• Посилання скопійовано

Всі витрати, відображені в податковому обліку, мають підтверджуватись документально

Директор поповнив мобільний на 400 грн через термінал. Жодних чеків-квитанцій немає. Оператор мобільного зв'язку включив ці кошти до рахунка та ПН. Як відобразити у бухгалтерському та податковому обліку таку суму? Якщо через авансовий звіт на директора, то чи суму розглядати як додаткове благо із застосуванням «натурального» коефіцієнта та утриманням ПДФО? Чи можна просто зменшити суму в рахунку і ПН на цю суму і не показувати цих сум в обліках?

Не можна «просто зменшити» суму в рахунку і ПН, адже будь-які дії бухгалтера мають бути підкріплені первинними документами. Виходячи з наявних у підприємства первинних документів, маємо таку ситуацію:

— є послуги, надані оператором мобільного зв'язку протягом місяця, на загальну суму за певним телефонним номером; це підтверджено рахунком і ПН. Отже, потрібно зробити у бухгалтерському обліку кореспонденцію рахунків Д-т 92 (93, 94) К-т 631 на суму витрат без ПДВ і Д-т 641/ПДВ К-т 631 на суму ПДВ. Відповідно, у податковому обліку підприємство має право на податкові витрати у сумі витрат без ПДВ і на податковий кредит. Авансовий звіт у цьому випадку подати неможливо, оскільки немає документа, який підтверджує витрати.

Що робити з оплаченою оператору сумою за послуги? Це вже на розсуд підприємства. Документів для відображення частини оплати через термінал воно не має. Отже, може або заплатити всю суму за рахунком оператора і погасити заборгованість перед ним за кредитом субрахунка 631. При цьому в обліку оператора мобільних послуг виникне заборгованість перед підприємством на суму переплати. Але до звіряння розрахунків із оператором і складання відповідного акта в обліку підприємства вона не виникне (бо немає первинних документів для її відображення). Або відобразити в обліку отримані послуги (Д-т 92 (93, 94) К-т 631) і заплатити суму заборгованості, яка виставлена згідно з рахунком від оператора мобільного зв'язку. Якщо не було інших оплат, це буде сума наданих протягом місяця послуг за мінусом сплачених через термінал 400,00 грн (Д-т 631 К-т 311). Звісно, у підприємства при цьому виникне сальдо на субрахунку 631 у сумі 400,00 грн як заборгованість перед таким постачальником. Потім можна провести з оператором звіряння кредиторської заборгованості — наприклад, під час річної інвентаризації, але за бажання можна і раніше — і віднести суму виявленої різниці у бухгалтерському обліку до інших звичайних доходів на рахунок 746 (Д-т 631 К-т 746), і так само відобразити у складі інших звичайних доходів у податковому обліку як безповоротну фінансову допомогу. Адже підприємство не матиме документів, які б дозволили ідентифікувати особу, що сплатила послуги, надані підприємству. I в бухгалтерському обліку зазначити, від кого такий дохід отримано, неможливо. При цьому слід буде відсторнувати суму ПДВ з послуг на суму 400,00 грн, якщо раніше на підставі ПН вона була віднесена до податкового кредиту.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру