Суттєво. Торгувати столовими винами вроздріб можна без ліцензії, у т. ч. на спрощеній системі, але реєструватися платником акцизу, подавати декларацію і платити податок доведеться.
! Роздрібним торговцям столовими винами
Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення ФОП щодо практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства стосовно роздрібної торгівлі столовими винами, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), в межах компетенції повідомляє таке.
У своєму зверненні ФОП повідомив, що перебуває на спрощеній системі оподаткування другої групи та планує здійснювати роздрібну торгівлю столовими винами.
Враховуючи вищевикладене, платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких запитань:
1. Чи відповідає чинному законодавству роздрібний продаж столових вин без отримання ліцензії?
2. Чи є столові вина об’єктом оподаткування акцизним податком?
3. Чи є обов’язок подавати декларацію з акцизного податку при роздрібному продажу столових вин?
Щодо питань 2 та 3.
Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Кодексу до підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння).
Підакцизні товари (продукція) — це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Згідно із пп. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Платником акцизного податку є, зокрема:
особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини (пп. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу);
особа — суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України (пп. 212.1.2 п. 212.1 ст. 212 Кодексу);
особа — суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах) (пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).
Відповідно до п. 213.1 ст. 213 Кодексу об’єктами оподаткування акцизним податком, зокрема, є:
операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 Кодексу);
операції з ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України (пп. 213.1.3 п. 213.1 ст. 213 Кодексу);
операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах) (пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).
Ставки акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво, залежно від їх коду та опису згідно з УКТ ЗЕД, встановлено пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.
Для алкогольних напоїв, реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пп. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, встановлена ставка акцизного податку 5 відсотків.
Враховуючи зазначене, акцизний податок із столових вин нараховується та сплачується:
виробниками та імпортерами підакцизної продукції — за ставкою, встановленою пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу;
суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі — за ставкою, встановленою пп. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.
При цьому, відповідно до пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу, не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додання спирту) та столових вин).
Відповідно до пункту 223.2 статті 223 Кодексу платники податку, визначені пунктом 212.1 статті 212 цього Кодексу (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у підпунктах 215.3.4, 215.3.5, 215.3.5-1, 215.3.5-2, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 цього Кодексу.
Отже, операції з роздрібного продажу алкогольних напоїв (зокрема, столових вин) оподатковуються акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою 5 відсотків, ФОП при здійсненні таких операцій зобов’язаний подавати декларацію акцизного податку.
Щодо питання 1.
Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема алкогольними напоями, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв на території України визначає Закон України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481).
Дія цього Закону не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених цим Законом (абзац другий преамбули Закону №481).
Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій (ст. 15 Закону №481).
Відповідно до статті 1 Закону України від 16 червня 2005 року №2662-IV «Про виноград та виноградне вино» (далі — Закон №2662) вино столове — вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.
Не допускається випуск столових вин із вмістом спирту нижче 9 відсотків об’ємних, сортових — 9,5 і марочних — 10 відсотків об’ємних. Додавання спирту етилового або спиртованих виноматеріалів чи сусла (містеля) до вин столових не допускається (ст. 6 Закону №2662)
Враховуючи зазначене, роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності без ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями лише за умови відповідності такої продукції поняттю «вина столові» та з урахуванням обмежень щодо споживання та продажу столових вин, встановлених статтями 15-2 та 15-3 Закону №481.
<...>