• Посилання скопійовано

Соцпільга і повідомлення від ДПА про порушення

У «ДК» №5/2011 ми докладно описали порядок надання податкової соціальної пільги (ПСП) працівникам. На продовження цієї теми ДПАУ видала наказ від 24.12.2010 р. №1023 (далі — Наказ №1023), (див. у «ДК» №6/2011), яким відтепер податковій дозволяється надсилати роботодавцям повідомлення про порушення їхніми працівниками правил застосування ПСП. Наказ діє з 31.01.2011 р.

Як було

Останні 6 років, якщо податкова при опрацюванні податкової звітності виявляла працівника, який є одночасно підприємцем і якому при обчисленні ПДФО із зарплати надавалася ПСП, на яку він не мав права, то про таке порушення податкова мала повідомляти самого працівника. Оскільки відповідно до чинного раніше Наказу ДПАУ від 30.09.2003 р. №4611 податкова надсилала за місцем проживання (реєстрації) повідомлення типової форми ФП про виявлені порушення щодо застосування права на ПСП. Згідно з цим повідомленням особа мала звернутися до всіх своїх роботодавців, де надавалася ПСП, з проханням провести перерахунок податку, обчислити додатково штраф у розмірі 100% від донарахованої суми ПДФО. Проте такими правильними в рамках Закону про доходи були далеко не всі.

1 Наказ ДПАУ від 30.09.2003 р. №461 «Щодо затвердження форм заяв і повідомлення з питань отримання (застосування) податкової соціальної пільги, а також порядку інформування платників податку».

Тому для виправлення порушення податкова надсилала протягом 2004 — 2010 рр. листи всім підприємствам, на яких були виявлені працівники — порушники правил застосування ПСП, з «проханням» (більш схожим на вимогу) самостійно провести доутримання ПДФО та штрафу. Ці листи викликали багато запитань у підприємств, і деякі робили такі перерахунки (щоб не сваритися з податковою), а деякі — ні, спираючись на норми Закону про доходи та вищезгаданий Наказ №461.

Що тепер

Навести лад допоміг чинний вже сьогодні ПКУ, адже всі раніше прийняті ДПАУ накази до Закону про доходи вже не діють, не діє і згаданий Наказ №461.

Йому на заміну прийшов Наказ №1023, що затверджує форму повідомлення про виявлені порушення застосування ПСП фізичною особою. Таке повідомлення вже не надсилається фізособі, а направляється її роботодавцю.

Отже, не прописаний ніким і нічим порядок інформування роботодавців, що діяв попередні 6 років у листах від податкової, знайшов своє місце у затвердженому наказі.

Як будуть повідомляти роботодавців

Відповідно до пп. 169.2.4 ПКУ, якщо платник податку порушує норми цього пункту, внаслідок чого, зокрема:

1) ПСП застосовується також під час отримання інших доходів протягом будь-якого звітного податкового місяця;

2) ПСП застосовується за кількома місцями отримання доходів,

він втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, у якому право на застосування ПСП поновлюється.

На вимогу підпункту 169.2.4 ПКУ Наказом №1023 ДПАУ затвердила:

1) порядок, яким визначається процедура інформування органами ДПС роботодавців про наявність порушень працівниками норм пп. 169.2.1 ПКУ, виявлених на підставі даних податкової звітності чи документальних перевірок;

2) порядок інформування роботодавця про позбавлення платника податку або про поновлення його права на ПСП.

Отже, починаючи з 31.01.2011 року податкова складає повідомлення про порушення застосування ПСП за типовою формою (що додається до Наказу №1023, див. у «ДК» №6/2011 ) унаслідок її отримання більше ніж за одним місцем нарахування (виплати) доходу або під час отримання доходів, зазначених у пп. 169.2.3 ПКУ.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 169.2.3 ПКУ ПСП не може бути застосована до:

1) доходів платника податку інших, ніж заробітна плата;

2) заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії;

3) грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачується з бюджету;

4) доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Отже, як і у минулі роки, ПСП, наприклад, не застосовується до зарплати працівника, який є одночасно студентом та отримує стипендію з бюджету.

Також податкова у повідомленні про порушення зазначає про поновлення права працівника на ПСП, яка починає застосовуватися з податкового місяця, що настає за місяцем, у якому суми недоплати ПДФО та штраф у розмірі 100% суми недоплати повністю погашені працівником (на підставі включення таких сум до його річної податкової декларації, у разі якщо такі суми не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку).

Перед тим як направити повідомлення про порушення підприємству, податкова реєструє його у відповідному реєстрі, який ведеться в органі ДПС в електронному вигляді. Після чого з підписом та печаткою таке повідомлення надсилається підприємству листом з повідомленням про вручення.

Повідомлення про порушення вважається надісланим (врученим) роботодавцю — юридичній особі, якщо його передано посадовій особі цієї юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення.

Отримавши таке повідомлення про порушення, підприємство зобов'язане отримати заяву про відмову від ПСП у працівника, провести перерахунок податку у зв'язку з неправомірним застосуванням ПСП та утримати штраф у розмірі 100% суми донарахованого податку (відповідно до пп. 169.2.4 ПКУ) за рахунок найближчої виплати доходу такому працівникові, а в разі, коли сума виплати недостатня, — за рахунок наступних виплат.

Якщо суми недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то вони включаються до його річної податкової декларації. При цьому право на застосування ПСП поновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, у якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

Тетяна МОЙСЕЄНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру