• Посилання скопійовано

Щодо надання допомоги по вагітності та пологах під час простою (витяг)

Лист Пенсійного фонду України від 04.04.2023 №2800-030402-8/18033

Суттєво. У разі настання у застрахованої особи права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами під час простою підприємства простій для застрахованої особи переривається і надається зазначена відпустка.

!  Працедавцям

Розглянувши Ваш інформаційний запит <...> щодо надання допомоги по вагітності та пологах під час простою <...>, Пенсійний фонд України повідомляє.

<...>

Відповідно до частини третьої статті 18 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №1105) у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Отже, у разі настання у застрахованої особи права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі листка непрацездатності під час простою підприємства простій для застрахованої особи переривається і надається зазначена відпустка.

Згідно з пунктом першим статті 19 Закону №1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 №1266, і не залежить від страхового стажу.

Начальник управління страхових виплат та соціальних послуг С. ЗАРУБІНА

До змісту номеру