки за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про сплату. Відповідно документи про вартість автомобіля підтверджують, чи правильно визначено суму збору.

У коментованому листі податківці нарешті проаналізували суть сплати пенсійного збору і зазначають: «<...> такі суми не можуть вважатися сумами коштів, що передаються платникові ПДВ — продавцю безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг, а тому збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не включається до бази оподаткування податком на додану вартість».

Передача легкового авто у фінансовий лізинг. Пунктом 27 Порядку №13881 передбачено: «Транспортні засоби, що придбаваються юридичною особою — лізингодавцем з метою подальшої передачі їх лізингоодержувачу на підставі договору фінансового лізингу, реєструються за лізингодавцем.

Після виконання договору фінансового лізингу транспортні засоби знімаються з обліку відповідно до вимог п. 42 цього Порядку і реєструються за лізингоодержувачем на підставі зазначеного договору та акта приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 2». Тому власник автівки — лізингодавець перед реєстрацією легкового автомобіля у Державтоінспекції сплачуватиме пенсійний збір. Лізингоодержувач не компенсує сплату податку, а сплачує лізингові платежі. До їх складу, відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону про фінлізинг2, належать:

— сума, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу;

— платіж як винагорода лізингодавцю за отримане у лізинг майно;

— компенсація відсотків за кредитом;

— інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

1 Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388.

2 Закон України від 16.12.97 р. №723/97-ВР «Про фінансовий лізинг».

У коментованому листі податкова повідомляє: «У випадку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів продавцем легкового автомобіля з отриманням відповідної компенсації від покупця (включення суми збору до вартості такого автомобіля), базою оподаткування ПДВ буде вся вартість автомобіля з урахуванням витрат на сплату суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування». Під визначенням «продавець» контролюючий орган, напевно, має на увазі лізингодавця. Передача майна у фінлізинг є постачанням товарів (пп. 14.1.191 ПКУ), відповідно якщо лізингодавець є платником ПДВ, така операція потребує нарахування ПДВ. А отже, правильного визначення бази для обкладення цим податком.

Базою для нарахування ПДВ є договірна (контрактна) вартість, але не нижча за ціну придбання об'єкта лізингу (п. 188.1 ПКУ). Витрати на сплату збору не враховуються. Відповідно до п. 187.6 ПКУ датою виникнення ПЗ з ПДВ в орендодавця буде дата фактичної передачі, що підтверджується первинними документами.

Пам'ятайте, операції нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного платежу у межах договору фінансового лізингу не є об'єктом обкладення ПДВ відповідно до пп. 196.1.2 ПКУ.

Коли право власності перейде за договором купівлі-продажу до лізингоодержувача, останній сплачуватиме збір до ПФУ перед реєстрацією автомобіля у ДАI, базою для нарахування збору буде вартість авто, визначена в договорі купівлі-продажу, акті приймання-передачі тощо.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру