• Посилання скопійовано

ТОВ планує відкрити валютний рахунок за кордоном: які особливості його використання?

ТОВ на ІІІ групі ЄП (наразі 2%) планує відкрити валютний рахунок у закордонному банку. Як у такому разі застосовується обмеження строків розрахунків із нерезидентами та чи обов’язково отримувати платежі від іноземних покупців на валютний рахунок в українському банку? Чи можна cплатити з іноземного рахунку членський внесок в іноземній асоціації? Чи можна переказувати валютні кошти з одного власного рахунку на інший?

В українському законодавстві наразі немає обмежень щодо відкриття рахунків підприємств у закордонних банках. Використовувати такі рахунки можна відповідно до законодавства країни, в якій відкрито такий рахунок.

Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів станом на липень 2023 року становлять 180 календарних днів (п. 14-2 Постанови №181). Ці граничні строки розрахунків не поширюються на операцію з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції) є меншою за розмір, передбачений ст. 20 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (незначна сума), крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій (п. 22 Положення №52).

Незначна сума — це 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Тож, якщо сума кожної окремої операції ТОВ з експорту/імпорту товарів не перевищує 400 000 грн, такі операції не підлягають валютному нагляду і за ними не контролюється надходження валютної виручки на рахунок в українському банку.

Постановою №1533 визначено перелік послуг, для оплати за які НБУ рекомендовано здійснювати валютні перекази з рахунку клієнтів українських банків. Якщо платіж за послуги проводиться з рахунку ТОВ, відкритому у закордонному банку, Постанова №153 на такі випадки не поширюється.

Щодо валютних переказів з одного валютного рахунку ТОВ в українському банку на інший валютний рахунок ТОВ в українському банку: до валютних операцій, пов’язаних із рухом капіталу, належать, зокрема, операції з розміщення коштів на поточних, вкладних (депозитних) рахунках (до п. 5 Положення №24).

1 Постанова Нацбанку від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

2 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 №5.

3 Постанова КМУ від 24.02.2022 №153 «Про перелік товарів критичного імпорту».

4 Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 №2.

Докладну інформацію щодо переказів валютних коштів з одного валютного рахунку ТОВ на інший валютний рахунок у банках України потрібно з’ясувати безпосередньо в обслуговуючому банку. Уповноважені установи (зокрема, банки) самостійно приймають рішення про необхідність подання клієнтом документів, пов’язаних зі здійсненням валютних операцій, що зазначені в абз. 1 п. 5 Положення №5 (п. 5 Положення №5). Клієнт у разі запиту уповноваженою установою документів, пов’язаних зі здійсненням валютних операцій, зобов’язаний подати такі документи в термін, установлений уповноваженою установою.

На нашу думку, те саме стосується і транскордонних переказів валюти, коли один із банків є українським, а інший — іноземним.

Висновки

— Немає заборони на відкриття рахунку юрособи — резидента України у закордонному банку.

— Валютному нагляду підлягають операції, що перевищують незначну суму 400 тис. грн, тому валюта за цими операціями обов’язково має зараховуватися на рахунки ТОВ тільки в українських банках.

— Операції, що не перевищують незначну суму, не підлягають валютному нагляду, тому надходження валюти за такими операціями українські банки не контролюють. Оплату за такими операціями можна отримувати на рахунки, відкриті за кордоном.

— Операції з валютного рахунку у закордонному банку не підлягають обмеженню за українським законодавством та контролю з боку українських банків, тож з валютного рахунку за кордоном можна сплати членський внесок в іноземній асоціації.

— Про умови та правила переказу валютних коштів з одного рахунку ТОВ на інший валютний рахунок потрібно дізнаватися в обслуговуючих банках.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру