• Посилання скопійовано

Подання інформації до ТЦК та СП про прийняття на роботу

Чи потрібно подавати інформацію про прийняття працівника на роботу до військкомату?

Абзацом 3 п. 34 Порядку №14871 передбачено, зокрема, надсилання роботодавцем у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за формою передбаченою додатком 4.

1 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.

Тобто подання роботодавцем інформації до військкомату про прийняття працівника на роботу є одним із його обов’язків.

Крім того, нагадаємо, що ст. 24 КЗпП передбачає при укладенні трудового договору подання особою, зокрема, відповідного військово-облікового документа. Перелік військово-облікових документів визначено пп. 20 Порядку №1487.

Тож приймання на роботу (навчання) призовників та військовозобов’язаних здійснюватиметься тільки після взяття їх на військовий облік у відповідних ТЦК та СП.

Посадові особи підприємств несуть відповідальність згідно із законом (пп. 87 Порядку №1487), зокрема, за неподання інформації до відповідних ТЦК та СП щодо писків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, за прийняття на роботу призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які не перебувають на військовому обліку, незабезпечення оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти, призовні дільниці, несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та неподання відомостей про таких осіб.

Станом на сьогодні за порушення, визначені п.  87 Порядку №1487, посадові особи несуть адміністративну відповідальність як за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію за ч. 2 ст. 210-1 КУпАП, яка передбачає штраф від 3 400 до 5 100 грн. У разі повторного протягом року вчинення порушення особою, яка вже була піддана адміністративному стягненню, а також за таке порушення в особливий період штраф становитиме від 5 100 до 8 500 грн. Накладають ці штрафи територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру