• Посилання скопійовано

Дві посади в одного роботодавця: що з лікарняним?

У бюджетній установі працівник працює на 0,5 ставки за однією посадою і має 0,5 ставки за іншою посадою (так звана комбінована ставка). Постанова щодо сумісництва в держустановах нині втратила чинність. Чи є інші 0,5 ставки сумісництвом? Як оплатити лікарняний в цьому випадку: за обома 0,5 ставками чи тільки за однією?

Насамперед зазначимо, що в законодавстві немає такого поняття, як комбінована ставка. Тож робота одного працівника на двох посадах є за однією посадою основним місцем роботи, за іншою — внутрішнім сумісництвом (щоб це з’ясувати, потрібно також перевірити заяви про прийняття працівника на роботу).

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності

Відповідно до п. 2 Порядку №4401, оплата перших 5 календарних днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах, визначених ч. 1 ст. 17 Закону №11052.

Тож із зазначеної норми розуміємо, що змін стосовно оплати перших 5 календарних днів не відбулося, їх, як і раніше, оплачують окремо роботодавець за основним місцем роботи та роботодавці за місцями роботи за сумісництвом.

Оплачують перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері — на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (за наявності) за основним місцем роботи), та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом (п. 30 Порядку №12663). Форма довідки наведена в додатку до Порядку №1266.

1 Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 №440.

2 Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 №1266.

Оплата лікарняного з шостого дня

Щодо оплати лікарняного коштом ПФУ починаючи з шостого дня непрацездатності, то згідно з внесеними змінами, в абз. 1 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 акцентовано увагу, що страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

В абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом.

Ця норма стосується і працівників, які є внутрішніми сумісниками.

Тож бачимо, що першочерговий обов’язок щодо нарахування лікарняних покладено на роботодавця за основним місцем роботи, а потім уже на роботодавця за сумісництвом, але після невиконання основним роботодавцем своїх зобов’язань.

Звідси випливає, що працівник втрачає право на лікарняні за місцем роботи за сумісництвом (внутрішнім), незважаючи на те що роботодавець сплачував ЄСВ з нарахованого доходу.

Обчислюють лікарняний за кошти ПФУ також на підставі довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Отже, в наведеному випадку роботодавець має нарахувати лікарняні коштом роботодавця (перші п’ять днів) і за основним місцем роботи, і за внутрішнім сумісництвом.

А от оплата лікарняного коштом ПФУ (починаючи з шостого дня) першочергово здійснюється за основним місцем роботи, тоді право на такі лікарняні за сумісництвом працівник втрачає. Або навпаки, у разі отримання працівником повідомлення про відмову в призначенні допомоги за основним місцем роботи (абз. 2 ч. 1 ст. 24 Закону №1105) роботодавець за місцем роботи працівника за сумісництвом може провести розрахунок лікарняних починаючи з шостого дня.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру