• Посилання скопійовано

Звітування з податку на доходи нерезидентів платником ЄП (2%)

Підприємство подало декларацію з податку на прибуток за І кв. 2022 р., зазначивши там і в додатку ПН в тому числі виплати нерезидентам. З квітня перейшли на ЄП (2%). До кінця року також були виплати нерезидентам. Як платникові ЄП (2%) звітувати за такими виплатами?

Платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента-юрособи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманих таким нерезидентом, нараховує та сплачує податок з доходів нерезидента в порядку, розмірі та строки, встановлені розділом III ПКУ (п. 297.5 ПКУ).

Для суб’єктів господарювання — юросіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ, встановлено річний податковий (звітний) період) (пп. «ґ» п. 137.5 ПКУ).

Декларацію з податку на прибуток, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897, подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, — протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року відповідно до пп. 49.18.3 ПКУ.

Так само зазначає ДПС в Одеській області.

У багатьох консультаціях, наприклад в ІПК ДПС у Вінницькій області від 25.02.2020 №778/ІПК/02-32-04-01, податківці зазначали, що розрахунок податкових зобов’язань нерезидентів, які отримали доходи з джерелом їх походження з України, здійснюється у додатку ПН до рядка 23 ПН декларації. Таким чином, за підсумками року платники ЄП подають декларацію та додаток ПН до неї.

Дивимося відповідь ДПС на запитання в ЗІР (102.16): «Який порядок подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств ФОП, ФО, яка провадить незалежну професійну діяльність, або СГ (ЮО чи ФО-підприємцем), який обрав спрощену систему оподаткування, у разі виплати доходів нерезиденту?».

ДПС відповідає, що такі особи повинні за підсумками податкового (звітного) року протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем такого звітного (податкового) року, подавати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств із заповненням рядка 23 ПН та таблицю 1 додатка ПН як додаток до Декларації. Інші показники Декларації не заповнюють та інші додатки до Декларації (у т. ч. фінансову звітність) не подають.

Подібної консультації для платників ЄП у ЗІР немає. Але такий порядок заповнення Декларації і додатка ПН стосується всіх неплатників податку на прибуток. Причому такий порядок не встановлено нормативними документами, а існує виключно на рівні консультацій податкової та застосовується фактично на практиці.

Водночас ми не знаємо про наявність консультацій ДПС, де б вона викладала власний погляд на порядок заповнення Декларації і додатка ПН для ситуації, коли підприємство перейшло на ЄП протягом звітного року.

На наш погляд, потрібно розділяти період, коли підприємство перебувало на загальній системі і подавало Декларацію за перший квартал 2022 року, і наступний період, коли воно було вже платником ЄП (2%). За період під час перебування на ЄП підприємство в Декларації з податку на прибуток і в додатку ПН звітує тільки за період перебування на ЄП і не має зазначати показники першого кварталу. Причому в цій Декларації воно не має відображати податок на доходи нерезидента, який сплачувало в першому кварталі 2022 року і за яким відзвітувало в Декларації за перший квартал 2022 року.

У будь-якому разі, повторимо, ця ситуація нормативно не врегульована.

Тому, на наш погляд, не може бути і якоїсь відповідальності за заповнення платником Декларації і додатка так, як він вважав за доречне.

Але для уникнення непорозумінь рекомендуємо звернутися з цим питанням до ДПС, можливо, навіть отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру