• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінзвітність до податкової подають усі
Наприкінці 2010 року були внесені зміни до механізму подання фінансової звітності суб'єктами господарської діяльності.
Проте на цьому зміни не закінчилися. Наразі маємо Постанову КМУ №433, яка, крім технічних змін, також вносить свої корективи до порядку подання фінзвітності.

Як потратити несплачений податок на прибуток
З першого квітня кардинально змінилися правила обкладення податком на прибуток підприємств, які тепер прописані у розділі III ПКУ. Зокрема, деякі підприємства можуть скористатися ставкою податку на прибуток 0%, а також можуть не платити цей податок узагалі. Проте такі вивільнені від обкладення податком на прибуток кошти треба буде витратити на чітко регламентовані цілі. КМУ Постановою від 28 лютого 2011 р. №299 (див. у «ДК» №19/2011) затвердив «Порядок використання коштів, вивільнених від оподаткування у зв'язку з наданням відповідно до пунктів 15, 17 — 19 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України пільг з податку на прибуток підприємств». Проаналізуємо зазначений документ, а також нагадаємо, які підприємства можуть з 1 квітня 2011 року скористатися пільгами з податку на прибуток.

Перші зміни до Податкового кодексу України
Перший квартал роботи за новими податковими правилами дозволив зробити висновки з практичного застосування норм ПКУ. Законом №3221 (див. у «ДК» №19/2011) внесено перші зміни до головного податкового закону, які стосуються звітності з податку на доходи фізичних осіб та ставок акцизного податку. Розгляньмо докладніше зміни, чинні з 20 квітня.

Продаж та успадкування нерухомості
З набранням чинності ПКУ змінилися правила оподаткування доходу фізосіб, отриманого від відчуження нерухомості. Державна податкова адміністрація України листами від 28.02.2011 р. №2063/Т/17-0714 (див. у «ДК» №19/2011) та від 22.03.2011 р. №2800/Л/17-0714 (див. у «ДК» №19/2011) роз'яснює, скільки слід сплатити ПДФО при продажу будинку та якою буде база оподаткування.

Електронна звітність: Пам'ятка для «чайника»
Як свідчить практика, професіонали, які «всі зуби сточили» об граніт бухгалтерських проблем, не завжди можуть бути фахівцями в інших галузях. Візьмімо електронну звітність. Здавалося б, вона мала би спростити роботу бухгалтерів, а насправді часто-густо заводить у глухий кут. Сподіваємося, ця пам'ятка підкаже вам, яких помилок можна було б уникнути при переході на електронну звітність. Хоча, як кажуть, людина вчиться лише на своїх помилках...

Податкові консультації за ПКУ
Ми вже зазначали на сторінках «Дебету-Кредиту», що Податковий кодекс України і Закон №2756 скасували поняття «податкове роз'яснення». Натомість впроваджено нове поняття «податкова консультація», яка може бути лише індивідуальною. З'ясуймо правове значення податкових консультацій.

«Вхідний» ПДВ: розподіляємо податковий кредит
Iз запровадженням Податкового кодексу України (далі — ПКУ) змінився підхід до розподілу податкового кредиту в разі використання придбаних товарів, робіт, послуг як в оподатковуваних, так і не оподатковуваних операціях. У ПКУ цьому присвячено цілу статтю — 199. Згадаймо, що розподіл «вхідного» ПДВ не є абсолютно новою нормою. Ще до 01.01.2011 р. платники податку розподіляли «вхідний» ПДВ відповідно до пп. 7.4.3 Закону про ПДВ. Проте ані в законі, ані в наказах ДПАУ не було прописано механізму реалізації норми цього підпункту. Тому на практиці часом виникали суперечки між податківцями та платниками податку щодо методики розподілу «вхідного» ПДВ або податкового кредиту (далі — ПК).

До змісту номеру