• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджені Методрекомендації для СПФМ від НКЦПФР

!  Суб’єктам первинного фінмоніторингу

НКЦПФР затвердила Методичні рекомендації для суб’єктів первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює НКЦПФР, з виявлення фінансових операцій, що можуть бути пов’язані із фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (далі — ФРЗМЗ).

Ці методичні рекомендації розроблено з метою належного застосування та реалізації керівниками та працівниками, відповідальними за проведення фінансового моніторингу, завдань та обов’язків, що покладені на них Законом про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Першим елементом режиму протидії ФРЗМЗ є запровадження цільових фінансових санкцій щодо фізичних та юридичних осіб.

З метою ефективного запровадження цільових фінансових санкцій СПФМ повинні забезпечити оперативне та безпомилкове виявлення осіб, що включені до переліку осіб, серед клієнтів, власників істотної участі та кінцевих бенефіціарних власників клієнтів, контрагентів, інших осіб, що беруть участь у фінансовій операції, а також — серед осіб у структурі власності при встановленні ділових відносин з новими клієнтами.

Другим елементом режиму протидії ФРЗМЗ є запровадження цільових санкцій щодо країн згідно з Резолюціями Ради безпеки ООН, тобто резолюції направлені проти конкретних країн: Корейської Народної Демократичної Республіки (КНДР) та Ісламської Республіки Іран (Іран). У зв’язку з цим системи і заходи СПФМ повинні забезпечувати можливість отримання та перевірки ідентифікаційних даних клієнта, контрагента кінцевих бенефіціарних власників цих осіб та інших осіб, що беруть участь у фінансовій операції або входять до структури власності клієнта, на наявність прямих або опосередкованих зв’язків з визначеними країнами.

Постанова НКЦПФР від 21.08.2024 №13/21/1046/K01
чинна з 22.08.2024


Уряд запровадив експериментальний проєкт щодо послуги «Кешбек «Зроблено в Україні»

!  Покупцям і продавцям

Кабмін прийняв рішення про реалізацію експериментального проєкту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».

Метою реалізації експериментального проєкту є підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги, сприяння відновленню економіки, подолання економічних наслідків збройної агресії Російської Федерації, збільшення обсягу внутрішнього виробництва, популяризація безготівкових розрахунків та збільшення обсягу сплачених податків шляхом надання державної грошової допомоги фізичним особам — покупцям товарів українського виробництва.

Експериментальний проєкт реалізується шляхом надання електронної публічної послуги «Кешбек «Зроблено в Україні».

Кешбек — державна грошова допомога, яка нараховується у відсотковому співвідношенні від вартості придбаного за безготівковим розрахунком з використанням платіжної картки товару українського виробництва та може бути використана на умовах, передбачених цим Порядком.

Учасниками експериментального проєкту є Мінекономіки, ДПС, Мінцифри, Держпродспоживслужба, технічний адміністратор інформаційної системи, українські виробники, продавці, покупці / отримувачі кешбеку, розрахунковий банк, уповноважені банки, агент експериментального проєкту.

Джерелом фінансування експериментального проєкту є кошти державного бюджету.

Для участі в експериментальному проєкті український виробник та продавець подають заяву про приєднання до переліку українських виробників та/або переліку продавців в електронній формі засобами Порталу Дія.

Постанова КМУ від 20.08.2024 №952
чинна з 22.08.2024


Уряд оновив Порядок формування та ведення реєстру Дія Сіті

!  Резидентам Дія Сіті

Уряд уніс зміни до постанов КМУ:

від 29.12.2021 №1445 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»;

від 30.12.2022 №1492 «Деякі питання адміністративного оскарження рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті та звітності резидентів Дія Сіті».

Унесено зміни до Порядку формування та ведення реєстру Дія Сіті, якими:

— видалено необхідність викладення відомостей про визначених ЗУ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» резидентів Дія Сіті після розгляду звітів i незалежних висновків;

— передбачено можливість уповноваженого органу змінювати відомості з реєстру Дія Сіті у разі, якщо резидент Дія Сіті направить повідомлення про зміни у відомостях, які повідомлялися в заяві про набуття статусу резидента Дія Сіті, та зазначити про необхідність видалення такої інформації з реєстру Дія Сіті тощо;

— передбачено недопущення повернення без розгляду звіту про відповідність через припинення діяльності суб’єктом аудиторської діяльності.

Також змінено норми:

— Порядку подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті з метою вдосконалення механізму опрацювання заяв резидента Дія Сіті;

— Порядку подання та розгляду звіту про відповідність резидента Дія Сіті та незалежного висновку, якими передбачено недопущення повернення без розгляду звіту про відповідність через припинення діяльності суб’єктом аудиторської діяльності.

Постанова КМУ від 23.08.2024 №973
чинна з 27.08.2024


Уряд оновив повідомлення про прийняття на роботу

!  Працедавцям

КМУ було внесено зміни до Постанови КМУ від 17.06.2015 №413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту».

Ці зміни спрямовані на забезпечення можливості подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами.

Відповідні зміни внесені й до самої форми повідомлення щодо домашніх працівників.

Тож усі роботодавці отримали нову форму повідомлення.

Отже, роботодавці вже з 24 серпня повинні застосовувати нову форму при прийнятті на роботу працівників. Але це тільки щодо подання повідомлень у паперовій формі. Подати нову форму в е-вигляді поки що буде неможливо, бо ДПС ще не затвердила нового формату. Про це повідомимо окремо.

Підкреслимо, що коментарів від ДПС з приводу цієї ситуації ще не було. Однак, на нашу думку, навряд чи вона вимагатиме повторного подання повідомлень або штрафуватиме тих, хто повідомив за старою формою (принаймні в електронному вигляді). Втім, почекаємо на офіційне розʼяснення і появу е-шаблону повідомлення від ДПС.

Постанова КМУ від 23.08.2024 №967
чинна з 24.08.2024


Установлено ліміт на карткові перекази між фізособами

!  Усім

Нацбанк уніс зміни до своєї постанови від 24.02.2022 №18 щодо роботи банківської системи в період запровадження воєнного стану.

За змінами встановлено, що надавачу платіжних послуг з обслуговування рахунку в період із 01 жовтня 2024 року до 31 березня 2025 року включно заборонено здійснювати перекази в межах України з усіх рахунків фізособи-користувача, відкритих у цього надавача платіжних послуг у національній валюті, що в сумі перевищують 150 000 гривень уключно на місяць, на рахунки інших фізосіб-отримувачів, під час яких використовуються реквізити електронних платіжних засобів фізосіб-отримувачів.

Ця заборона не застосовується до здійснення переказів між власними рахунками фізособи-користувача.

Надавач платіжних послуг з обслуговування рахунку відповідно до внутрішніх положень має право прийняти рішення про незастосування заборони у таких випадках:

— перевищення суми доходів із підтверджених джерел походження коштів над розміром установленого обмеження;

— здійснення операцій з переказу коштів на рахунки або з рахунків фізосіб-користувачів, які не є суб’єктами господарської діяльності та займаються волонтерською діяльністю.

Постанова НБУ від 27.08.2024 №102
чинна з 28.08.2024


Техрегламент обладнання, що працює під тиском, зазнав змін

!  Працедавцям

Кабмін уніс зміну до Технічного регламенту обладнання, що працює під тиском.

Уточнено, що вимоги цього Технічного регламенту не поширюються, зокрема, на трубопроводи або системи трубопроводів, призначені для транспортування робочого середовища або речовини до/з установок (суходільних або морських), включаючи вхідні та вихідні запірні пристрої, розташовані в межах установки, та все додаткове обладнання, сконструйоване спеціально для таких трубопроводів. Зазначений виняток не поширюється на стандартне обладнання, що працює під тиском, зокрема те, що може використовуватися на станціях регулювання тиску або компресорних станціях.

Постанова КМУ від 23.08.2024 №963
чинна з 27.08.2024


Унесено зміни до низки постанов КМУ у сфері управління відходами

!  Платникам екологічного податку

Кабмін уніс зміни до низки власних постанов у сфері управління відходами.

Так, Порядок поводження з побутовими відходами в особливих умовах доповнено положенням, відповідно до якого забороняється влаштовувати місця тимчасового зберігання відходів на землях водного фонду та в межах водоохоронних зон.

А до Порядку віднесення речовин або предметів до побічних продуктів включено положення, згідно з яким після прийняття рішення про віднесення виробничих залишків до побічних продуктів утворювач виробничих залишків автоматично засобами інформаційної системи управління відходами відноситься до реєстру побічних продуктів та повинен забезпечити наявність, зокрема, опису у довільній формі виробничого процесу, який супроводжується технологічною схемою такого процесу, які підтверджують, що виробничий залишок використовується у власному виробництві (забезпечує тільки утворювач виробничого залишку, який є кінцевим споживачем побічного продукту).

Також із постанови КМУ від 17.11.2023 №1214 щодо деяких питань віднесення речовин або предметів до побічних продуктів, якою затверджено вищезазначений Порядок, вилучено положення, відповідно до якого ця постанова вводиться в дію через 6 місяців з дня припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану в Україні. Таким чином, передбачено, що ця постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Постанова КМУ від 23.08.2024 №964
чинна з 29.08.2024


НБУ оновив порядок ведення касових операцій у нацвалюті

!  Усім, хто працює з готівкою

Своєю постановою НБУ оновив Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Змінами передбачено, що суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними у надавачів платіжних послуг. Такі розрахунки проводяться також шляхом внесення готівки до надавачів платіжних послуг для подальшого переказу коштів на рахунки суб’єктів господарювання.

Відповідно змінилася й норма щодо надання на запит підтвердних документів, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. Тепер вона стосується не тільки запитів від банків, а від всіх надавачів платіжних послуг.

Крім того, Національний банк:

— уточнив термін «небанківський надавач платіжних послуг», виключивши з нього надавачів нефінансових платіжних послуг як таких, що не здійснюють операції, визначені порядком ведення касових операцій у національній валюті в Україні;

— змінив порядок здавання готівки комерційними агентами банків, небанківськими надавачами платіжних послуг та їх комерційними агентами;

— зобов’язав суб’єктів господарювання задля мінімізації ризиків щодо схоронності коштів обов’язково враховувати рівень небезпеки під час самостійного перевезення та здавання ними готівкової виручки (готівки) до банку;

— установив вимогу до банків та підприємств, яким згідно із законодавством України надано право на інкасацію коштів, перевезення валютних та інших цінностей, визначити в договорах з клієнтами — суб’єктами господарювання спосіб здавання ними готівки та суми готівки, в разі перевищення яких інкасація коштів буде обов’язковою;

— надав можливість суб’єктам господарювання використовувати під час розрахунків готівкові кошти, отримані ними з платіжних рахунків, відкритих у небанківських надавачів платіжних послуг;

— доручив суб’єктам господарювання під час надання послуги «готівка на касі» видавати держателю платіжної картки лише придатні до обігу платіжні банкноти та монети, що не викликають сумніву в їх справжності та платіжності. Натомість зношені банкноти не повинні потрапляти до клієнтів, а мають вилучатися та здаватися разом із готівковою виручкою до обслуговуючих банків;

— виключив поширення обмежень на готівкові розрахунки на використання Бюро економічної безпеки України готівкових коштів з фонду витрат для здійснення оперативно-технічних та оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, створеного відповідно до Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» (аналогічна норма діє для Національного антикорупційного бюро України та Державного бюро розслідувань).

Постанова Правління НБУ від 23.08.2024 №100
чинна з 29.08.2024


Оновлено вимоги до проведення платіжних операцій з готівкою фінустанов

!  Фінустановам

Нацбанк оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні.

Зокрема, для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх імовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку.

Так, надавачі платіжних послуг зобов’язані в обов’язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб’єктів господарювання.

Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).

Водночас для громадян таких обмежень не встановлено.

Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності Постановою №101 мають здійснити перегляд та актуалізацію своїх внутрішніх документів з метою їх приведення у відповідність до оновлених вимог регулятора.

Крім того, цією постановою Національний банк врегулював питання:

— відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;

— вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження Національному банку та зменшення термінів їх проведення.

Постанова Правління НБУ від 23.08.2024 №101
чинна з 29.08.2024


Установлено вимоги щодо надання роздрібних послуг роумінгу

!  Усім

НКЕК затвердила Правила надання роздрібних регульованих послуг роумінгу.

Згідно із Правилами, зокрема, користувачі регульованих послуг роумінгу, які перебувають у роумінговій зоні Україна — ЄС, повинні мати можливість користуватися роздрібними послугами мобільного зв’язку згідно з умовами своїх тарифних планів і отримувати послуги такого самого рівня якості, що і в країні домашнього постачальника послуг роумінгової зони Україна — ЄС (далі — домашня країна).

Постачальники послуг роумінгу в роумінговій зоні Україна — ЄС повинні вживати заходів для забезпечення надання роздрібних регульованих послуг роумінгу на тих самих умовах і з тим самим рівнем показників якості, що не гірші, ніж у домашній країні. Оператори мереж мобільного зв’язку також повинні вживати необхідних заходів для забезпечення виконання цієї вимоги.

Постанова НКЕК від 07.08.2024 №409
набирає чинності з дня її офіційного опублікування та вводиться в дію
одночасно з уведенням в дію Закону від 22.05.2024 №3727‑IX
щодо внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм
законодавства Європейського Союзу з питань роумінгу

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру