• Посилання скопійовано

Яка ставка ПДФО з доходу працівників резидента Дія Сіті у місяці набуття цього статусу?

Підприємство отримало статус резидента Дія Сіті у середині місяця, а працівників за гіг-контрактами та за трудовими договорами прийнято наприкінці місяця. Що з ПДФО?

Резидент Дія Сіті — це юрособа, що відповідає вимогам, визначеним у ст. 5 Закону №1667, зокрема у пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

Особливості оподаткування доходів працівників резидента Дія Сіті визначено у п. 170.14-1 ПКУ. Там роз’яснено, що резидент Дія Сіті під час нарахування (виплати) на користь фізособи доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) фізособі у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною п. 167.2 ПКУ, тобто 5%.

Увага: зменшену ставку застосовують за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення фізособа самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

ПДФО за ставкою 5%, установленою пп. 170.14‑1.2 ПКУ, застосовують до доходів працівника резидента Дія Сіті з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента Дія Сіті.

Таким чином, якщо підприємство отримало статус резидента Дія Сіті не з початку місяця, то суми зарплати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам за такий місяць, оподатковують ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

ПДФО за ставкою 5% до доходів працівників та гіг-спеціалістів резидент Дія Сіті починає застосовувати з місяця, наступного за місяцем набуття статусу резидента.

І надалі, якщо резидент Дія Сіті не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, то, керуючись пп. 170.14‑1.5 ПКУ, за такий місяць, коли резидент Дія Сіті перестав відповідати вимогам, він повинен самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, які були виплачені протягом такого календарного місяця у вигляді заробітної плати та/або винагороди за гіг-контрактом.

Тобто резидент Дія Сіті, який у відповідному місяці перестав відповідати вимогам, у такому місяці, крім уже утриманих 5% ПДФО з доходу працівників та гіг-спеціалістів, додатково за власні кошти повинен сплатити ще 13% ПДФО від суми доходу працівників за звітний місяць. І зробити це потрібно до подання єдиної звітності. Сума сплаченого резидентом Дія Сіті ПДФО не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів такого резидента.

Отже, у місяці набуття статусу Дія Сіті не з початку місяця ПДФО утримують із доходів працівників за загальною ставкою — 18%. Далі, починаючи з наступного місяця і протягом тих місяців, в яких резидент Дія Сіті зберігає свій статус, ПДФО утримують за ставкою 5%.

Якщо резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідає вимогам, визначеним пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667, за такий місяць ПДФО утримується із зарплати працівників за ставкою 5%, але роботодавець доплачує 13% власним коштом.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру