• Посилання скопійовано

Щодо визначення фінансового результату при наданні безповоротної фінансової допомоги

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 13.11.2023 №4091/ІПК/99-00-21-02-02-06

Суттєво. Якщо безповоротна фіндопомога надана платнику податку на прибуток — пов’язаній юрособі, яка за попередній рік не декларувала збитку, то в надавача такої допомоги податкова різниця за пп. 141.4.10 ПКУ не виникає.

!  Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо визначення фінансового результату при наданні безповоротної фінансової допомоги та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до наданої інформації, товариство є платником податку на прибуток на загальних підставах. Товариством був укладений договір із пов’язаною юридичною особою — резидентом України про надання безповоротної фінансової допомоги. Пов’язана юридична особа також знаходиться на загальній системі оподаткування податком на прибуток.

У зв’язку із викладеним вище заявник запитує:

Чи виникатимуть податкові різниці з податку на прибуток у надавача такої безповоротної фінансової допомоги за пп. 140.5.10 п. 140.5 ст. 140 Кодексу, якщо отримувачем фінансової допомоги задекларовано позитивне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу?

Згідно з підпунктом 14.1.257 пункту 14.1 статті 14 Кодексу фінансова допомога — фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Безповоротна фінансова допомога — це:

сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;

сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;

сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;

основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

Відповідно до пп. 140.5.10 п. 140.5 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), платникам податку, які є пов’язаними особами (у разі якщо отримувачем фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» цього Кодексу, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 цього пункту.

Отже, у разі якщо безповоротна фінансова допомога надана платнику податку на прибуток на загальних підставах — пов’язаній юридичній особі, якою не було задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому такою пов’язаною особою було отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), то у надавача такої безповоротної фінансової допомоги різниця, на яку збільшується фінансовий результат до оподаткування відповідно до пп. 141.4.10 п. 141.4 ст. 141 Кодексу, не виникає.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру