• Посилання скопійовано

Коментар до листа Мінекономіки від 08.06.2023 №4706-05/27237-09

Відпустка на дитину, яка народилася на ТОТ

Коли й кому надається відпустка для догляду за дитиною до трьох років? На підставі яких документів надається ця відпустка? Чи мають право на цю відпустку тато або мама дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території? Розгляньмо, що кажуть про це фахівці Мінекономіки в листі від 08.06.2023 №4706-05/27237-09 (див. «ДК» №27/2023).

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років

Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку врегульовано ст. 179, 181 КЗпП та ст. 18, 20 Закону про відпустки.

Відпустка для догляду за дитиною може бути надана як матері, так і батькові дитини. Також цю відпустку можуть використати повністю або частинами баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають дитину.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років є відпусткою без збереження зарплати або, як зазначено в ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки, може бути також частково оплачуваною коштом роботодавця.

Документальне оформлення надання відпустки

Аби оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, потрібно подати заяву, на підставі якої буде оформлено наказ про надання цієї відпустки (ст. 20 Закону про відпустки). На практиці працівники до заяви з проханням про відпустку додають копію свідоцтва про народження (для підтвердження віку дитини).

Бабі, дідові або іншому родичу, які фактично доглядають дитину, відпустка надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що вона (він) вийшла (вийшов) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Водночас у коментованому листі Мінекономіки зазначено, що законодавством не визначено переліку документів, які працівник/працівниця має подати до заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

І це правда, проте практика у цьому випадку переважує закон. Адже рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймає роботодавець з урахуванням наданих документів. І мало хто наважиться надати цю відпустку без документів, які підтверджують право на неї та її тривалість.

А якщо дитина народилася на тимчасово окупованій території, то яким документом підтвердити вік дитини, аби мати, батько чи інший родич могли скористатися відпусткою для догляду за дитиною до трьох років?

У коментованому листі фахівці Мінекономіки зазначили, що відповідно до ч. 1—3 ст. 9 Закону №1207 будь-які органи, їхні посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені в порядку, не передбаченому законом.

А будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Отже, документ про народження дитини, виданий незаконними органами на тимчасово окупованих територіях, має юридичну силу і може бути прийнятий роботодавцем для надання відпустки для догляду за дитиною до трьох років, якщо працівниця чи працівник продовжує перебувати у трудових відносинах із ним.

Але після звільнення цих територій, або ж якщо працівниця чи працівник перемістяться на території, підконтрольні Україні, слід провести реєстрацію дитини в органах РАЦС.

Тобто ані мати, ані батько дитини не будуть позбавлені права на відпустку для догляду за дитиною до трьох років, яка народилася на тимчасово окупованій території.

Вихід із відпустки

Нагадуємо, що з відпустки для догляду за дитиною можна вийти вчасно, тобто коли дитині виповниться три роки, а також цю відпустку можна припинити достроково.

Працівниця чи працівник, в яких закінчується відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, мають стати до роботи у перший робочий день за графіком роботи після дня, в який дитині виповниться три роки. Це випливає з норм, зазначених у ст. 241-1 КЗпП. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Якщо відпустка припиняється достроково, то тут працівниця чи працівник повинні за 10 календарних днів до дня дострокового припинення відпустки подати заяву із проханням припинити відпустку до 3 років (ч. 9 ст. 179 КЗпП). У заяві має бути зазначено дату, з якої вона чи він хоче стати до роботи. І на підставі заяви видається наказ про припинення відпустки.

Відпустковий стаж та страховий стаж

За період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років відпустковий стаж не накопичується (ст. 9 Закону про відпустки).

Щодо страхового стажу, то тут треба уточнити, що він формується не на підставі перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а на підставі одержання допомоги при народженні дитини. Адже за таких осіб органи соцзахисту сплачують єдиний страховий внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за рахунок бюджетних коштів.

Зміни в обчисленні стажу

До 28.02.2001 обчислювався загальний трудовий стаж згідно із записами у трудовій книжці. Відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.1998 №1658, до трудового стажу також зараховувалися інші періоди, зокрема період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років та до шести років.

З 28.02.2001 до 01.01.2011 до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж. Чому саме з цієї дати? Тому що саме тоді набрав чинності Закон №2240, відповідно до якого рахується вже не загальний трудовий стаж, а страховий стаж. При цьому до страхового стажу включається тільки час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (відпустка для догляду за дитиною після трьох років — ні).

З 01.01.2011, тобто з моменту запровадження Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб. Таким чином, розмір страхового стажу за період роботи після 01.01.2011 пов’язаний із розміром сплаченого страхового внеску. До такого страхового стажу також зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

А допомогу при народженні дитини надають одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом із дитиною, щоб створити належні умови для її повноцінного утримання та виховання (п. 10 Порядку №1751).

Тобто допомогу при народженні може оформити як мама, так і тато, а от про бабу й діда не зазначено.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон №1207 — Закон України від 15.04.2014 №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».
  • Порядок №1751 — Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.2001 №1751.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру