• Посилання скопійовано

Єдиний судовий збір уже з 1 листопада

ВРУ прийнято Закон №36741, яким з 1 листопада 2011 року введено єдиний розмір судового збору замість сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу при поданні позовів до судів. Про розмір та порядок сплати збору — докладніше у цій статті.

Усім платникам податків, які колись зверталися до адміністративного суду з позовом про оскарження рішень податкових та інших державних органів, відомо, що до позовної заяви слід було додати оригінал квитанції про сплату державного мита.

1 Закон України від 08.07.2011 р. №3674-VI. З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №36/2011 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

При зверненні до господарських та місцевих судів державне мито сплачувалось у розмірах, передбачених Декретом КМУ від 21.01.93 р. №7-93 «Про державне мито».

Як буде тепер?

Коментований Закон №3674 набирає чинності з 01.11.2011 року, отже, позивачам треба ретельно підготуватися до розрахунку сум судового збору (а не держмита) при зверненні до всіх судів.

Основним нововведенням цього Закону є скасування сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення (IТЗ) розгляду справи, які сплачувалися поряд зі сплатою держмита. Натомість установлено єдиний судовий збір, який розраховується тепер від мінімальної з/п у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розміри ставок судового збору вказані у ст. 4 Закону №3674.

Приклад 1. У разі звернення до адміністративного суду з позовом про визнання неправомірними податкових повідомлень-рішень, які планується подавати вже з 01.11.2011 р., судовий збір становитиме 28,23 грн (на сьогодні — 3,40 грн згідно з п. 3 Прикінцевих та перехідних положень КАСУ).

2. У разі звернення до адмінсуду з адміністративним позовом майнового характеру судовий збір становитиме 1% від розміру майнових вимог, але не менше 94,10 грн та не більше 1882 грн (на сьогодні розмір судового збору щодо майнових вимог про стягнення коштів становить 1% від розміру таких вимог, але не більше 1700 грн — п. 3 Прикінцевих та перехідних положень КАСУ).

3. У разі звернення до господарського суду розмір судового збору становитиме 2 відсотки ціни позову, але не менше 1411,50 грн (1,5 розміру мінімальної з/п) та не більше 56460 грн (60 розмірів мінімальних з/п) — для позовів майнового характеру, для немайнового — 941 грн (1 розмір мінімальної з/п).

4. Судовий збір для заяв про забезпечення доказів або позову встановлено у таких розмірах: для місцевих та адмінсудів — 0,1 мін. з/п (94,10 грн), для господарських судів (заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову) — 1,5 мін. з/п (1411,50 грн).

Установлений Законом порядок сплати судового збору передбачає спеціальні випадки зменшення розміру судового збору чи звільнення від його сплати (ст. 6). Щодо сплати судового збору після подання заяви про забезпечення доказів або позову, то Закон дозволяє сплатити судовий збір за позовом з урахуванням збору, сплаченого за подання такої заяви.

Не справляється судовий збір за подання, зокрема, заяви про поворот виконання судового рішення та заяви про скасування судового наказу.

Сплата збору за видачу судових документів

Зверніть увагу й на те, що Законом №3674 установлено й спеціальні розміри судового збору за видачу судами документів:

1) за повторну видачу копії судового рішення — 1 грн за кожен аркуш копії;

2) за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа — 3 грн;

3) за роздрукування технічного запису судового засідання — 5 грн за кожен аркуш тексту на папері формату А4;

4) за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання — 15 грн.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру