• Посилання скопійовано

Податок на прибуток у першому кварталі 2011 року

З номера в номер ми продовжуємо знайомити наших читачів з нормами нового Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Але не будемо забувати, що у I кварталі 2011 року для платників податку на прибуток діють правила, встановлені Законом про прибуток. Хоча все залишилося, як і було, проте запитань не поменшало, про що свідчать численні дзвінки на гарячу лінію редакції. У цій статті ми звернемо увагу на ті моменти, про які слід пам'ятати при оподаткуванні прибутку за I квартал 2011 року,1 а також коротко роз'яснимо особливості сплати податку на прибуток згідно з нововведеннями ПКУ. У наступному числі «ДК» читайте продовження матеріалу.

Об'єкт обкладення податком на прибуток

Діє у I кварталі

У I кварталі продовжує діяти правило, згідно з яким об'єктом оподаткування є прибуток, що визначається шляхом зменшення суми скоригованого ВД звітного періоду на суму ВВ платника та суму амортизаційних відрахувань (див. ст. 3 Закону про прибуток).

1 Про те, як заповнити декларацію з податку на прибуток за 2010 рік, читайте на с. 10 у книзі «Звітність за 2010 рік», яку передплатники отримали 17 січня цього року.

Буде з II кварталу

Об'єктом оподаткування буде прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначатиметься шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду (ст. 134 ПКУ).

Ці правила будуть застосовуються під час розрахунків із бюджетом починаючи з доходів і витрат, отриманих та проведених з 1 квітня 2011 року (п. 1 підрозділу 4 Розділу XX).

Визначення валових витрат

Діє у I кварталі

I далі за визначенням ВВ за загальним правилом діє перша подія. Виняток з цього правила стосується відображення ВВ при роботі з неплатниками податку на прибуток, нерезидентами або платниками за нижчою ставкою. При роботі з такими контрагентами ВВ визначається за датою оприбуткування товарів (фактичним отримання послуг) відповідно до пп. 11.2.3 Закону про прибуток.

Розглянемо також доволі істотні моменти щодо ВВ, з якими доведеться мати справу у I кварталі, враховуючи що з II кварталу Закон про прибуток втратить чинність.

1. Можна віднести до складу ВВ витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізособи-підприємця, що сплачує єдиний податок (пп. 5.2.1 Закону про прибуток). З II кварталу такі витрати (крім витрат з придбання робіт, послуг у фізосіб-«єдиноподатників» у сфері інформатизації) не враховуються при визначенні об'єкта оподаткування (пп. 139.1.12 ПКУ).

Приклад 1 Підприємство «Зоря» на початку I кварталу сплатило юридичні послуги від фізособи-«єдиноподатника» у сумі 30000 грн. За наявності копії свідоцтва про сплату єдиного податку, а також підтвердних документів про надання послуг (рахунків, актів тощо), підприємство має право на ВВ у повній сумі за датою фактичного отримання таких послуг у I кварталі.

2. Можна віднести у повному обсязі до складу ВВ витрати, понесені (нараховані) у зв'язку з придбанням у нерезидента (крім нерезидентів-«офшорників») послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами, інжинірингу (пп. 5.2.1 Закону про прибуток). З II кварталу розмір таких витрат обмежуватиметься (пп. 139.1.13 — 139.1.15 ПКУ).

Приклад 2 Підприємство «Зоря» у I кварталі уклало договір з резидентом Польщі на отримання маркетингових послуг з вивчення ринку збуту у Польщі на суму 100000 дол. Послуги надано у повній сумі у I кварталі, про що свідчать складені акти. Проте оплату за надані послуги підприємство не здійснило у I кварталі, а закрило у II кварталі. Підприємство має право на ВВ у повній сумі за датою фактичного отримання таких послуг, тобто у I кварталі 2011 р. У II кварталі, на думку автора, така операція не відображається у податковому обліку, бо матиме місце заключна операція.

3. Можна віднести у повному обсязі до складу ВВ витрати, понесені (нараховані) у зв'язку з нарахуванням роялті на користь: нерезидента; юридичної особи, яка звільнена від сплати податку на прибуток чи сплачує цей податок за іншою ставкою; особи, що сплачує податок у складі інших податків (пп. 5.4.2 Закону про прибуток). З II кварталу розмір таких витрат істотно обмежується (див. пп. 140.1.2 ПКУ).

4. Слід пам'ятати, що витрати на навчання, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників включають до ВВ у розмірі до 3% ФОП звітного періоду (пп. 5.4.2 Закону про прибуток). А ось з наступного кварталу розмір таких витрат не обмежено (пп. 140.1.3 ПКУ).

Приклад 3 Працівники бухгалтерії підприємства «Зоря» у I кварталі 2010 року відвідували курси підвищення кваліфікації у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України. Вартість навчання становить 10000 грн. Загальний ФОП за I квартал — 150000. До ВВ за підсумками I кварталу потрапить лише 4500 грн.

5. Слід пам'ятати, що у I кварталі будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, відноситься до ВВ у розмірі, не більшому від суми, яка відповідає рівню гарантійних замін, прийнятих (оприлюднених) платником податку, але не вище 10 відсотків від сукупної вартості таких товарів, що були продані та щодо яких не закінчився строк гарантійного обслуговування (пп. 5.4.3 Закону про прибуток). А ось з II кварталу до витрат включається вся сума таких витрат у розмірі, що відповідає рівню гарантійних замін, прийнятих/оприлюднених платником податку (пп. 140.1.4 ПКУ).

6. Слід пам'ятати, що у I кварталі дозволено відносити до ВВ витрати на організацію прийомів, презентацій і свят, придбання та розповсюдження подарунків, включаючи безоплатну роздачу зразків товарів або безоплатне надання послуг (виконання робіт) з рекламною метою у розмірі не більше двох відсотків від оподатковуваного прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) рік (пп. 5.4.4 Закону про прибуток). З наступного кварталу такі витрати не обмежуються, якщо вони пов'язані з господарською діяльністю підприємства та є рекламними витратами (див. пп. 139.1.1 та 140.1.5 ПКУ).

Приклад 4 Підприємство «Зоря» планує протягом року проводити рекламні акції з метою просування власної продукції. Тож у I кварталі закуплено та роздано подарунків на суму 1200 грн (у т. ч. ПДВ — 200 грн). Подарунки закуплено у платника податку на прибуток за ставкою 25%. Оподатковуваний прибуток 2010 року становить 20000 грн.

Отже, 2% ліміт становить 400 грн. Таким чином, у I кварталі підприємство може включити до складу ВВ вартість подарунків у сумі 400 грн, незважаючи на те, що всі подарунки роздано. Додатково відобразити 600 грн у витратах наступного кварталу не вдасться — такого механізму нормами ПКУ не передбачено.

Отже, такі витрати варто здійснювати у I кварталі лише у межах 2% ліміту, а в наступних періодах у разі підтвердження зв?язку рекламних витрат з господарською діяльністю їх розмір не обмежується.

7. Слід пам'ятати, що у I кварталі до складу ВВ платника податку витрати зі страхування (крім витрат з медичного, пенсійного страхування та за обов'язковими видами страхування) відносяться у розмірі, що не перевищує 5 відсотків ВВ за звітний податковий період, наростаючим підсумком з початку року (пп. 5.4.6 Закону про прибуток). Уже з II кварталу такі витрати не обмежуються (п. 140.1.6 ПКУ). Тож у I кварталі не варто платити суму страхування наперед на півріччя чи навіть рік, бо в I кварталі ця сума через обмеження може не повністю потрапити до складу ВВ.

8. З благодійними внесками та пожертвуваннями також варто зачекати до II кварталу, оскільки у I кварталі діє норма пп. 5.2.2 Закону про прибуток, згідно з якою до ВВ відносяться суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перерахованих (переданих) протягом звітного року до Держбюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, суми коштів, перерахованих юрособам, у т. ч. неприбутковим організаціям — засновникам постійно діючого третейського суду, у розмірі, що перевищує 2%, але не більше 5% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. З II кварталу такі витрати обмежено лише верхньою межею 4%, але з переліку осіб, яким можна жертвувати кошти чи товари (роботи, послуги), вилучено юросіб, у т. ч. неприбуткові організації — засновники постійно діючого третейського суду (пп. 138.10.6 ПКУ).

Приклад 5 Підприємство «Зоря» здійснило у I кварталі добровільне пожертвування 1500 грн благодійному фонду «Відродження». Оподатковуваний прибуток минулого року становив 100000 грн. Віднести на ВВ підприємство може кошти у сумі не більше 5000 грн, але не менше 2000 грн. Оскільки 1500 грн менше від 2000 грн, ВВ за підсумками I кварталу у підприємства не буде.

Припустімо, що маємо такі самі умови, але внески зроблено у II кварталі. Тоді їх сума піде у витрати II кварталу. У II кварталі буде лише одне обмеження — сума внеску не повинна перевищувати 4% оподатковуваного прибутку попереднього року, тобто 4000 грн. Отже, 1500 грн можна буде одразу віднести на витрати за підсумками II кварталу.

Визначення валових доходів

У I кварталі загальним правилом щодо визначення ВД залишається правило першої події. Тобто у більшості операцій відображення ВД у податковому обліку відбувається або в момент надходження коштів, або в момент відвантаження товарів (надання робіт, послуг) (див. пп. 11.3.1 Закону про прибуток).

Що принципово зміниться у визначенні витрат з II кварталу:

  • З II кварталу правило першої події щодо ВВ більше не діятиме. При визначенні витрат слід пам'ятати лише про дату їх нарахування (п. 139.1.3 ПКУ). Але запам'ятайте: витрати не визначаються щодо товарів (результатів робіт, послуг), отриманих (наданих) після 1.04.2011 р. у частині вартості таких товарів (робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплати) до такої дати, у разі якщо такі аванси були враховані платником податку у складі ВВ на дату їх оплати, а також у період перебування на спрощеній системі оподаткування (див. п. 7 підрозділу 4 Розділу ХХ ПКУ).
  • Витрати, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування (див. ст. 138 ПКУ), складатимуться з витрат операційної діяльності та інших витрат.
  • Витрати операційної діяльності включають собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг (пп. 138.1.1 ПКУ).
  • Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ПКУ).

З II кварталу правило першої події більше не діятиме. У II кварталі:

1. Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцю права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складання акта або іншого документа, що підтверджує виконання робіт або надання послуг (п. 137.1 ПКУ).

2. Датою отримання доходів, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, є звітний період, в якому такі доходи визнаються, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань) (п. 137.4 ПКУ).

Отже, за загальним правилом дохід визначатиметься за методом нарахування.

Але запам'ятайте: дохід не визначається щодо товарів (результатів робіт, послуг), відвантажених (наданих) після 01.04.2011 р. у частині вартості таких товарів (результатів робіт, послуг), оплаченої у вигляді авансів (передоплати) до такої дати, у т. ч. у період перебування на спрощеній системі оподаткування (див. п. 7 підрозділу 4 Розділу ХХ ПКУ).

Приклад 6 Підприємство «Зоря» у I кварталі відвантажило товар на суму 120000 грн (у т. ч. ПДВ — 20000 грн) фізособі-«єдиноподатнику». Станом на кінець кварталу кошти не отримано. За підсумками I кварталу підприємство включить до складу ВД 100000 грн, у II кварталі при отриманні коштів від підприємця жодним чином відображати їх у податковому обліку не потрібно.

Приклад 7 Підприємство «Сонце» у I кварталі отримало передоплату за товар на суму 360000 грн (у т. ч. ПДВ — 60000 грн) від підприємства «Зоря». Станом на кінець I кварталу товар підприємству «Зоря» не відвантажено. За підсумками I кварталу підприємство «Сонце» включить до складу ВД 300000 грн, у II кварталі при відвантаженні товарів жодним чином відображати цю операцію у податковому обліку не потрібно.

Однакові події відображення доходів у I та II кварталах

Розглянемо також декілька випадків, коли виникатиме дохід при отриманні доходів щодо переліку специфічних операцій, зокрема:

1) якщо торгівля здійснюється з використанням автоматів з продажу товарів (послуг) без РРО. У такому разі як у I, так і у II кварталі датою отримання доходу вважається дата вилучення з таких автоматів виручки (п. 11.3.2 Закону про прибуток, 137.6 ПКУ);

2) якщо торгівля товарами, виконання робіт, надання послуг здійснюється з використанням пластикових карток, чеків. В такому разі як і у I, так і у II кварталі датою отримання доходу вважається дата оформлення відповідного рахунка (розрахункового документа) (див. пп. 11.3.3 Закону про прибуток, п. 137.7 ПКУ);

3) якщо підприємство безоплатно отримує товари, роботи. У такому разі як і у I, так і у II кварталі послуги вважаються доходами на дату їх фактичного отримання (див. п. 4.1.6 Закону про прибуток, п. 137.10 ПКУ);

4) якщо підприємство здає в оренду майно. У такому разі як і у I, так і у II кварталі датою визнання доходів є дата нарахування доходів, встановлена у договорі (див. пп. 7.9.6 Закону про прибуток та п. 137.11 ПКУ).

Що буде істотно новим у II кварталі при визначенні доходів

Доходи, які враховуватимуть при обчисленні об'єкта оподаткування, поділятимуться на доходи від операційної діяльності та інші доходи (див. п. 135.1 ПКУ). Перелік доходів, які формують об'єкт оподаткування, істотно не зміниться. Уважним треба бути стосовно дат відображення таких доходів. Слід запам'ятати, що для визначення об'єкта оподаткування, зокрема, не враховується сума попередньої оплати й авансів, отримана у рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг (пп. 136.1.1 ПКУ).

Чим можна скористатися при відображенні ВД

Особливості відображення в обліку суми поворотної фінансової допомоги не змінилися. Як плюс можна відзначити, що з II кварталу не змінюватимуться доходи у разі отримання сум поворотної фінансової допомоги від засновника/учасника (у т. ч. нерезидента) платника податку у разі повернення такої допомоги не пізніше 365 к. д. з дня її отримання. У I кварталі суму такої допомоги, якщо її не повернуто станом на кінець кварталу, буде включено до складу ВД з наступним відображенням ВВ у періоді повернення (див. пп. 4.1.6 Закону про прибуток).

Приклад 8 Засновник підприємства «Зоря» у I кварталі вніс до каси підприємства суму поворотної фінансової допомоги у розмірі 100000 грн.

Варіант 1. Станом на 31.03 допомогу не повернуто. У такому разі за підсумками I кварталу її слід відобразити у складі ВД 100000 грн.

Варіант 2. Станом на 31.03 допомогу повернуто підприємством, про що свідчать відповідні документи. 1 квітня засновник знову вніс до каси підприємства суму поворотної фінансової допомоги у сумі 100000 грн терміном на 11 місяців. До кінця 2011 року допомогу не повернуто. Протягом усього 2011 року сума такої допомоги не повинна відображатися у складі доходів підприємства.

Амортизація основних фондів

У I кварталі у підприємства в обліку є основні фонди. Далі діє правило, згідно з яким для того, щоб актив відповідав визначенню ОФ, треба, щоб одночасно виконувалися дві умови (пп. 8.2.1 Закону про прибуток):

1) такий актив визначався для використання у господарській діяльності підприємства на термін, що перевищує 365 днів;

2) вартість активу має перевищувати 1000 грн.

Отже, витрати на придбання активів, термін використання яких планується більше року, проте вартість яких незначна (припустімо, 50 грн), не треба відносити до складу ОФ та амортизувати. Витрати на придбання таких активів відразу потрапляють до складу ВВ. Аналогічно слід чинити з предметами, вартість яких перевищує 1000 грн, проте термін використання яких у господарській діяльності підприємства менший від року. Витрати на придбання таких активів також відноситимуть до складу ВВ.

Починаючи з II кварталу критерії визначення ОЗ не зміняться. Залишиться й вартісна величина 1000 грн, і очікуваний термін використання більше року (див. пп. 14.1.138 та п. 14 підрозділу 4 Розділу XX ПКУ).

У I кварталі залишаються 4 групи ОФ, встановлені п. 8.2 Закону про прибуток.

Залишаються чинними норми амортизаційних відрахувань, встановлені пп. 8.6.1 Закону про прибуток. Але при використанні ставок амортизації є деякі особливості, передбачені п. 1 розділу II «Перехідні положення Закону №1957»1, яким встановлено: норми амортизаційних відрахувань, зазначені на сьогодні у пп. 8.6.1 Закону про прибуток, тобто так звані нові (підвищені) норми для ОФ «...груп 1, 2 і 3, застосовуються щодо витрат, понесених (нарахованих) платником податку після 1 січня 2004 року у зв'язку з придбанням або спорудженням нових основних фондів груп 1, 2 і 3, а також витрат на поліпшення таких нових основних фондів».

1 Закон України від 01.07.2004 р. №1957-IV «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Таким чином, у платників податків у податковому обліку в I кварталі 2011 року може бути фактично сім (або менше) груп ОФ, які підлягають амортизації (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Норми податкової амортизації у першому кварталі 2011 року

Норми амортизації
Група ОФ
Норма амортизації (з розрахунку на квартал)
Як застосовуються норми амортизації
Норма Закону
Нові ставки
Група 1
2%
1) об'єкти, витрати на придбання (спорудження) яких понесено після 01.01.2004 р., та які введено в експлуатацію їхніми першими власниками теж після 01.01.2004 р.;
2) витрати на ремонти та поліпшення таких ОФ
П. 1 Перехідних положень Закону №1957
Група 2
10%
Група 3
6%
Старі ставки
Група 1
1,25%
1) об'єкти, які були придбані (споруджені) до 01.01.2004 р., у т. ч. придбані після 01.01.2004 р., але які до цього експлуатувалися*;
2) витрати на поліпшення таких ОФ
Пп. 8.2.2 Закону про прибуток
Група 2
6,25%
Група 3
3,75%
Група 4
15%
Застосовується для всіх ОФ цієї групи
* Див. лист ДПАУ від 07.09.2006 р. №16636/7/31-3017.

Коротко спинимося на тому, як нараховуватиметься амортизація на ОЗ та нематеріальні активи з II кварталу і які підготовчі дії потрібні у I кварталі. Насамперед зазначимо, що терміна «основні фонди» з II кварталу вже не буде (хоча у поодиноких нормах ПКУ цей термін деколи трапляється), натомість з'явилися основні засоби. Також буде розширено коло об'єктів для нарахування амортизації. Новим у п. 144.1 ПКУ є те, що амортизації також підлягатимуть:

1) витрати на придбання та вирощування довгострокових біологічних активів для використання у господарській діяльності;

2) капітальні інвестиції, отримані платником податку з бюджету, у вигляді цільового фінансування на придбання об'єкта інвестування (основного засобу, нематеріального активу) за умови визнання доходів пропорційно до суми нарахованої амортизації за таким об'єктом.

Буде істотно змінено класифікацію груп основних засобів та інших необоротних активів. Пунктом 145.1 пропонуються такі класифікації груп ОЗ та інших необоротних активів і мінімально допустимі строки їх амортизації (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Групи ОЗ та мінімально допустимі строки їх корисного використання

Групи
Мінімально допустимі строки корисного використання, років
Група 1 — земельні ділянки
Група 2 — капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом
15
Група 3 — будівлі,
споруди,
передавальні пристрої
20
15
10
Група 4 — машини та обладнання
з них:
електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов'язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов'язані з ними комп'ютерні програми (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інші інформаційні системи, телефони (у т. ч. стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує 1000 гривень
5
2
Група 5 — транспортні засоби
5
Група 6 — інструменти, прилади, інвентар (меблі)
4
Група 7 — тварини
6
Група 8 — багаторічні насадження
10
Група 9 — інші основні засоби
12
Група 10 — бібліотечні фонди
Група 11 — малоцінні необоротні матеріальні активи
Група 12 — тимчасові (нетитульні) споруди
5
Група 13 — природні ресурси
Група 14 — інвентарна тара
6
Група 15 — предмети прокату
5
Група 16 — довгострокові біологічні активи
7

Як бачимо, плануються 16 груп ОЗ з різними мінімально допустимими строками амортизації.

Нарахування амортизації з II кварталу передбачається протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менш ніж встановлено у таблиці, і зупиняється на період його виведення з експлуатації (п. 145.1.2 ПКУ).

Амортизація основних засобів з II кварталу нараховується із застосуванням таких методів — див. пп. 145.1.5 ПКУ:

1) прямолінійного;

2) зменшення залишкової вартості;

3) прискореного зменшення залишкової вартості. Метод прискореного зменшення залишкової вартості застосовується лише при нарахуванні амортизації до об'єктів основних засобів, що входять до груп 4 (машини та обладнання) та 5 (транспортні засоби);

4) кумулятивного;

5) виробничого.

Отже, бачимо, що податковий облік об'єктів ОЗ має бути наближеним до бухгалтерського обліку таких об'єктів. Облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об'єктом, що входить до складу окремої групи, у т. ч. вартості поліпшення основних засобів, отриманих безоплатно або отриманих в оперативний лізинг (оренду), як окремий об'єкт амортизації (п. 146.1 ПКУ). Починаючи з II кварталу амортизаційні відрахування розрахункового кварталу за кожним об'єктом основних засобів визначаються як сума амортизаційних відрахувань за три місяці розрахункового кварталу, обчислених із застосуванням обраного платником податку методу нарахування амортизації відповідно до кожної групи основних засобів (п. 146.3 ПКУ).

На основні засоби груп 1 (земельні ділянки) і 13 (природні ресурси) амортизація не нараховується.

Також у п. 145.1.1 ПКУ передбачено строки для нарахування амортизації нематеріальних активів.

Придбані (самостійно виготовлені) ОЗ зараховуються на баланс платника податку за первісною вартістю. Особливості визначення первісної вартості ОЗ чітко прописані у ПКУ.

Що слід зробити (запам'ятати) у I кварталі щодо ОФ

  • Для того щоб визначити перелік об'єктів ОЗ, інших необоротних та нематеріальних активів за групами відповідно до ПКУ, слід провести інвентаризацію станом на 31.03. 2011 р. (хоча у. п. 6 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ зазначено станом на 01.04.2011 р.).
  • Запам'ятайте: вартість, яка буде амортизуватися у II кварталі, за кожним об'єктом ОЗ, іншими необоротними та нематеріальними активами визначатиметься як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку на дату 01.04.2011 р. Причому до переоціненої вартості основних засобів не включається сума дооцінки основних засобів, проведеної після 1 січня 2010 року.
  • Запам'ятайте: якщо загальна вартість усіх груп основних засобів за даними бухгалтерського обліку менша від загальної вартості всіх груп основних фондів за даними податкового обліку станом на 01.04.2011 р., то тимчасова податкова різниця, яка виникає внаслідок такого порівняння, амортизується як окремий об'єкт із застосуванням прямолінійного методу протягом трьох років.
  • Запам'ятайте: первісна вартість ОЗ не збільшуватиметься на вартість придбання або поліпшення після 01.04.2011 р. у частині витрат, віднесених на збільшення балансової вартості об'єктів до такої дати (п. 6 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

Яку ставку податку на прибуток застосовувати та що робити зі збитками

У I кварталі застосовується ставка податку на прибуток 25%. З II кварталу така ставка становитиме вже 23% (див. п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

Збитки, що виникли станом на 01.01.2011 р., враховуються на зменшення об'єкта оподаткування I кварталу у повній сумі відповідно до норм Закону про прибуток, жодних обмежень щодо їхнього розміру законодавство не містить.

Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування за підсумками I кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат II календарного кварталу 2011 року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за I квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення (див. п. 3 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

Приклад 9 Підприємство «Зоря» станом на 01.01.2011 р. мало збитки у сумі 10000 грн. У I кварталі загальний ВД становив 300000 грн, сума ВВ — 265000 грн, амортизації ОФ — 30000 грн. Отже, за підсумками I кварталу виникли збитки у розмірі 5000 грн. Сума цих збитків повинна бути відображена у II кварталі. Але форма декларації буде новою, тож наразі не відомо, в якому рядку відобразити такі збитки.

Яку декларацію слід подати

Залишається чинною діюча форма декларації з податку на прибуток, затверджена Наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. №143. Її слід подати за I квартал не пізніше 10 травня, а зобов'язання сплатити не пізніше 20 травня. Уже за II квартал буде інша форма декларації. Потрібно запам'ятати, що з 1 квітня 2011 року платники податку на прибуток підприємств складають наростаючим підсумком та подають декларацію з податку на прибуток за такі звітні податкові періоди:

— другий квартал;

— другий і третій квартали;

— другий — четвертий квартали 2011 року.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру