• Посилання скопійовано

Чи включатиметься сума прощеної заборгованості до бази оподаткування ЄП за ставкою 2%?

Відповідно до п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку є: для юрособи — будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Далі, відповідно до п. 292.3 ПКУ, до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платникові єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Прощена заборгованість не підпадає під ці вимоги, тому що не є товарами, роботами, послугами і письмові договори, які не передбачали б грошової компенсації, не укладалися.

До суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Якщо до застосування ставки 2% підприємство не було платником ПДВ, воно ним не буде й у період застосування ставки 2%. Тож ця норма його не стосується.

Докладніше про це читайте в нашій аналітичній статті.

До змісту номеру