• Посилання скопійовано

Облік безоплатно експортованого зразка продукції

Підприємство відправляє за кордон вироблений своїми силами зразок рекламної продукції. Відправлення здійснюється через міжнародну кур’єрську службу, зареєстровану в Україні. Оплата за доставку в гривнях. Зразок постачається безкоштовно. Як відобразити у бухобліку?

Щодо бухобліку

Зі змісту запитання випливає, що зразок відправлено з рекламною метою. Тому в бухгалтерському обліку зразок продукції за виробничою собівартістю списують на витрати на збут (п. 19 НП(С)БО 16): Д-т 93 К-т 26.

Те саме стосується витрат на доставку продукції. Їх також списують до складу витрат на збут: Д-т 93 К-т 631. Те саме стосується інших витрат, якщо підприємство понесло їх у зв’язку з доставкою зразка продукції. Наприклад, вартості митних платежів, якщо вони сплачувалися.

Щодо ПДВ

Якщо митна вартість переданого зразка не перевищує 150 євро, експорт зразка продукції не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.16 ПКУ). ПН у цьому разі не складають. Але потрібно нарахувати компенсувальне ПЗ з ПДВ за п. 198.5 і 199.1 ПКУ.

Згадка про дві норми не означає подвійного нарахування ПЗ за однією операцією. Проте базу нарахування ПЗ визначити буде непросто; в п. 189.1 ПКУ, який зазвичай застосовується в такому випадку, ані слова про власну продукцію.

Тож треба буде визначити частки «вхідного» ПК з ПДВ, який припадає саме на виробництво такої продукції (тих її одиниць, які були вивезені в режимі звільнення від ПДВ). А далі вже вирішувати долю кожної такої частки залежно від того, чи повністю цей ПК було використано у процесі виробництва саме вивезеної продукції (в такому випадку до цієї частки буде нараховано ПЗ за п. 198.5 ПКУ) або було використано частково (і в такому випадку буде застосовано норми п. 199.1 ПКУ).  Обидва випадки вимагають складання зведеної ПН не пізніше останнього числа місяця такого вивезення.  

І, звісно ж, якщо «вхідного» ПДВ при виробництві такої продукції не було, то і коригуючого ПЗ з ПДВ нараховувати не треба!

Така операція (тобто саме вивезення) відображається в рядку 5 декларації з ПДВ і в таблиці 1 додатка 5 до декларації. А нарахування ПЗ з ПДВ з метою коригування ПК відображається, залежно від застосованої ставки ПДВ, у службових рядках рядка 4 і в додатках 1 та 6.

Якщо митна вартість зразка продукції більше ніж 150 євро, то експорт такого товару в загальному порядку оподатковується за ставкою 0%. Докладно про нарахування ПДВ, складання ПН ми написали в «ДК» №35/2022. Така операція відображається в рядку 2.1 декларації з ПДВ.

При цьому складати ще одну ПН на різницю між звичайною ціною і ціною постачання (0 грн) не потрібно. Тому що база оподаткування ПДВ при експорті товарів установлена не п. 188.1 ПКУ, коли потрібно порівнювати вартість постачання зі звичайною ціною, а п. 189.17 ПКУ. В цій останній нормі база оподаткування визначається як договірна вартість товарів, наведена в митній декларації.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру