• Посилання скопійовано

Як часто треба звітувати з єдиного податку у «спецгрупі»?

У березні редакція п. 9.7 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ наголошувала: платники єдиного податку «спецгрупи» розраховують суму податку за звітний квартал та здійснюють сплату задекларованих сум з урахуванням авансових внесків єдиного податку, сплачених протягом звітного кварталу.

Отже, раніше звітним періодом планували зробити квартал (це зазначалося і в п. 9.6). Але потім швидко передумали.

З 5 квітня (зрозуміло, що на практиці податківці наполягатимуть, що з 1 квітня) податковий (звітний) період для платників «спецгрупи» дорівнює календарному місяцю. І строки подання декларації — звичайні місячні. Тобто протягом 20 днів після закінчення звітного місяця!

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

А що це означає? Звісно ж, нову форму декларації, спеціально для «спецгрупи»! Докладніше про її складання ми розповімо далі.

І є два нюанси:

1. Фізичні особи у разі визначення ЄСВ подають звітність за звітний період — грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для цієї категорії платників.

2. Платники, що зобов’язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період — грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов’язання.

До змісту номеру