• Посилання скопійовано

Як складатиметься декларація з єдиного податку платниками 3 групи за грудень 2022 року?

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України платники податків мають можливість перейти на сплату єдиного податку за ставкою 2% без сплати ПДВ. Проте за цю простоту теж треба платити, а саме: дотримуватися всіх обмежень, установлених для 3-ї групи платників ЄП. Ці особливості встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Наразі воєнний стан продовжено до 19 лютого 2023 року. Тому в грудні 2022 року платники податків ще можуть працювати на єдиному податку за ставкою 2%, тож подаватимуть декларацію за грудень, при цьому деяким платникам потрібно буде подавати декларацію з додатками (докладніше про це — далі).

Підпунктом 9.6 та абз. 1 пп. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ встановлено, що податковий (звітний) період для платників ЄП 3-ї групи за ставкою 2% дорівнює календарному місяцю. Відповідно, і стандартний строк звітування — до 20 числа місяця, наступного за звітним — пп.  49.18.1 ПКУ. За цим строком ми звітували щомісяця починаючи з квітня 2022 року, і в загальному випадку платники ЄП за ставкою 2% подавали тільки саму декларацію, без додатків, крім ФОПів, яким потрібно було подавати додаток 2 до закінчення звітного року для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат. Це не звільняє їх від обов’язку подання декларації з додатком 2 за підсумками року.

Отже, якщо платник ЄП за ставкою 2% не зобов’язаний подавати додатки до декларації за грудень 2022 року, він подає декларацію без додатків у місячний строк — тобто до 20 січня 2023 року.

Але ті платники ЄП за ставкою 2%, які повинні будуть подавати додатки до декларації, звітуватимуть у квартальні строки — тобто протягом 40 календарних днів після звітного періоду (абз. 2 та 3 пп. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож декларацію з ЄП за ставкою 2% за грудень з додатками подаємо до 9 лютого 2023 року включно.

Додатки призначені для розрахунку мінімального податкового зобов’язання із сільськогосподарських угідь та для відображення сум ЄСВ, сплачених ФОПами за себе.

Додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» складають юридичні та фізичні особи — платники ЄП за ставкою 2%.

Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» складають тільки ФОПи, які сплачували ЄСВ хоча б за один місяць 2022 року.

Форму декларації ЄП 3-ї групи за ставкою 2% та її двох додатків затверджено наказом Мінфіну від 26.04.2022 №124, код форми J/F0103203. Форма декларації одна й та сама для ФОПів та юросіб, тому в ній передбачено реквізит, в якому ставиться позначка щодо того, яка саме особа подає декларацію: фізособа-підприємець чи юрособа.

Докладніше про те, як складатиметься ця нова форма, ми розповіли тут.

До змісту номеру