• Посилання скопійовано

Суть справи

Анонси новин порталу «ДК» за допомогою RSS-каналів
Шановні читачі! У попередніх випусках «ДК» ми ознайомили вас зі структурою та окремими розділами порталу «ДК», а також пройшли з вами етапи реєстрації для повноцінного користування сайтом. Зараз коротко розповімо про не менш цікавий розділ порталу — RSS-канали, за допомогою яких здійснюється трансляція оновлень порталу «ДК», а також повідомимо останні новини нашого сайта за останні місяці.

База персональних даних: захищаємо — кого й від кого?
З 01.01.2011 року набрав чинності Закон України від 01.06.2010 р. №2297-VI «Про захист персональних даних», проте до сьогодні не прийнято жодного підзаконного нормативного документа та Державною службою захисту персональних даних не надано жодних роз'яснень щодо застосування положень цього Закону.
А запитань стає більше й більше, особливо з наближенням часу застосування чималих штрафних санкцій за невиконання положень цього Закону. Окремі з них спробуємо з'ясувати для себе у цій статті.

Мінімальна оплата праці — чи все так просто?
Нашим постійним передплатникам порушене у статті питання добре знайоме, адже у попередніх роках ми про нього неодноразово згадували.
Але автор впевнена, що будуть серед читачів і такі, які почують про нього вперше. Розглянемо порядок визначення розміру мінімальної заробітної плати, встановлений чинним законодавством, уважно.

Оцінка нерухомості для продажу по-новому
Підпункт 172.3 ПКУ з метою обкладення ПДФО регламентує визначення доходу фізосіб від продажу нерухомості на рівні ціни продажу, але не нижче оціночної вартості об'єкта нерухомості. Оціночна вартість має бути розрахована органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.
Ця норма Кодексу діє з 01.01.2011 р., проте досі не було визначено ні органу, що займається такою оцінкою, ні процедури оцінки. Весь цей час при продажу нерухомості з метою обкладення ПДФО орієнтувалися на оціночну вартість БТI. I ось, нарешті, з 01.11.2011 р. на виконання норми п. 172.11 ПКУ порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва на продаж (обмін) визначено Постановою №1103 (далі — Тимчасовий порядок).
Про основні моменти такого оціночного механізму читайте у цьому матеріалі.

Держоргани проти... куріння!
Питання перевірок податківцями наявності на підприємствах спеціально обладнаних місць для куріння є надзвичайно актуальним з початку цього року. У своєму листі від 14.10.2011 р. №8038 (див. у «ДК» №50/2011) Держкомпідприємництва висловлює свій погляд на те, як має бути позначено місце для куріння. Проаналізуймо, що варто знати, коли на підприємство приходять податківці перевіряти таблички для куріння.

ПДВ у запитаннях та відповідях
ДПСУ у листі від 25.10.2011 р. №4261/6/15-3415-04 розглядає низку питань щодо порядку обкладення ПДВ.
З частиною відповідей редакція не погоджується, простежується доволі фіскальна позиція ДПСУ. Проаналізуємо.

Ліквідація боржника — наслідки для кредитора
На «гарячу лінію» «Дебету-Кредиту» і далі надходять запитання від передплатників щодо порядку обліку безнадійної заборгованості. У цій статті розглянемо особливості дебіторської заборгованості, що визнається безнадійною у зв'язку з ліквідацією боржника.

До змісту номеру