• Посилання скопійовано

Щодо застосування до операцій з постачання запасних частин до транспортних засобів нульової ставки податку на додану вартість

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 13.11.2023 №4082/ІПК/99-00-21-03-02-06

Суттєво. Якщо товари, які оподатковуються ПДВ за ставкою 0%, помилково поставлено з нарахуванням ПДВ, продавець повинен скласти РК до ПН і повернути покупцю зайво сплачену суму ПДВ або зарахувати в рахунок наступних поставок.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо застосування до операцій з постачання запасних частин до транспортних засобів нульової ставки податку на додану вартість з урахуванням положень Постанови Кабінету Міністрів України від 02 березня 2022 року №178 «Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану» (далі — Постанова №178) та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, 09.06.2022 Підприємство здійснило постачання запасних частин до транспортних засобів структурному підрозділу Державної прикордонної служби України (далі — Покупець). Ціни зазначені у зверненні з урахуванням ПДВ за ставкою 20 відсотків. Кошти за поставку товару Покупцем було сплачено в повному обсязі, в тому числі і ПДВ.

01.09.2023 Підприємство отримано лист від Покупця щодо повернення на розрахунковий рахунок суми ПДВ у зв’язку з тим, що така операція підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 0 відсотків.

Враховуючи вищевикладене, Підприємство просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1) чи правомірні вимоги Покупця щодо застосування підпункту «г» підпункту 195.1.2 пункту 195.1 статті 195 розділу V ПКУ та Постанови №178?

2) чи потрібно проводити коригування податкового зобов’язання зі ставки 20 відсотків на 0 відсотків?

3) чи підлягає поверненню переплата, яка виникне у Покупця при проведенні перерахунку суми ПДВ у зв’язку із коригуванням ставки податку (з 20 відсотків на 0 відсотків)?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Статтею 5 розділу І ПКУ визначено, що поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 розділу І ПКУ.

У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ.

Інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України від 12 травня 2015 року №389‑VІІІ «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон №389‑VІІІ) Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (далі — Указ №64/2022) на території України введено воєнний стан. Указ №64/2022 затверджено Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Пунктом 2 Указу №64/2022 визначено завдання військовому командуванню разом з військовими адміністраціями, органами виконавчої влади, правоохоронними органами та за участю органів місцевого самоврядування запроваджувати і здійснювати передбачені Законом №389-VІІІ заходи правового режиму воєнного стану, реалізовувати повноваження, необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктом «г» підпункту 195.1.2 пункту 195.1 статті 195 розділу V ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством.

З метою виконання мобілізаційних завдань в умовах воєнного стану, введеного Указом №64/2022, та відповідно до підпункту «г» підпункту 195.1.2 пункту 195.1 статті 195 розділу V ПКУ Постановою №178 визначено категорії установ, операції з постачання яким товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість.

Так, до таких установ Постановою №178 віднесено Збройні Сили України, Національну гвардію України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Державну прикордонну службу України, Міністерство внутрішніх справ України, Державну службу України з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони України, Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України, інші утворені відповідно до законів України військові формування, їх з’єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Постанова №178 набрала чинності з дня її опублікування і застосовується з 24 лютого 2022 року.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, ДПС повідомляє.

Щодо питання 1

Нульова ставка податку на додану вартість, відповідно до підпункту «г» підпункту 195.1.2 пункту 195.1 статті 195 розділу V ПКУ та Постанови №178 застосовується як до операцій з постачання пального (товар для заправки), так і до операцій з постачання будь-яких інших товарів, що використовуються для забезпечення транспорту (наприклад, але не виключно, інші паливно-мастильні матеріали, оливи, охолоджуючі рідини, автомобільні шини, колісні диски, фарба автомобільна, запасні частини, комплектуючі, інструменти та додаткове обладнання, визначені відповідними нормативними та технічними документами, тощо), при умові що такі операції з постачання здійснюються категорії суб’єктів, та відповідно до вимог, що визначені Постановою №178.

Таким чином, якщо Підприємство здійснює постачання товарів для заправки або забезпечення транспорту, зокрема, запасних частин визначеним Постановою №178 установам, то до таких операцій з постачання Підприємство має застосовувати нульову ставку ПДВ, якщо таке постачання відповідає положенням (умовам), визначеним Постановою №178.

Щодо питань 2 та 3

Якщо Підприємство, здійснювало операції з постачання товарів, які підлягали оподаткуванню податком на додану вартість за нульовою ставкою, з нарахуванням податку на додану вартість, то Підприємству слід забезпечити проведення коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартість, відображених у таких податкових накладних.

При цьому Підприємство та Установа мають провести перерахунки, згідно з якими сума податку на додану вартість, що була нарахована (сплачена) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених щодо операцій із такими товарами, має бути або повернута Установі, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Отже, у разі якщо Підприємством була складена та зареєстрована податкова накладна, в якій неправильно застосовано ставку податку, то з метою виправлення допущеної помилки у такій податковій накладній Підприємство повинно скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому вивести в нуль її показники, та скласти нову податкову накладну датою виникнення податкових зобов’язань із застосуванням правильної ставки податку.

Достовірність нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та/або формування податкового кредиту з ПДВ може бути встановлена виключно за результатами проведення відповідних перевірок, передбачених ПКУ.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ ПКУ).

До змісту номеру