• Посилання скопійовано

Пільгове обладнання входить до вартості оподатковуваних робіт: чи можна скористатися пільгою з ПДВ?

Підприємство виконує роботи з реконструкції лінії електропередач. Під час виконання робіт буде використано обладнання й устаткування, звільнені від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ та Переліком №224. Чи звільняється від ПДВ під час виконання робіт замовникові вартість обладнання й устаткування, якщо вона є складовою робіт (згідно з актом №КБ-2), та входить до загальної вартості робіт згідно з договором?

Згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України (Перелік №224). Ми писали про це в «ДК» №50/2022.

Звертаємо увагу, що від ПДВ звільняються операції з постачання тільки певних товарів, а не робіт чи послуг. Про те, що режим звільнення від оподаткування ПДВ з постачання в Україні систем безперебійного електроживлення, електрогенераторних установок тощо застосовується незалежно від статусу покупця та мети їх подальшого застосування, повідомляли податківці у ЗІР.

З метою оподаткування ПДВ розрізняють операції з постачання товарів та операції з виконання робіт:

відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду;

відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ, постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів. Це означає, що виконання робіт підпадає під визначення постачання послуг.

Вищезазначене звільнення від ПДВ стосується саме операції з постачання товарів з Переліку №224.

Постачання будь-яких послуг не підпадає під це звільнення, тому ПДВ нараховуватиметься на всю вартість послуг, зазначену в акті виконаних робіт за формою №КБ-2.

Утім, норми ЦКУ та ГКУ не забороняють розділити господарську операцію з виконання робіт на складові частини і вилучити із загальної вартості робіт вартість пільгового обладнання й устаткування. Тоді вартість робіт без урахування вартості пільгового обладнання й устаткування буде зафіксована в акті з оподаткуванням ПДВ, а пільгове обладнання й устаткування буде окремо продано замовнику як товар зі звільненням від ПДВ.

Але таке відокремлення вартості обладнання й устаткування призводить до виникнення нових відносин між сторонами договору — щодо виконання роботи з матеріалу замовника, адже обладнання й устаткування після продажу належать уже замовникові (ст. 840, 841, 842 ЦКУ).

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру