• Посилання скопійовано

Перерозподіл ПК

Якщо металобрухт утворився в результаті ліквідації основних засобів, податковий кредит не коригується

Підприємство в результаті ліквідації ОЗ отримало металобрухт, який передало спеціалізованій організації, тобто продало його. Кошти отримано на поточний рахунок без ПДВ. Чи треба перерозподіляти вхідний ПДВ між оподатковуваними операціями та неоподатковуваними (здавання металобрухту)?

Нагадаємо, що відповідно до 189.10 ПКУ, якщо внаслідок ліквідації основних засобів платник отримує комплектувальні вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності, на такі операції не нараховуються ПЗ з ПДВ. Подальше постачання таких активів буде оподатковуваною операцією.

Але за умовами запитання здійснюється реалізація металобрухту, який за п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ (тимчасово до 01.01.2014 р.) звільнено від обкладення ПДВ1.

1 Перелік відходів та брухту чорних металів та відходів та брухту кольорових металів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01. 2011 р. №15.

Логічно, що у платника виникає запитання, чи треба здійснювати перерозподіл податкового кредиту, який визнавався у минулому за ліквідованим ОЗ? Податковий кредит не зменшується у разі «постачання платником податку відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися в такого платника внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів та інших подібних операцій» (п. 199.6 ПКУ). Ключовим моментом у цій нормі є походження відходів і брухту чорних і кольорових металів.

Приклад Платник ПДВ приймає самостійне рішення про ліквідацію ОЗ (автомобіль), про що свідчить документ про знищення, розібрання або перетворення такого ОЗ, унаслідок чого цей необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням. Під час демонтажу ОЗ утворилися відходи/брухт чорного металу, що підпадають під перелік позицій, зазначених у додатку 1 до Постанови №15. Здійснено постачання брухту спеціалізованому підприємству без ПДВ. Жодного розподілу вхідного ПДВ у періоді здійснення такої поставки платник податку не провадить.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру