• Посилання скопійовано

Коментар

Пунктом 9 Порядку №12331 установлено, що суми податків та зборів, не сплачені платником податків до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, розраховуються ним у порядку, визначеному ДПС і погодженому з Мінфіном (далі — Порядок).

Коментованим Наказом №1672) такий Порядок розроблено, проте на момент підписання номеру до друку він ще не набрав чинності (згідно з п. 3 Наказу №167 Порядок чинний від часу офіційної публікації, на сьогоднішній день ще не опубліковано).

1 Порядок обліку сум податків і зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. №1233. Діє з 11.01.2011 р.

2 Наказ ДПА від 29.03.2011 р. №167 «Про затвердження Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, що здійснюються на митній території України».

У «ДК» №17-18/2011 ми вже коментували проект цього Порядку. Відразу зазначимо, що порівняно з проектом Наказ №167 жодних істотних змін не зазнав.

Отже, згідно з п. 2 р. I Наказу №167 Порядок є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами господарювання (далі — СГ), які не сплачують податки та збори до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг. Пунктом 4 р. I Наказу №167 затверджено особливий порядок визначення не сплачених до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг сум ПДВ. Механізм визначення сум не сплаченого до держбюджету ПДВ установлено в розділі II Наказу №167, який розглядає три можливі варіанти:

1) операції постачання, звільнені від обкладення ПДВ згідно зі ст. 197 ПКУ, підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ (це рядок 5 декларації з ПДВ);

2) експортні операції та операції, що оподатковуються за ставкою 0% згідно зі ст. 195 ПКУ, п. 211.1 ПКУ, п. 337.2 ПКУ (це відповідно рядки 2.1 і 2.2 декларації з ПДВ);

3) спецрежим згідно зі ст. 209 ПКУ.

Наказом №167 також передбачено алгоритм розрахунку для кожного з наведених вище варіантів.

До 10 травня включно слід подати звіт про суми податкових пільг за новою формою, а Порядок їх визначення поки що не діє. Також залишається загадкою, яким Довідником пільг слід користуватися при заповненні нового звіту.

На що ще слід звернути увагу: у своєму листі від 27.04.2011 р. №11915/7/16-1417 (див. нижче) ДПАУ, роз'яснюючи норми Наказу №167, зазначила таке:

1. Звіт складається за формою, затвердженою Порядком №1233, і подається органам ДПС за місцем реєстрації СГ протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу, за три, шість, дев'ять і дванадцять календарних місяців звітного року у гривнях без десяткових знаків з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

2. Якщо СГ не користувався пільгами з початку календарного року, Звіт не подається.

ДПАУ також вважає, що оскільки переробні підприємства суми ПДВ, нараховані на вартість реалізованих ними молока, м'яса та інших продуктів їх переробки, направляють до спеціального фонду держбюджету, то такі операції не є пільговими і не підлягають відображенню у Звіті.

Якщо ж платники податків за результатами своєї діяльності заповнювали в декларації з ПДВ рядки 2 і 5 або подавали скорочену чи спеціальну декларації з ПДВ, то вони в обов'язковому порядку повинні відобразити пільгові операції у Звіті.

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру