• Посилання скопійовано

ФОРУМ «ДК»: теми, які завжди в топі

Шановні читачі! У «ДК» №26/2011 ми ознайомили вас зі структурою нашого порталу. Та це була лише загальна картина. У цій та наступних статтях ми докладно знайомитимемо вас з окремими розділами порталу, з тим, які можливості вони містять та як вони можуть полегшити щоденну роботу бухгалтера. Кожна стаття також міститиме короткий огляд усього нового, що з'явилося на порталі за останні тижні. Цього разу під прицілом опинився один з найбільш відвідуваних та найжвавіших розділів сайта — форум (www.club.dtkt.com.ua). З'ясуймо, які переваги спілкування на форумі «ДК», як отримати найбільше користі з відвідування форуму, що корисного, крім спілкування з колегами, містять підрозділи форуму.

Форум, огляд

Кожне нововведення приносить із собою не лише багато нових правил, а й безліч запитань. А мозковий штурм, як відомо, є одним з найефективніших методів вирішення проблем. Напевне, саме тому спілкування з колегами на форумі так допомагає у критичних ситуаціях. Так, форум «ДК» ділиться на певні розділи та підрозділи. А саме:

1. Бухгалтерський — основний форум, який складається з таких підрозділів:

— «Бухгалтерська практика» (щоденно сотні запитів колег знаходять відповідь саме тут);

— «Звітність» (де обговорюються питання заповнення та подання звітів, сплата податків, реквізити, форми договорів, первинні документи);

— «Золотий фонд» (сюди модератор форуму переносить найбільш запитувані та обговорювані теми бухгалтерського форуму «ДК»);

— «Точка зору» (розділ, який містить публікації, відео та інші доробки на актуальні теми від партнерів порталу «ДК» та сторонніх авторів, які готові поділитися власним знанням тих чи інших питань).

2. Автоматизація

— 1С daily (форум користувачів та програмістів «1С»);

— Про все комп'ютерне, крім «1С» (загальні питання автоматизації обліку та звітності).

3. Юридичний (юридичні аспекти господарської діяльності та підприємництва).

4. Читацький (обговорення публікацій «Дебету-Кредиту» та порталу dtkt.com.ua).

6. Конференц-зал (інтернет-конференції: спеціалісти відповідають на ваші запитання, архів конференцій).

7. «БензиНОВИЙ» :) (обговорення різних життєвих ситуацій та проблем, крім професійних бухгалтерських).

8. «Порошковий» (для безкоштовних оголошень форумців про попит, пропозиції та обмін (не) потрібними речами).

Найцікавіше або Огляд тижня

Докладніше зупинімося на одній із тем форуму, яка вже стала традиційною. Йдеться про Огляд тижня, який кожного понеділка з'являється в розділі форуму «Оголошення». Цей Огляд завоював неабияку популярність у відвідувачів порталу «ДК» завдяки тому, що він не тільки вміщує в собі заголовки усього найцікавішого, що відбулося протягом тижня в сфері інтересів бухгалтера, розповідає про новинки порталу, а й виконує функцію зручного навігатора основними старими та новими розділами порталу. Отже, Огляд складається з частин, які відповідають основним розділам порталу «ДК» (dtkt.com.ua), та розповідає, що нового з'явилося в кожному з них за тиждень.

1. Новини порталу — подає заголовки найважливіших новин тижня в розрізі основних рубрик розділу порталу новини (news.dtkt.com.ua):

— Держрегулювання;

— Податки та збори;

— Соцзахист, оплата праці;

— Підприємці та єдиний податок.

2. Бланки та звіти.

3. Тематичні добірки.

4. Довідники.

5. Типові форми та бланки, тощо.

Розділ «Конференц-зал» — ви запитали, фахівці відповіли

Одним з останніх оновлень форуму «ДК» було запровадження розділу «Конференц-зал», де ви маєте можливість отримати відповідь спеціаліста на задану тематику або ознайомитися з архівами вже проведених конференцій. Кожна конференція містить 2 етапи:

1) збирання запитань;

2) оприлюднення відповідей фахівця.

