• Посилання скопійовано

Винагорода за цивільно-правовим договором оподатковується разом із зарплатою працівника

Уклали цивільно-правовий договір зі штатним працівником. Як оподатковувати винагороду за таким договором — сукупно із зарплатою чи окремо? На який рахунок перераховувати ПДФО, утриманий з виплат за цивільно-правовими договорами, — на «зарплатний» чи «податок від інших видів діяльності»? Як відображати у формі №1ДФ — двома рядками? I куди перераховувати утриманий ПДФО, якщо договір укладено не з працівником?

Згідно з п. 164.1 ПКУ, базою обкладення ПДФО є загальний оподатковуваний дохід, тобто будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду (місяця). А згідно з пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок зі суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (у 2011 році в межах 9410,00 грн застосовується ставка 15%, а зі суми, що перевищує 9410,00 грн, — 17%). Отже, якщо працівникові разом із зарплатою у звітному місяці нараховується і винагорода за цивільно-правовим договором, оподатковувати ці доходи слід разом, враховуючи таке:

1) якщо цивільно-правовий договір укладено з підприємцем, який водночас є працівником податкового агента, то утримувати ПДФО з винагороди за таким договором працедавець буде лише у разі, якщо працівник не надасть копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як СПД (наприклад, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців). Але зверніть увагу, що це правило не застосовується у разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони цивільно-правового договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця (п. 177.8 ПКУ). При цьому слід враховувати, що ПДФО не утримується лише з доходу від тих операцій, які здійснюються у межах обраних підприємцем видів діяльності. Отже, якщо, наприклад, за видами діяльності, наведеними у витягу, підприємець надає дизайнерські послуги, а дохід виплачується йому за експедиторські, то суму такого доходу потрібно буде обкласти ПДФО;

2) податкова соціальна пільга може застосовуватися при оподаткуванні загального місячного доходу працівника тільки щодо доходу, отримуваного від працедавця у вигляді зарплати (п. 169.1 ПКУ). Наприклад, якщо сума зарплати працівника за місяць становить 1100,00 грн, а сума винагороди за цивільно-правовим договором — 2000,00 грн, то право на застосування податкової соціальної пільги за працівником зберігається;

3) у разі якщо загальний місячний дохід працівника за місцем виплати доходу, що складається зі суми зарплати і винагороди за цивільно-правовим договором, більший за 9410,00 грн, то сума перевищення обкладається ПДФО за ставкою 17%.

Утриманий ПДФО із зарплати працівника сплачується до бюджету на рахунок із назвою «Податок на доходи найманих працівників» з кодом платежу 11010100. На запитання, на який рахунок перераховувати ПДФО, утриманий з винагороди за цивільно-правовим договором, чіткої відповіді немає. Але, на думку автора, такий ПДФО слід перераховувати на рахунок із назвою «Податок на доходи фізичних осіб від інших видів діяльності» з кодом платежу 11011100, і ось чому. ПКУ визначає під найманими працівниками тільки осіб, які працюють за трудовими договорами, а осіб, які працюють і отримують дохід за цивільно-правовими договорами, відносить до окремої категорії (такий висновок можна зробити, аналізуючи, наприклад, пп. 14.1.222 і 14.1.226 ПКУ). Але, оскільки це лише думка автора, а в окремої ДПI може бути протилежна точка зору, для повної впевненості працедавцю краще звернутися до свого інспектора з ПДФО й отримати консультацію на місці, бажано письмову.

А щодо відображення у звіті за формою №1ДФ — тут сумнівів немає. Згідно з Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженим наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платникові податку відповідно до умов трудового договору (контракту), відображають у звіті з ознакою доходу 101. А суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платникові податку відповідно до умов цивільно-правового договору — з ознакою доходу 102. А згідно з п. 3.6 згаданого Порядку щодо кожної фізособи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Про кожну ознаку доходу фізособи заповнюють тільки один рядок. Отже, для працівника, який працює на працедавця ще й за цивільно-правовим договором, слід заповнювати у звіті за формою №1ДФ як мінімум два рядки: окремо за трудовим договором у вигляді зарплати з ознакою доходу 101 і окремо для винагороди за цивільно-правовим договором з ознакою доходу 102.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру