• Посилання скопійовано

Про надання консультацій

Лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №9571/7/15-0317

Про надання консультацій

Суттєво. У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов'язаний збільшити ПЗ, а також сплатити пеню з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення.

! Платникам податку на прибуток

Згідно з абзацом «б» пункту 17 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України (далі — Кодекс) тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, звільняється від оподаткування прибуток, отриманий від основної діяльності підприємств (група 17 — група 19 КВЕД ДК 009:2005), крім підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині.

При цьому на перехідний період до 1 січня 2012 року для підприємств легкої промисловості, які на час набрання чинності положеннями цього Кодексу мають укладені договори на виробництво продукції на давальницькій сировині, термін виконання яких закінчується протягом установленого періоду, дозволяється застосовувати положення зазначеного пункту.

Разом з тим п. 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу встановлено, що підпункти 15 — 19 цього підрозділу застосовуються з урахуванням такого:

суми коштів, що вивільнені від оподаткування, спрямовуються підприємствами — платниками податку на збільшення обсягів виробництва (надання послуг), переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, пов'язаних з основною діяльністю такого платника податку, та/або повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, і сплату процентів за ними;

з метою оподаткування суми вивільнених від оподаткування коштів визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, понесених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат;

порядок цільового використання вивільнених від оподаткування коштів встановлюється Кабінетом Міністрів України;

у разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до Кодексу.

Що стосується порядку цільового використання вивільнених від оподаткування коштів у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток, у тому числі для підприємств легкої промисловості, повідомляємо, що відповідний проект розроблено Міністерством фінансів України і буде затверджено найближчим часом.

Таким чином, звільняється від оподаткування прибуток, отриманий від основної діяльності підприємств легкої промисловості (група 17 — група 19 КВЕД ДК 009:2005), які зазначені в першому та другому абзацах підпункту «б» пункту 17 підрозділу 4 розділу XX Кодексу з урахуванням п. 21 підрозділу 4 розділу XX Кодексу.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПА України О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру