• Посилання скопійовано

Компенсація, якщо не було заробітку: як виплачувати?

Працівник звільняється 31.03.2023. Як виплачувати йому компенсацію за невикористану відпустку? У розрахунковому періоді з 01.04.2022 до 31.03.2023 нарахувань не було, тому що підприємство частково призупинило діяльність і більша частина працівників не працює.

Відразу зауважимо, що розрахунковий період у працівника, який звільняється 31.03.2023, буде березень 2022 — лютий 2023, а не квітень 2022 — березень 2023. Позаяк у п. 2 Порядку №1001 зазначено, що компенсація нараховується за місяці роботи, що передують місяцю надання виплати компенсації за невикористані відпустки.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 №100.

Тобто мається на увазі, що місяць, у якому працівник звільняється і йому нараховується компенсація, не входить до розрахункового періоду, навіть якщо це останній день місяця роботи.

Якщо у розрахунковому періоді працівник не мав заробітку, то, керуючись абз. 3 — 5 п. 4 Порядку №100, розрахунки проводять з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середню заробітну плату розраховують з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу розрахунок проводять з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Отже, розрахунок середньої заробітної плати обчислюють шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду. Отриману середню потрібно помножити на кількість днів, що підлягають компенсації, одержана внаслідок цього сума буде сумою компенсації працівникові за невикористані дні відпустки.

У зв’язку з уточненням розрахункового періоду наразі не відомо, чи були у працівника відпрацьовані дні у березні 2022 р. Якщо не було, розрахунок проводимо так, як зазначено вище.

Якщо відпрацьовані дні були і була нарахована зарплата, то для виплати компенсації за невикористані відпустки беруть заробіток за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації (п. 2 Порядку №100). При цьому з розрахункового періоду слід буде вилучити всі календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру