• Посилання скопійовано

При розрахунках безпосередньо з провайдером дилер виступатиме виключно як представник

Уклали договір з провайдером через дилера. Договір з ТзОВ, а печатка стоїть дилера-ФОП. На рахунках і актах те саме: у шапці — реквізити ТзОВ, а печатка ФОП. Чи таке можливе? Чи можна такі суми брати до витрат? Чи треба у ФОП вимагати копії його документів про реєстрацію чи якісь інші документи?

Форма та зміст, а також істотні умови дилерського договору не передбачені чинним законодавством — цей договір належить до так званих непоіменованих договорів.

У цьому разі ми маємо справу з договором, укладеним відповідно до ст. 6 ЦКУ, згідно з якою сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

Укладаючи дилерський договір, будучи «заінтриговані модною назвою», сторони, як свідчить практика, укладають під його виглядом найрізноманітніші договори: від договору комісії або доручення до звичайного договору поставки (іноді йде мова про так званий змішаний договір, передбачений ч. 2 ст. 628 ЦКУ).

Якщо проаналізувати зміст договору, наведеного у запитанні, можемо побачити, що у цьому разі йдеться про договір доручення, укладений між оператором телекомунікацій та його дилером, за яким одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Відповідно до ст. 1000 ЦКУ, правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя. Укладаючи договір (правочин) від імені оператора телекомунікацій (довірителя), дилер (повірений) створює, припиняє та змінює права й обов'язки такого оператора, тобто діє від імені довірителя.

До речі, згідно зі ст. 1007 ЦКУ довіритель зобов'язаний видати повіреному довіреність на вчинення юридичних дій, передбачених договором доручення — саме ця довіреність посвідчує повноваження дилера як представника оператора послуг.

З огляду на таке, у разі якщо підприємство укладає договір з оператором через дилера (фізособу-підприємця), на нашу думку, доцільно вимагати від нього пред'явлення довіреності на укладення договору та вчинення інших юридично значущих дій (зокрема одержання коштів) від імені оператора.

А оскільки зазначені юридично значущі дії (правочин) вчиняються повіреним (дилером) від імені й за рахунок довірителя, вимагати від нього копій усіх інших документів, що зазвичай вимагаються від контрагентів, слід лише у разі, якщо через такого дилера здійснюватимуться розрахунки. Якщо ж розрахунки здійснюватимуться безпосередньо з провайдером, і він надаватиме всі документи, дилер виступає виключно як представник при укладанні договору.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру