• Посилання скопійовано

Чи може ФОП-лікар відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

Лікарі приватної практики, які зареєстровані як ФОПи та мають ліцензію на провадження медичної практики, відкрили кабінети, найняли на роботу лікарів із вищою освітою та середній медичний персонал. Чи належать медкабінети до закладів охорони здоров’я? Чи може лікар-ФОП відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

Чи належать медичні кабінети до закладів охорони здоров’я?

Насамперед зазначимо, що медичного кабінету немає у переліку закладів охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 28.10.2002 №385.

Медичні кабінети відкривають ФОПи для провадження діяльності з медичної практики за наявності відповідної ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Тому лікар, як ФОП, є звичайним роботодавцем та має право приймати на роботу інших лікарів.

Чи може лікар-ФОП відкрити поліклініку профілактичних оглядів?

ФОП, який має ліцензію, поточний рахунок у банку, відповідне обладнання та приміщення, а до цього ще й кваліфікований персонал, має право відкрити клініку із застосуванням відповідного коду виду економічної діяльності (КВЕД).

Для медичної практики використовують такі КВЕД:

— 86.21 «Загальна медична практика»;

— 86.22 «Спеціалізована медична практика»;

— 86.23 «Стоматологічна практика»;

— 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Тож бачимо, що ФОП за КВЕД 86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я» може відкрити поліклініку профілактичних оглядів. Для цього приватний медзаклад повинен мати ліцензію на медпрактику й акредитаційний сертифікат.

Що це дає потенційному роботодавцю тих фізосіб, які проходять профогляди?

Відповідно до ст. 159, 169 КЗпП та ст. 14 Закону про охорону праці працівник зобов’язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Тож пройти профогляд для влаштування на роботу майбутній працівник може і в приватному медичному закладі (центрі, клініці). А надалі роботодавець сам приймає рішення, де працівники проходитимуть медогляди: у міській поліклініці чи у приватній. У будь-якому разі роботодавець має укласти договір з приватним медзакладом (який має ліцензію на медпрактику й акредитаційний сертифікат) та скласти план-графік проходження працівниками медоглядів.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру