• Посилання скопійовано

Щодо поновлення договорів суборенди

Лист Міністерства юстиції України від 17.02.2023 №19585/10780-33-23/8.4.4

Суттєво. Припинення права оренди/суборенди земельної ділянки в ДРРПНМ за допомогою програмних засобів ДРРПНМ ніяким чином не впливає на чинність права оренди/суборенди, що діє в силу норм Земельного кодексу.

!  Учасникам договорів оренди/суборенди

Міністерство юстиції України у зв’язку з надходженням листа <…> щодо поновлення договорів суборенди в порядку підпункту 1 пункту 27 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України в межах компетенції повідомляє таке.

Відповідно до підпункту 1 пункту 27 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України під час дії воєнного стану земельні вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

а) державної, комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування;

б) приватної власності.

Отже, поновлення договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився в період з 24 лютого 2022 року до 19 листопада 2022 року, відбувається в силу норм Земельного кодексу України та не потребує вчинення будь-яких реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Також варто зазначити, що відповідно до абзацу другого частини першої статті 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відомості про речові права на земельну ділянку, похідні від права власності, що припиняються після завершення строку дії відповідного договору, містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно з дня державної реєстрації набуття речового права до дня закінчення строку дії договору, що обраховується відповідно до Цивільного кодексу України. Після закінчення строку дії договору державна реєстрація речового права припиняється за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Разом з тим, коли припинення права оренди/суборенди земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відбулося за допомогою програмних засобів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, цей факт ніяким чином на впливає на чинність права оренди/суборенди, що діє в силу норм Земельного кодексу України.

Звертаємо увагу, що при розгляді заяви про проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно державний реєстратор діє відповідно до вимог законодавства у сфері державної реєстрації.

Так, відповідно до підпунктів 1 — 2 частини третьої статті 10 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державний реєстратор під час проведення державної реєстрації: встановлює відповідність заявлених прав і поданих/отриманих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями; перевіряє документи на наявність підстав для проведення реєстраційних дій, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення.

Тобто в процесі розгляду документів, поданих для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, з метою встановлення наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації прав державний реєстратор має вчинити ряд процедурних дій з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у якому зберігаються відомості навіть про припинені за допомогою програмних засобів реєстру речові права, похідні від права власності.

Відтак наявність припинених програмними засобами реєстру записів про інші речові права на нерухоме майно в період з 24 лютого 2022 року по 18 листопада 2022 року (включно) буде свідчити про поновлення таких прав в силу закону, що в свою чергу буде підставою для відмови у проведенні державної реєстрації права оренди/суборенди за іншими особами.

Важливі юридичні застереження!

1. Листи Міністерства юстиції України не є нормативно-правовими актами, не встановлюють правових норм та мають лише інформаційний характер. Їх реальне значення не перевищує авторитету аргументів та суджень, покладених в основу відповідної правової позиції.

2. Роз’яснення законодавства, яке міститься у цьому листі, не є юридичною консультацією щодо конкретної ситуації та не враховує особливостей відповідних фактичних обставин.

Перший заступник Міністра Є. ГОРОВЕЦЬ

До змісту номеру