• Посилання скопійовано

Щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів (витяг)

Лист ДПСУ від 25.10.2011 р. №4183/7/15-3417-26

Щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів (витяг)

Суттєво. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій відчуження легкових автомобілів не включається до бази обкладення ПДВ.

! Платникам ПДВ

<...>

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Кодекс) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів, і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Порядок справляння та використання збору на обов'язкове державне пенсійне страхування визначений у Законі України від 26.06.97 р. №400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон №400/97-ВР).

Так, відповідно до Закону №400/97-ВР платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при відчуженні легкових автомобілів є юридичні та фізичні особи, які реалізують легкові автомобілі, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом. При цьому об'єктом оподаткування є вартість легкового автомобіля.

Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, в тому числі і з операцій з відчуження легкових автомобілів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.98 р. №1740 «Про затвердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій» (далі — Порядок №1740).

Відповідно до пункту 12 Порядку №1740 платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачується у розмірі трьох відсотків вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договорів купівлі-продажу, довідок-рахунків торговельних організацій, договорів міни, довідок органів митної служби, актів експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість.

Суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачуються платниками цього збору на рахунки з обліку коштів спеціального фонду державного бюджету, відкриті в управліннях Державного казначейства в Автономній Республіці Крим, областях, м. Києві та Севастополі, за місцем реєстрації легкового автомобіля.

Таким чином, у разі якщо суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів сплачуються покупцями таких автомобілів безпосередньо до спеціального фонду державного бюджету, такі суми не можуть вважатися сумами коштів, що передаються платникові ПДВ — продавцю безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг, а тому збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не включається до бази оподаткування податком на додану вартість.

У випадку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових автомобілів продавцем легкового автомобіля з отриманням відповідної компенсації від покупця (включення суми збору до вартості такого автомобіля) базою оподаткування ПДВ буде вся вартість автомобіля з урахуванням витрат на сплату суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. При цьому датою визначення таких податкових зобов'язань при передачі легкових автомобілів у фінансовий лізинг є дата передачі легкових автомобілів у користування лізингоотримувачу згідно з договором фінансового лізингу.

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру