• Посилання скопійовано

Щодо застосування РРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі

Роз’яснення Головного управління ДПС в Івано-Франківській області від 14.04.2023

Суттєво. ФОПи — платники ЄП II — IV груп не застосовують РРО/ПРРО у разі роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі, якщо річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП на один пункт продажу товарів.

!  ФОПам — платникам ЄП II — IV груп

Чи застосовують підприємці — платники єдиного податку другої — четвертої груп РРО чи ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі, що розташовані за межами стаціонарних приміщень?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що відповідно до п. 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336, фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

  Пункт 1 Переліку не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

  такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;

  сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО для форм і умов проведення діяльності, визначених у п. 1 Постанови №1336.

Разом з тим згідно з п. 2 Переліку суб’єкти господарювання мають право проводити розрахунки без застосування РРО та/або ПРРО з використанням РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень.

Абзацом другим п. 2 Постанови №1336 установлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 1 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, — 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).

Абзацом третім п. 2 Постанови №1336 установлено, що граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), визначених у п. 2 Переліку, у разі перевищення якого застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим, — 500 тис. грн на один суб’єкт господарювання.

Згідно з п. 2 додатка до Постанови Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2001 року №121 «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний термін з дати перевищення річного обсягу розрахункових операцій зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.

Таким чином, не застосовують РРО та/або ПРРО, а використовують РК та КОРО при здійсненні роздрібної торгівлі через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку другої — четвертої груп на території сіл — до досягнення 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);

для всіх без винятку суб’єктів господарювання на будь-якій території — 500 тис. грн на один суб’єкт господарської діяльності, в тому числі фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку.

До змісту номеру