• Посилання скопійовано

Учасник ТОВ викупив усі частки інших учасників: які наслідки в обліку?

ТОВ на ІІІ групі ЄП. З 2018 року дивіденди не виплачувалися. У квітні 2023 р. учасник ТОВ, якому належать 34% СК в грошовій формі, викупив частки двох інших учасників, у яких по 33% СК у грошовій формі. Розмір СК — 10000 грн. Як відобразити це в бухобліку? Чи обов’язково виплачувати дивіденди тим учасникам, які вийшли? На сьогодні директор, який і є засновником, що викупив частки, перебуває рік з початку війни у відпустці без зарплати і підприємство не працює.

Насамперед зміну складу засновників потрібно відобразити у Статуті, відповідно, слід зареєструвати в держреєстратора нову редакцію Статуту ТОВ. Зміна складу засновників ТОВ відбувається внаслідок  того, що попередні засновники продали свої частки новим засновникам. Ця операція відбувається виключно між засновниками і самого ТОВ не стосується.

У бухобліку ТОВ нічого не змінюється, крім аналітики на рахунку 40 на дату реєстрації нової редакції Статуту: Д-т 40 «Попередні засновники» К-т 40 «Нові засновники». При цьому зміняться і частки засновників.

Наприклад, у ТОВ було три засновники: Олег — 33%, Василь — 33% та Петро — 34%. За кредитом рахунку 401 була така аналітика:

— Олег — 33% — 3 300 грн;

— Василь — 33% — 3 300 грн;

— Петро — 34% — 3 400 грн.

Петро викупив частки Олега та Василя, і за рахунком 401 треба зробити такі записи:

— Д-т 401 Олег К-т 401 Петро — 3 300 грн;

— Д-т 401 Василь К-т 401 Петро — 3 300 грн.

Після цього за кредитом рахунку 401 буде відображено частку Петра в розмірі 100% на суму 10 000 грн.

Податкові наслідки виникають у самих засновників, і ці наслідки ніяк не стосуються самого ТОВ. Зокрема, наслідки для засновників-фізосіб ми описали в «ДК» №46/2019.

Про зміну засновників ДПС та фонди повідомляти не потрібно. Інформація про зміну засновників оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора, в порядку, визначеному Законом від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Згідно з ч. 1 ст. 26 Закону від 06.02.2018 №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», дивіденди виплачуються особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів. Продаж учасником своєї частки не є підставою для прийняття загальними зборами учасників рішення про виплату йому дивідендів. Тобто розподіл чистого прибутку (дивідендів) ТОВ проводить у строки, прописані статутом або за рішенням загальних зборів незалежно від зміни складу учасників. Навіть якщо надалі (коли особа не буде учасником ТОВ) буде прийнято рішення про виплату дивідендів за ті роки, коли вона ще була учасником ТОВ), дивіденди виплачуватимуться вже тому учасникові, якому було продано частку.

Той учасник, який викупив усі частки і володіє 100% статутного капіталу, може прийняти рішення про виплату дивідендів у будь-який момент. При цьому право на отримання дивідендів має тільки він.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру