• Посилання скопійовано

Зміни щодо страхових виплат від ФСС НВВ

Постановою ФСС НВВ від 30.11.2010 р. №331 внесено зміни до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління ФСС НВВ від 27.04.2007 р. №242. Що саме змінилося у цьому порядку — розглянемо у статті на прикладах.

Уточнення щодо добровільно застрахованих осіб

Згідно зі ст. 11 Закону №11053 добровільно від нещасного випадку можуть застрахуватися:

1) особи, які забезпечують себе роботою самостійно. Це, зокрема, особи, які займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності. Сюди також відносяться члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, якщо вони не є найманими працівниками;

1 Постанова правління ФСС НВВ «Про затвердження Змін до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат» від 30.11.2010 р. №33. Набрала чинності з 01.01.2011 р.

2 Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затверджений постановою правління ФСС НВВ від 27.04.2007 р. №24.

3 Закон України від 23.09.99 р. №1105-ХIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

2) громадяни — суб'єкти підприємницької діяльності.

Постановою №33 внесено уточнення до Порядку №24, у якому сказано, що особам, які в установленому законом порядку добровільно застрахувалися від нещасного випадку, у разі настання страхового випадку страхові виплати призначаються робочими органами виконавчої дирекції ФСС НВВ. Але таке уточнення лише розширило норму, передбачену п. 2.5 Порядку №24, яка діяла й раніше: «допомога добровільно застрахованій особі призначається робочим органом виконавчої дирекції Фонду, у якому вона зареєстрована, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності, пов'язаної з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням». Ця норма, як бачимо, стосується тільки виплат лікарняних. За іншими виплатами, передбаченими ст. 21 Закону №1105, такими як одноразова допомога та пенсії, добровільно застраховані особи раніше зверталися за тією самою адресою, але це не було прямо прописано у Порядку №24.

Зміни щодо порядку отримання коштів від Фонду

З 01.01.2011 р. ФСС НВВ на підставі спеціальної заяви-розрахунку виділяє кошти для здійснення страхувальником виплати:

1) допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю потерпілого;

2) доплати до середнього заробітку, який потерпілий мав до ушкодження здоров'я, при тимчасовому переведенні його на легшу роботу.

Раніше роботодавець виплачував їх за рахунок власних коштів із наступним їх відшкодуванням від ФСС НВВ.

Форма такої спеціальної заяви-розрахунку затверджена новим додатком до Порядку №24. Заява-розрахунок має бути підписана керівником та головним бухгалтером (за наявності), а також завірена печаткою. Така заява-розрахунок складається страхувальником у двох примірниках. Один з них зберігається у страхувальника, а другий — в робочому органі виконавчої дирекції ФСС НВВ за місцезнаходженням страхувальника. На зразку див. приклад заповнення заяви-розрахунку.

Зразок

Таку ж заяву-розрахунок щодо понесених витрат на поховання та пов'язані з цим ритуальні послуги повинен подавати не тільки страхувальник, а й сім'я потерпілого чи інша особа, яка здійснювала поховання у разі смерті потерпілого, якщо вони претендують на відшкодування понесених витрат (п. 7.3 Порядку №24).

Для здійснення відшкодування ФСС НВВ вже понесених витрат до робочого органу виконавчої дирекції ФСС НВВ подаються документи (довідки, рахунки тощо), які підтверджують понесені сім'єю потерпілого або іншими особами витрати на день поховання1. Розмір їх не повинен бути вищим від граничних розмірів витрат на поховання потерпілого та пов'язані з цим ритуальні послуги, які діяли на день поховання.

1 Для управлінь виконавчої дирекції Фонду в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі.

Робочий орган виконавчої дирекції ФСС НВВ протягом 10 днів з дня подання страхувальником заяви-розрахунку, а також інших документів, перелік яких наведено у п. 2.7, 2.8, 5.3, 7.3 Порядку №24 та залежить від страхового випадку:

а) перевіряє правильність нарахування сум, пов'язаних з виплатами;

б) перераховує страхувальнику кошти у сумі, зазначеній у заяві-розрахунку.

У разі виявлення помилок у заяві-розрахунку робочим органом виконавчої дирекції ФСС НВВ заява-розрахунок повертається страхувальнику із зазначенням строку їх виправлення.

При повторному надходженні від страхувальника заяви-розрахунку робочий орган виконавчої дирекції ФСС НВВ вже протягом 3 днів перевіряє виправлені страхувальником помилки та перераховує кошти.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру