• Посилання скопійовано

А що з доходом за перехідними операціями?

Якщо ви ФОП, то на будь-якій системі оподаткування ви застосовували касовий метод визнання доходу. Отже, на якій системі оподаткування і у якій групі ви отримали кошти — за тими правилами, виходячи з дати надходження, і оподатковували. А ставку 2% застосовували вже до доходів починаючи з місяця, у якому ви до «спецгрупи» перейшли.

Для юросіб — платників податку на прибуток, які для визнання доходу застосовують метод нарахування, в разі переходу на ЄП, ПКУ містить окремі правила:

  • якщо така юрособа отримала аванс, коли була платником податку на прибуток (і, зрозуміло, не визнала тоді дохід), під час реалізації (тобто переходу права власності) на оплачені товари, роботи чи послуги, якщо це відбувається вже на спрощеній системі оподаткування, їх вартість оподатковується єдиним податком (п. 292.3 ПКУ). Отже, якщо це буде «спецгрупа», то така вартість оподатковуватиметься за ставкою 2%;
  • якщо така юрособа реалізувала товари, роботи чи послуги під час перебування платником податку на прибуток (і відповідно визнала тоді оподаткований дохід), при отриманні оплати за них під час перебування на спрощеній системі оподаткування знову оподаткований дохід не виникає (пп. 6 п. 292.11 ПКУ).

При цьому ПКУ уточнює: платники податку на прибуток підприємств (у тому числі платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період, не перевищує 40 мільйонів гривень), які прийняли рішення про перехід до «спецгрупи» або відмовилися від неї, подають декларацію з податку на прибуток за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток.

При цьому самі строки подання декларації з податку на прибуток не змінюються. Отже, якщо ви перейшли до «спецгрупи» з 1 квітня, декларацію з податку на прибуток треба подати лише за I квартал — протягом 40 днів після його завершення. Якщо війна (а з нею і «спецгрупа») завершиться у червні, то далі доведеться повернутися до податку на прибуток. За II квартал ви звітуватимете з єдиного податку, а от за 3 квартали і рік — вже знову з податку на прибуток.

До змісту номеру