Слідкуйте за оголошеннями на форумі і, коли з'явиться оголошення про проведення конференції, яка вас цікавить, залиште свій запит. Залишити запит може лише зареєстрований учасник форуму1. Реєстрація на форумі, як і участь у конференціях, — безкоштовні. Пост-запитання має містити лише один запит (проблему). Якщо вас цікавить кілька питань, які не пов'язані між собою, формуйте їх в окремих повідомленнях. Дочекайтесь оголошення дня проведення конференції, коли буде опубліковано відповідь. Уже проведені конференції переводяться до архіву, що містить добірку запитань-відповідей на задані теми.

1 Кнопка у правому верхньому куті.

Особливості пошукової системи форуму

Максимальну користь від масиву знань, що міститься в архіві форуму, може отримати лише той, хто вміє користуватися пошуком. Пошукова система форуму поділяється на загальний пошук та розширений пошук. Так, щоб звузити результат пошуку відповіді на те чи інше запитання, ви можете скористатися розширеним пошуком (див. малюнок).

Зверніть увагу: якщо вас цікавить інформація на певну тему, достатньо лише ввести корінь ключового слова та поставити знак «*» — і пошукова система надасть вам перелік усіх постів, де згадується це ключове слово у всіх відмінках.

Висновки

Отже, як бачимо, Форум містить не лише багато обговорень та дискусій, а й зручні навігатори іншими розділами порталу. Крім того, пошукова система допоможе вам без зайвих зусиль знайти необхідну інформацію, а інструкції дадуть змогу правильно та без зайвої плутанини скористатися послугами форуму. Тож якщо ви досі не стали учасником форуму «ДК», радимо вам якнайшвидше скористатись інструкціями з цієї статті та завітати на форум для реєстрації. У наступних статтях, присвячених порталу «ДК», ми продовжимо обговорення основних розділів і підрозділів порталу, а також оновлень за останні періоди.

Що нового на порталі

«Тематичні добірки» — що нового

Однією з основних та постійно оновлюваних тематичних добірок є «Податковий кодекс України». В Огляді ви можете знайти коротку інформацію про оновлення в цій добірці. З документами, що містять зміни до Податкового кодексу України (Закон від 07.07.2011 р. №3609-VI), можна ознайомитись у розділі «Документи для роботи» «ДК» №33/2011.

Що стосується останніх місяців, то нагадуємо, що в розділі «Тематичні добірки» з'явилась інформація про оновлення тематичних добірок, зокрема:

1. Відрядження (облік витрат, понесених у відрядженні, продовження терміну відрядження та видача додаткових коштів, розмір оплати праці працівників у відрядженні тощо).

2. Відпустки (нова інформація про все необхідне для розрахунку відпусткових (правила, методика розрахунків, кількість днів відпустки, що належиться працівникам вашого підприємства, приклади нарахування відпусткових).

Оновлено також тематичну сторінку «Єдиний соціальний внесок». Тут зібрано всю інформацію, яка допоможе бухгалтеру та підприємцю ознайомитися з правилами, навчитись нараховувати та сплачувати єдиний соціальний внесок, дасть відповіді на окремі запитання щодо нововведень: нормативні документи, довідники, бланки та форми, коментарі та роз'яснення спеціалістів — авторів редакції «Дебет-Кредит».

«Типові форми» та «Бланки звітності» — що нового?

Останніми доповненнями бази «Типові форми» були форми запитів (затверджені Наказом ДПА у м. Києві від 16.06.2011 р. №391) на отримання інформації від ДПА для різних категорій осіб.

Також у цьому ж розділі з'явилися форми для взяття на облік платників податків. Нагадаємо, що зазначені форми затверджено Наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №979.

У базі «Бланки та форми» ви можете завантажити нову форму Звіту про єдиний соціальний внесок (додаток 4), чинну з 1 серпня, та нову форму Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (додаток 7).

Крім того, на порталі «ДК» з'явився Звіт про прийнятих працівників (№5-ПН). Завантажити зазначену форму та інструкцію можна з розділу «Бланки звітності» з підрозділу «Статистична звітність — Статистика праці».

Iнші оновлення

Звертаємо вашу увагу на те, що в серпні на порталі з'явилися відповіді на запитання учасників конференцій »Послуги транспортного експедирування вантажів: облік, податки, юридичні аспекти» та «Перевірки та спори з податковою».

У розділі «Довідники» з'явився новий довідник «Податкові перевірки», у якому міститься інформація щодо проведення різних видів перевірок (камеральні, документальні, фактичні). Окрему увагу приділено правам та обов'язкам платників та органів ДПС під час проведення перевірок.

Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру