• Посилання скопійовано

Як у декларації з прибутку відобразити зарахування сплаченого авансового внеску з дивідендів?

За попередні звітні квартали отриманий прибуток перекривався збитками минулих періодів. А прибуток ІІІ кварталу вже не перекривається збитком. Проте є суми сплаченого авансового внеску під час виплати дивідендів. Як правильно заповнити додаток АВ, де сплачена сума частини чистого прибутку більша, ніж сума отриманого прибутку? В якому рядку декларації зазначити суми авансових внесків, щоб перекрити суму нарахованого прибутку?

Щодо від’ємного значення

Фінрезультат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника (крім великих платників податків) минулих податкових (звітних) років (пп. 140.4.4 ПКУ). Далі у цьому пункті наведено особливості його застосування для великих платників податків.

Суму від’ємного значення, на яку зменшується фінрезультат до оподаткування, відображають у рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації. А загальну суму всіх податкових різниць, включаючи від’ємне значення, яку визначають у рядку 3 додатка РІ, переносять до рядка 03 декларації з податку на прибуток.

Щодо авансового внеску при виплаті дивідендів (додаток АВ)

Авансовий внесок з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів нараховують і сплачують згідно з нормами п. 57.1-1 ПКУ. Розраховують такий внесок у додатку АВ.

У рядку 1 зазначають загальну суму виплачених дивідендів протягом звітного періоду, за який подають декларацію. А в рядках 1.1 — 1.5 уточнюють суму виплачених дивідендів за отримувачами: в рядку 1.1 — фізособам (без зменшення на суму утриманих ПДФО і ВЗ), у рядку 1.2 — інститутом спільного інвестування тощо.

У рядку 2 материнські компанії показують дивіденди, отримані у звітному періоді від інших осіб (дочірніх підприємств).

У рядку 3 материнські компанії показують перевищення отриманих дивідендів над виплаченими, яке виникло за підсумками минулих років. Тобто тут враховується перевищення наростаючим підсумком за всі минулі роки починаючи з 01.04.2011, коли така норма була введена.

У рядку 4 фіксують суму перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за рік, за результатами якого виплачують дивіденди.

Таку суму обчислюють за формулою:

сума виплачених дивідендів - (рядок 04 + рядок 07 - рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 - рядок 14 декларації з податку на прибуток).

Наприклад, якщо дивіденди виплачують за 2022 рік, то до формули беруть показники відповідних рядків декларації за 2022 рік.

Додатний результат записують у рядку 4.

Якщо дивіденди виплачують за кілька років, то розрахунок роблять окремо за кожен рік. Відтак підсумовують лише отримані додатні значення і записують у рядку 4.

Але формулу застосовують, тільки якщо податкове зобов’язання за відповідною декларацією погашене. Якщо значення не погашене, до рядка вносять усю суму дивідендів. Якщо рік був збитковий, до рядка 4 додатка АВ також потрапить уся сума дивідендів, виплачених за результатами такого року.

У рядку 5 розраховують суму дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок.

Розрахунок роблять за формулою, наведеною в цьому рядку.

Нарешті, в рядку 6 розраховують суму авансового внеску, що має бути сплачена у звітному періоді.

Для цього значення в рядку 5 множать на ставку прибутку (18%). Отриманий результат і записують до рядка 6, цей самий показник переносять до рядка 20 АВ декларації.

По суті, в рядку 6 відображають авансовий внесок, який уже мав бути сплачений у звітному періоді при виплаті дивідендів. На цю суму дозволяється зменшити нарахований податок на прибуток.

Тому таку суму переносять до рядка 16.2 додатка ЗП.

Зменшення нарахованого податку на прибуток (додаток ЗП)

Суму, на яку зменшується податок на прибуток звітного періоду, зазначають у рядку 16.4.1.

Показник із рядка 16.4.1 додатка ЗП за звітний період переносять до рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток. Тож на цю суму, серед іншого, зменшується показник податку на прибуток, відображений в рядку 06 декларації, і далі це зменшення впливає на показники рядків 17 та 19 декларації.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру